Arsenal og City med blank fpl-runde – Hvordan løser man kabalen?

Da var vi ankommet sesongen første blanke gameweek. For hardbarkede fpl-fans har det vært et varslet problem i flere uker nå, mens for andre kommer det ganske bardust på. For selv om det bare er én kamp som mangler, er det er stort problem at den involverer to av de største formlagene i serien, nemlig Manchester City og Arsenal.

Det er ikke å overdrive å si at de aller fleste fpl-managere har investert rundt 30-40% av budsjettet sitt i nettopp City- og Arsenal-spillere, og de fleste av dem ønsker man neppe å kvitte seg med for bare en enkelt runde. Dette gjelder spesielt da kanskje Haaland, Cancelo og Martinelli, som nærmest har blitt allemannseie blant elitespillerne.

Så hvordan løser man denne floken? Her er noen alternativer, samt litt velment synsing rundt temaet:

Wildcard?

For alle som fortsatt sitter med et wildcard på hånden er det en kjærkommen nødbrems, da første wildcard uansett må spilles før runde 16 hvis man skal få brukt det. Problemet med å bruke wildcard i runde 12 er for øvrig at både Arsenal og City har ganske pene kamper i runde 13-16, så da sitter man fort med et lag som består av max 3 City- og Arsenal-spillere (evt 4 med en keeper) i de neste 4 rundene, og det er risikabelt med tanke på hvor mange som fortsatt har pakket laget med spillere fra disse lagene.

Arsenal og City med blank fpl-runde - Hvordan løser man kabalen?
De aller fleste har nok kjent på denne deilige følelsen allerede i år.

Da er det muligens langt mer fornuftig å bruke wildcard i runde 13 for å optimalisere laget inn mot de siste rundene før VM-pausen. På den måten kan du faktisk ta innersvingen på de som tvinges til å selge unna enkeltspillere nå, og kanskje ikke har mulighet til å f eks stille 3 Arsenal-spillere hjemme mot Nottingham Forest.

En annen fordel med dette trekket er at du faktisk kan utnytte store salgssummer fra spillere som KDB, Jesus, osv, men fortsatt ha dem på laget igjen i runde 13. (Her er det verdt å merke seg at det er dumt å f eks selge Haaland i runde 12 for å kjøpe ham igjen på et wildcard, fordi du bare får igjen halve profitten ved et salg.)

Hits?

Det å bruke hits (x * (-4 poeng) er alltid en risiko, særlig når det er snakk om enkeltrunder hvor spillernes forventede poeng fort kan være rundt bare 4 poeng. Viktige spørsmål å stille seg før man tar en eller flere hits er:

– Kommer spilleren til å ta over 4 poeng mer enn spilleren jeg bytter ut? (Husk at Arsenal- og City-spillere uansett gir 0 poeng denne runden)

– Kommer spilleren jeg tar ut til å “ta igjen det tapte” senere? (Å bytte Martinelli ut for Trossard kan for eksempel se ut som en fristende overgang på kort sikt, men ikke hvis man ser på kampprogrammet i de neste rundene.

– Trenger jeg å ta en hit for å få inn den kapteinen jeg vil ha? (Hvis svaret er ja vil det som oftest lønne seg, ettersom kapteinen gir deg doble poeng.)

Når det er sagt finnes det plenty med spillere i GW12 som jeg tror det er verdt å hitte inn selv om det koster deg -4, forutsatt at det hjelper deg å få flere spillende spillere. De viktigste på den lista er:

Mo Salah (WHU) – kommer til å bli en populær kaptein i fraværet av Haaland
Leandro Trossard (NFO) – alltid lurt å ha en nøkkelspiller fra et lag som møter Forest hjemme
Kieran Trippier (EVE) – her er også en livsfarlig eierandel på nesten 60% relevant
Andy Robertson (WHU) – tilbake fra skade, og så meget pigg ut mot City
Mason Mount (bre) – gnistrende form, skal dog nevnes at begge målene mot Villa var gavepakker
Alekasandar Mitrovic (AVL) – ser ut som en av de bedre erstatterne for Jesus. Jesus er en av de lettere Arsenal-spillerne å ofre, fordi han ikke har gått opp i pris, samt fordi han har 4 gule kort. Det samme har Ivan Toney, mens Mitrovic har “bare” 3.

Arsenal og City med blank fpl-runde - Hvordan løser man kabalen?
Tør du gå uten denne mannen i GW12?

Free hit?

Det korte svaret er nei. Hvis man i det hele tatt vurderer å bruke free hit nå bør det være fordi man har 6 spillere fra Arsenal/City, samt et par-tre benkespillere som nesten aldri spiller, og kanskje en skade i tillegg. Uansett om man bare klarer å stille 8-9 spillere til start denne runden kan det likevel være verdt det å vente med free hit-chipen. Hvorfor, spør du kanskje? Jo, fordi free hit er en ekstremt kraftig chip i andre halvdel av sesongen:

– Dersom en dobbel gameweek inneholder doble kamper for kun de antatt svakere lagene vil du nesten alltid bruke free hit fremfor å gjøre massevis av permanente bytter. Et godt eksempel på dette var DGW28 i fjor, da Matty Cash og Philippe Coutinho nærmest på egen hånd snudde sesongen for managere som turte å gå for Villa-duoen på free hit.

Arsenal og City med blank fpl-runde - Hvordan løser man kabalen?
Free hit lar deg gjøre ubegrensede bytter for én, og bare én runde. Du får altså ditt gamle lag tilbake i neste runde.

– Det er også en mulighet å spille free hit i en runde der nesten alle de gode lagene mangler kamp. La oss for eksempel si at Forest, Fulham, Wolves, Villa, Southampton og Everton er de eneste lagene med kamp den aktuelle runden. Dette er ikke spillere du vil ha inn på permanent basis, men du ønsker jo ikke å stille uten lag heller. Da er free hit en perfekt løsning.

 

Konklusjonen er med andre ord: Prøv så godt det gjøre å stable et lag på beina uten å måtte ta ut formspillere som Haaland, Cancelo, Foden, Saliba osv, unngå free hit, og vent med wildcardet til runde 13.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds