ECA presenterer “nye” Champions League – to “gratisplasser” til de historisk beste lagene

Den europeiske klubbforeningen (ECA) planlegger å presentere en ny kvalik-modell for Champions League, der to plasser tildeles klubber basert på deres historiske prestasjoner, ifølge The Athletic. 

Champions League planlegger å bruke den såkalte “sveitsiske” modellen fra og med 2024-25 sesongen. Dette betyr at alle Champions League-lagene vil delta i et ligasystem i gruppespillet, med garanti for å spille minst ti kamper hver.

Til forandring, vil den nye Champions League-modellen inkludere 36 lag i turneringen, fire flere enn de nåværende 32.

UEFA ratifies new Champions League format amid European Super League  backlash

Av de fire nye tilgjengelige plassene, vil to klubber kunne kvalifisere seg basert på sine historiske prestasjoner, med et krav om at de ender sesongen rett bak Champions League-plassene i sin egen liga.

Enda en plass vil bli gitt til det femte beste presterende laget i Europa, mens den siste plassen vil tildeles vinneren av en kvalifiseringsturnering.

Dette betyr at så mange som to ekstra plasser vil gå til lag fra Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, eller andre europeiske nasjoner.

Alternativt, vil én plass kunne bli tildelt til 5.plassen i Premier League, mens en annen plass kan gå til laget som havner rett utenfor topp fire i La Liga, for eksempel.

Manchester United's 2021/22 Champions League group stage opponents revealed

Etter hva The Athletic forstår, så har denne modellen blitt presentert til Europas toppklubber av UEFAs generalsekretær Giorgio Marchetti på et hotell i Wien i går.

Det er forventet at den nye modellen blir diskutert blant UEFA i april, før det godkjennes i mai. Modellen vil deretter tas i bruk fra og med 2024-25 sesongen.

 

Vil klubbene kunne “hoppe” over andre lag og inn i Champions League?

Det vil bli innført en regel for å stoppe lag fra å “hoppe” over andre lag og inn i turneringen, hevder The Athletic.

Det vil være et krav om at klubbene fullfører sesongen rett bak de allerede garanterte Champions League-plassene, eller i den nestekommende tabellplasseringen dersom laget over også har blitt kvalifisert grunnet historiske prestasjoner.

For eksempel, dersom Manchester United ender på 6.plass bak Watford, vil de ikke kunne hoppe over Watford, men plassen vil gå til det neste laget i Europas klubbrangering.

Men, hvis Manchester United for eksempel endte på 6.plass bak Arsenal, som også har en sterk europeisk rangering, vil det være muligheter for å kvalifisere seg.

Skulle de for eksempel komme på 5.plass, vil det være en veldig stor sjanse for å kvalifisere seg basert på deres gode rangering blant europeiske klubber.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds