Liverpool lag FA cup

Chelseas forandring i eierstruktur fordel Liverpool i finalen i morgen?

Mens alle Liverpool supportere fulgte kampen mellom Everton og Manchester City i håp om at lillebrødrene skulle greie å ta poeng fra Liverpools argeste konkurrent om Premier League-tittelen, kom nyheten som rystet fotballverden.

«Jeg har alltid tatt beslutninger med klubbens beste interesser, og er fortsatt forpliktet til disse verdiene. Det er derfor jeg i dag gir tillitsmenn i Chelseas veldedige stiftelse ansvaret med forvaltning og å ta vare på Chelsea FC».

Øker det som nå skjer hos Chelsea vinnersjansen for Liverpool i ligacupfinalen i morgen? Kanskje.

Usikkert

Det er ikke helt sikkert hva dette innebærer. Roman Abramovitsj, Chelseas russisk-israelske eier, som overtok klubben i 2003, tar konsekvensene av Vestens fordømmelse av den russiske invasjonen av Ukraina og trekker seg ut av Liverpools finalemotstander i morgen.

Nå greide ikke Everton å ta poeng mot Manchester City, men burde i alle fall ha fått et straffespark på tampen, da Rodrigo handset innenfor 16-meteren. Utrolig nok greide dommer Paul Tierney og VAR-dommer Darren England i fellesskap å finne ut at det ikke var hands, men det er nå så. Manchester City tok poengene og økte avstanden ned til Liverpool til seks poeng, med en kamp mer og Liverpools nabo står fortsatt med begge bein i nedrykksstrid.

Forstyrrer

De tyske managerne Jürgen Klopp i Liverpool og Thomas Tuchel i Chelsea har vel nok med å oppildne sine spillere til kampen på Wembley i morgen. Men alle har nok fått med seg Chelsea-eierens melding. Tuchel var ute for noen dager siden ute og sa at invasjonen og eieren gjorde han bekymret. Hva han tenker nå, kan man bare tenke seg. Tuchel og hans tropp må konsentrere seg om det sportslige, men dette må ha virket inn på forberedelsene. Det er mennesker vi snakker om, ikke maskiner.

Hvorfor gjør Abramovitsj som han gjør?

Abramovitsj står muligens på Storbritannia og Vestens sanksjonsliste. Han er en nær “alliert” av Putin, noe som kan føre til at han får fryst alle verdier han har i Storbritannia. Det kan gjøre store utslag for han og ikke minst for fotballklubben han fortsatt står som eier av.

Hva som skjer nå videre, er ikke så lett å spå noe sikkert om. I verste fall kan Chelsea bli så hardt rammet at de går konkurs, dersom eieren sanksjoneres. Abramovitsj har intet mindre enn 18 milliarder kroner utestående hos Chelsea og hva som skjer da, kan man ikke vite noe sikkert om. De pengene er ikke varslet inndratt, i hvert fall ikke foreløpig.

  • Jeg har alltid satt klubbens interesser først. Det vil jeg fortsette å gjøre. Mine interesser i klubben overgis til Chelseas Charitable Foundation, som jeg tror er de beste til å se etter interessene til klubben, spillerne, staben og supporterne, sier Abramovitsj.

Chelsea har i Abramovitsj tid i klubben vunnet Champions League to ganger, Premier League og FA-cup fem ganger hver, Europa League to ganger og ligacupen tre ganger.

Ikke til salgs

Ifølge BBC Sport skal ikke klubben være til salgs.

Abramovitsj står altså fortsatt som eier av Chelsea FC. Eierstrukturen er imidlertid litt innviklet. Klubben er eid av et selskap kalt Fordstam, som har lånt 1,5 milliarder pund fra et selskap kalt Camberley International, som hører hjemme på Jomfruøyene. Det selskapet kontrolleres av Abramovitsj. At han nå gjør som han gjør, betyr at han gir fra seg innvirkning på spilleroverganger, blant annet.

Selv om Abramovitsj selv toner ned situasjonen noe og forsikrer at han har handlet til det beste for alle som er inne i Chelsea og glad i klubben på Stamford Bridge, så er ikke dette helt i hans kontroll. Dersom det britiske Parlamentet bestemmer seg for å ettergå og ta beslag i hans verdier, så kan dette bli alvorlig. Men i og med at han har trukket seg ut og gitt noe av eierskapet sitt til et fond, så kan det hende at klubben slipper unna. I hvert fall er det det Chelsea FC håper på. Siste ord er garantert ikke sagt i denne saken.

Nesten skadefritt

Noen ord om ligacupfinalen også.

Både Klopp og Tuchel kan stille en tilnærmet skadefri tropp. Firmino i Liverpool og Chilwell i Chelsea er uaktuelle. Liverpool håper å ha Diogo Jota klar, mens Chelsea har Reece James tilbake etter flere måneder ute.

At det blir en tøff kamp er helt sikkert. Men det blir med en dypt alvorlig undertone. Under Premier League-kampene lørdag var det full støtte til Ukraina og det ukrainske folk. Hele Europa – også den delen som har med sport å gjøre – følger krigshandlingene i Ukraina med avsky. Og med det som Roman Abramovitsj gjorde lørdag kveld, så er ikke interessen for denne kampen blitt noe mindre.

Lagoppstillinger

Skal vi forsøke oss på et tips om lagoppstilling, så vil den være som følger.

Liverpool: Kelleher – Alexander-Arnold, Konate, van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Thiago – Diaz, Salah, Mané.

Chelsea: Mendy – Azpilicueta, Silva, Rüdiger, James – Kovacic, Kanté, Jorginho – Havertz, Lukaku, Ziyech.

Midtbaneleddet er nok usikkerhetsmomentet hos begge lag. Jones/Elliott kan bli foretrukket framfor Thiago hos Liverpool og Pulisic kan få muligheten framfor Ziyech hos Chelsea.

Vinner Liverpool ligacupfinalen søndag, så har de vunnet turneringen ni ganger, da har de rekorden alene.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds