11 FPL-myter du må slutte å tro på

Det finnes en hel haug med uskrevne, vedtatte sannheter om fantasy premier league. Noen av dem er høyst reelle, andre må vi ta med en klype salt. Her er 11 fpl-myter du burde slutte å tro på, og slutte å spre til kompisene dine som velmente råd:

Kane scorer ikke i august

Denne er til en viss grad korrekt. Harry Kane hadde riktignok en streak fra 2015-2017 der han ikke scoret i august. Etter det har han 8 mål på 12 august-kamper fom 2018.

Vi fotballfans har en tendens til å se mønstre i tall som i stor grad er tilfeldigheter, og Kane-myten om mål i august er såpass morsom at den har blitt sittende i ryggmargen. Dette til tross for at den ble brutt for hele 5 år siden.

Du kan ikke ha City-spillere pga Pep-rulett

Dette er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Pep er riktignok beryktet for å gjøre massive endringer til enkeltkamper, men det er en dårlig grunn til å totalt ignorere laget som jevnlig scorer flest mål i ligaen.

I enkelte perioder roteres det mindre enn man tror. Dette gjelder særlig på høstparten før Champions League begynner for fullt, da det roteres overraskende lite. I fjor høst startet f eks følgende spillere minst 9 av de første 10 kampene: Ederson, Foden, Haaland, KDB, Cancelo, Rodri

Du må ha differentials for å oppnå grønne piler

Dette er på ingen måte fasit. Det kan føles som om du har nøyaktig samme lag som alle andre, men du kan likevel klatre på rankingen hver runde. All den tid det kan være et kjempefortrinn å ha den ene formspilleren som ingen andre har hoppet på enda, er det absolutt ikke et must. Det er også en viss risiko forbundet med å ha for mange såkalte differ (spillere med lav eierandel).

Det man også må huske på er at det går an å diffe vha såkalt combined ownership. La oss f eks si at både Rashford og Bruno Fernandes får en veldig god start denne sesongen. Begge disse er hyppig valgt, og du tar neppe store byks på rankingen ved å ha én av dem. Det er derimot svært få andre som kommer til å ha begge to, og i så måte er kombinasjonen Rashford og Bruno en diff i seg selv.

Det lønner seg ikke å ta hits

En regel som kan stemme i generelle tilfeller, men i spesifikke situasjoner er det ikke bare lønnsomt å ta hits, det kan være ytterst nødvendig. Dette gjør seg særlig gjeldende i runder der noen lag har blank runde, mens andre lag spiller doble kamper. Det kan også være nødvendig dersom skader eller lignende gjør deg ute av stand til å stille en fulltallig 11er.

Bruk aldri kapteinen din i en “early kick off”

Dette er utelukkende psykologi. Det finnes ingen håndfaste beviser på at en kaptein som spiller tidligkamp lønner seg noe mindre enn andre kapteiner. Når det er sagt er det selvfølgelig usannsynlig at den første spilleren med kamp utkonkurrerer alle de 10 andre på laget ditt, og dermed føles det veldig raskt som om du har valgt feil kaptein.

Det er imidlertid noe i det å holde på spenningen hele runden gjennom, istedenfor å føle at runden er ødelagt etter første kamp. Sistnevnte er den viktigste grunnen til at noen sverger til denne taktikken, selv om den åpenbart ikke er lønnsom poengmessig.

Form trumfer alltid fixtures

Vi skal aldri se bort fra god form i fpl, men faktum er det at gode fixtures ofte fører til god form, og fpl handler jo i stor grad om å forutse god form, ikke reagere på det. Hvis man virkelig skal lykkes er man nødt til å se form i emning før alle andre hopper på toget, og her er gode fixtures en av de viktigste pekepinnene å gå etter.

Den beste formasjonen er 3-4-3, og formasjon er avgjørende for suksess

Ah, denne er en klassiker. Joda, 3-4-3 er en veletablert og godt brukt fpl-formasjon, men denne sesongen snakkes f eks 3-5-2 voldsomt opp. I 21/22-sesongen lyktes vinneren med en eksplosiv backrekke som omfattet blant annet Robertson, Trent, Cancelo og Reece James.

Formasjonstrender er noe som kommer og går i fpl, akkurat som i fotballen ellers. Dessuten er ikke formasjon avgjørende for sesongen din, alt handler om hvilke spillere du fyller formasjonen med.

Det går ikke an å ha 3 premiums uten at det ødelegger resten av laget

Tull og vas. Det kommer jo helt an på hvor sterkt disse premium-spillerne leverer vs de som er nest dyrest. I fjor hadde vi f eks en ganske unik situasjon der 6.5 og 6.0-spillere som Rashford og Martinelli leverte langt bedre enn de som kostet litt mer, samt noen fantastiske budsjettspillere som Mitoma og Trippier. Dette gjorde oss i stand til å sette sammen lag med både Kane, Haaland og Salah på, uten å tape terreng av den grunn.

Tidlig wildcard er noe man bør prøve å unngå

Dette rådet er det jo han irriterende nordlendingen fra Coop Extra-reklamen som har funnet på. Han sitter nok også  ruger på wildcardet sitt helt til desember, uten at det er noen åpenbar fasit. Et lag som overhodet ikke fungerer i august/september, har absolutt null nytte av et wildcard i runde 19.

Et godt anvendt tidlig wildcard derimot, kan være forskjellen på suksess og fadese. Mange eksperter oppfordrer og planlegger faktisk for tidlig wildcard. Dette er mye fordi det er i starten det er mest aktivitet i fpl. Det er da vi har best muligheter til å sikre oss et lag som øker i verdi utover sesongen, ikke taper seg. Det er heller ingenting ekstraordinært som skjer mellom GW1-19 (men du kan følge helsesituasjonen til kong Charles i Se & Hør). Wildcard nummer 2 er langt viktigere å time riktig inn mot doble og blanke runder på vårparten.

DGW kaptein er alltid bedre enn SGW-kaptein. *

Nei. Bare nei. Hilsen Emmanuel Dennis.

Nye spillere gjør det alltid dårlig første sesong

Neiiida. Vi har bare en tendens til å huske Timo Werner og Nicolas Pepe, istedenfor å huske alle som har bøttet inn målpoeng fra dag 1: Salah, Haaland, Son, Mahrez, Suarez, De Bruyne, Bruno, Payet osv er gode eksempler.

Når det er sagt finnes det ganske mange Alireza Jahanbakhsh for hver Erling Haaland som tar ligaen med storm. Å fylle laget med ferskvare er sjeldent en god idé.

*DGW = double gameweek, altså en runde der et eller flere lag spiller 2 kamper
SGW = single gameweek, altså bare én kamp i en runde

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds