De nyopprykkede lagene – Fantasy-gull eller bare gråstein?

Nyopprykkede lag er alltid spennende. Det er lett å bli litt ekstra varm om hjertet av de potensielle Askeladden-historiene om klubber som kommer opp i Premier League og slår fra seg på en måte ingen hadde forutsett (som Sheffield United i 19/20-sesongen). Dessuten er det flust av nyopprykkede spillere de siste årene som har skaffet seg stjernestatus på FPL-himmelen, som f.eks. Lundstram, Cantwell, Bamford og Dallas. Enda lenger tilbake har vi Mahrez og Vardy, så det finnes utvilsomt verdi her. Likevel råder jeg til forsiktighet. Selv om du har stålkontroll på Championship-fotball, så er det aldri godt å si om enkeltspillere klarer overgangen til Premier League. Der du trodde du kunne få den nye Bamford, er det egentlig større sjanse for at du sitter igjen med den neste Dwight Gayle…

 

Brentford

Brentford starter sesongen med følgende motstand: Arsenal (H), Crystal Palace (B), Aston Villa, (B), Brighton (H), Wolves (B).

Dette kan sees på som et greit program, men dette er også lagene det knyttes størst usikkerhet til. Det vil derfor være High Risk, High Reward-drag over Brentford-spillere fra start.

Den mest interessante spilleren er Ivan Toney (6.5m), som i skrivende stund har en eierandel på 33%. Populær type der, altså. Kanskje ikke så rart etter å ha levert 33 mål og 10 målgivende i Championship i fjor. I forbindelse med Toney snakkes det om the rule of halves, regelen som sier at offensive spillere i nyopprykkede lag kan forventes å levere rundt halvparten av målpoengene de leverte i Championship. Ta det for det det er, nemlig en internettgenerert teori basert på et vaklende datagrunnlag. Likevel, om Toney leverer noe i nærheten av halvparten av målpoengene fra forrige sesong, kommer eierandelen til å bli mye høyere enn dagens 33%.

Bak Toney blir det fort tynt i rekkene i dette Brentfordlaget, sett med FPL-briller. Toney er nemlig på flere lag enn alle sine lagkamerater til sammen, hvor den som kommer nærmest er førstekeeper  Raya (4.5m) med skarve 2,1%.

Som en diff vil jeg likevel trekke frem Bryan Mbeumo (5.5m), som med sine 18 målpoeng i fjor (8+10) kan tidvis være en smart investering i løpet av sesongen. Han scoret også et kremmerhus i pre-season mot Man Utd! Styr imidlertid unna fra start, men hold et ekstra øye med den unge franskmannen. Han er registrert som midtbanespiller, men spiller ofte spiss sammen med Toney. Er derfor en mulig out of position-spiller, noe som alltid er spennende.

Watford

Watford starter mot Aston Villa (H), Brighton (B), Tottenham (B), Wolves (H) og Norwich (B). Ganske lik start som Brentford der altså, men muligens marginalt bedre.

Med en klart mer defensiv tilnærming enn de andre nyopprykkede lagene, landet Watford sesongen med bare 30 innslupne mål på 46 kamper. Spesielt på hjemmebane var Watford ekstremt solide bakover. Man kan med andre ord forvente noen clean sheets i løpet av sesongen fra The Hornets. Førstekeeper Bachmann (4.5m) imponerte stort både for Watford forrige sesong, og også for Østerrike i EM i sommer. Han forventes imidlertid å rulleres noe med den gamle kulthelten Ben Foster (4.0m), så en dobbel keeperløsning fra Watford er noe jeg selv vurderer sterkt. Tror imidlertid jeg lander på en lignende løsning med Brighton-keepere, da kampprogrammet ser bedre ut for The Seagulls.

Litt lengre frem på banen er det interessant å følge Kiko Femenia (4.5m), som i tillegg til å være et billig alternativ i et tilsynelatende gjerrig lag, også leverer ett og annet målpoeng (4 assist i fjor). Det blir også interessant å følge nyervervelsen Danny Rose (4.5m), som er hentet etter et lengre opphold i Tottenham-kulda. Begge er offensivt anlagte backer som kan fungere som gode  rotasjonsspillere fra start. Det blir også spennende å se om Matthew Pollock (4.0m) får nok spilletid til å være aktuell som en femte forsvarsspiller. Han er det nærmeste jeg har kommet  en forsvarsspiller til 4.0m som kan starte kamper i årets utgave av spillet. I tillegg til den gunstige prisen kan Pollock friste med 3 mål for Grimsby forrige sesong. Han blir det spennende å følge.

Den defensive tilnærmingen har dessverre ført til at det ble få mål forrige sesong. Ismaila Sarr (6.0m), som åpenbart er en fremragende fotballspiller, ble begrenset til 13 mål forrige sesong, noe som var mer enn godt nok til å bli Watfords toppscorer. Her er det egentlig ikke noen gode alternativer å peke ut, men det skal sies at det blir spennende å se om den tidligere Glimt-stjerna Philip Zinckernagel (5.5m) kan ta Premier League-nivået, og om Joshua King (5.5m) kan få karrieren på rett kjøl igjen etter et miserabelt opphold i Everton.

Norwich

Til tross for at de toppet Championship-tabellen forrige sesong, anbefaler jeg å styre langt unna Norwich fra start i årets sesong. Årsaken er at The Canaries har det desidert verste kampprogrammet  av samtlige lag de fire første rundene av årets sesong. De åpner mot Liverpool (H), Man City (B), Leicester (H) og Arsenal (B). Etter disse kampene blir kampprogrammet mye lysere, noe som gir oss god tid til å analysere potensielle Norwich-spillere.

I forsvaret blir det interessant å se nærmere på Max Aarons (4.5m). Han har tidligere vært ryktet til både Man United og Barcelona. Aarons skaper masse sjanser fra sin høyreback, og han kan fort bli spennende etter den beintøffe starten på sesongen.

På midtbanen blir det interessant å se om stortalentet Billy Gilmour (4.5m) er tiltenkt en plass i startelleveren. I så måte er han et av de mest naturlige valgene når det kommet til en femte midtbanespiller. Flere har gode minner knyttet til Todd Cantwell (5.5m) og hans innsats for et par sesonger siden. Uheldigvis prises han mye høyere denne gangen, og i denne prisklassen finnes det bedre alternativer enn lysluggen. Milot Rashica (5.5m) får nok mye av det kreative ansvaret etter at Buendia gikk til Aston Villa, men skarve 4 målpoeng (3+1) for Werder Bremen forrige sesong er ikke mye å skryte av.

På spissplass er Teemu Pukki (6.0m) lagets store spiller med sine 26 mål og 4 målgivende forrige sesong. Det skal godt gjøres at Pukki får samme start som han hadde i 19/20-sesongen, men det ligger i kortene at finnen kan overgå sin egen rekord på 11 PL-scoringer fra forrige visitt i den engelske toppdivisjonen. Bak Pukki ser det tynt ut på topp for Norwich, så de er avhengig av at han både er i form og holder seg skadefri om de skal ha noen som helst sjanse til å unngå nedrykk denne sesongen.

Oppsummert

Ivan Toney virker å være det beste alternativet fra start fra de nyopprykkede lagene. I tillegg er både keepere og offensive backer i Watford interessante. Ellers er det nok ikke så mye å hente, men ha øynene åpne for billig-spillere som Pollock og Gilmour.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds