7 ting vi lærte av Gameweek 1

Bruno er Bruno, og Salah er Salah

Vi spekulerte, vi byttet, vi lurte på hvem vi skulle vrake, og hvem vi skulle ha som kaptein. Fasiten ble det alle egentlig visste fra før, eventuelt fryktet, nemlig at begge er tilnærmet uunnværlige. Det hadde også lite å si hvem du cappet til syvende og sist. Både Manchester United og Liverpool leverte til tider sprudlende angrepsspill, og kanskje særlig på United er det flere fantasy-aktuelle spillere å diskutere. Paul Pogba vartet opp med hele 4(!) målgivende pasninger, og leverte dermed en solid søknad om å beholde en mer fremskutt midtbaneposisjon. Jadon Sancho så også frisk ut i innhoppet, så de 8.8% som sitter med han på laget trenger ikke å panikkselge riktig enda.

West Ham ser ut som ligaens mest potente “billig”-angrep

West Ham leverte en bunnsolid kamp borte mot Newcastle, og målene ble også backet opp av xG-statistikken. Benrahma og Antonio er per nå blant de mest populære “transfers in” i hele spillet. Aaron Cresswell og Thomas Soucek tegnet seg også på scoringslista. Newcastle-angrepet med ASM og Callum Wilson i front ser dog heller ikke gærent ut, men forsvarsspillet må de helt klart gjøre noe med. Se opp for Villa og Danny Ings hjemme mot Newcastle i runde 2.

Southampton er en potensiell kasteball

Det kunne fort blitt flere mål for Richarlison, Calvert-Lewin og gjengen, og det er nok ikke mange Southampton-supportere som gleder seg til Man United kommer på besøk neste helg. BruNO-gjengen er nok heller ikke mye mer optimistiske før GW2 enn de var før GW1. Det å selge to av sine beste spillere rett før sesongstart kan være en blytung byrde for dette Saints-laget. Et lite lyspunkt er likevel at den nye angrepsduoen Adams/Armstrong har kommet i gang med assist og mål allerede i debuten til sistnevnte.

Hjemmebanefordelen er tilbake

I fjor så vi tydelige tegn på at hjemmebanen, i publikums fravær, hadde mye mindre å si. I GW1 vant hjemmelagene 7 av 10 kamper, med en total målforskjell på 21-13. Hvor mye hjemmepublikummet har å si fikk vi en fin symbolikk på da et hardtarbeidende Spurs-lag stoppet City med den 12. mann i ryggen. I fantasy-øyemed fikk nok mange med CIty-spillere på laget seg en støkk som må rettes opp hjemme mot Norwich. Kanskje aller verst i det sitter Gündogan-eierne. Tyskeren avsluttet kampen og tok seg til skulderen, og droppet dessuten mye dypere i banen idet KDB kom tilbake tidligere enn antatt. Tilsvarende fikk alle som sitter med Heung Min Son på laget bekreftelse på at dette Spurs-angrepet kan skape trøbbel for hvem som helst, selv uten Harry Kane. Det mest påfallende er kanskje likevel hvor solid forsvaret deres ser ut etter bare én sommer under Espirito Santo. Spurs-forsvarere på billig-salg er definitivt på radaren!

Mål, mål og atter mål

Det ble hele 34 mål i første serierunde, altså 3.4 i gjennomsnitt per kamp. Man kan kanskje anse det som et dårlig tegn dersom man har satt et dyrt forsvar, men ikke forvent at det varer evig. Et slikt målsnitt kan umulig fortsette. Det er likevel kamper som skal trekkes frem som potensielt målrike i GW2, kanskje særlig Liverpool hjemme mot Burnley og City hjemme mot Norwich. Her er vi også nødt til å trekke frem United som skal på besøk til Saint Mary’s. United slo Southampton 9-0 senest i februar, da riktignok på hjemmebane.

Clean sheet-potensialet er der

Hele 5 lag holdt nullen i runde 1, men kanskje ikke de lagene vi forventet. Kanskje var det heller ikke de lagene som fortjente det mest. Basert på xGa har nemlig Chelsea (0.29), Manchester United (0.60) og Everton (0.78) de mest solide forsvarene, mens Brentford, Leicester, Liverpool og Spurs fort kunne sluppet inn et mål med litt dårligere flyt. Det er derfor lov å tenke seg om både en og to ganger før man kjører dobbel Brentford bakover.

No Vardy, no party?

Det ble en tung kveld for de rundt 1 million fpl-managerne som hadde boltret seg i Leicester sitt utvalg av “billigspisser”, hvis man kan kalle 7.5 mill billig. Iheanacho fikk nemlig bare 18 minutter, mens Jamie Vardy, som ifølge Twitter nærmer seg 57 år (han er egentlig bare 34) spilte 90 minutter, scoret, og nærmer seg karrierens 150. PL-mål. Så gjenstår det å se da, om dette er en siste svanesang, eller om han er en mann å regne med på fantasy også i år.