Er fpl-keeperne riktig priset?

Denne sesongen gjennomfører vi i PL Norge en matematisk analyse av alle de viktigste spillerne på fantasy. Når man skal vurdere hvilke spillere som er verdt prisen sin er det nemlig ikke bare relevant å se på hvor mange poeng de tok i fjor, men også se på hvor mange poeng de tok sammenlignet med hvor mye eller lite de faktisk spilte. Først ut – keeperne.

For den som lurer på detaljene på  hvordan utregningen gjøres kan man sjekke nederst på siden.

Er fpl-keeperne riktig priset?

“Linja” for keeperne legger seg rundt 0,75 poeng per 90 minutter per pris. Det betyr at f eks Lloris (5.5) forventes å gi oss ca 0.75 × 5.5 = 4.125. Enda høyere poengsummer kan du forvente dersom du f eks går for Alisson. 0.89 × 5.5 = 4.9 poeng per 90 minutter.

Ser vi på fjorårets topp 10-keepere er det jevnt over god verdi, men det er altså særlig Alisson som skiller seg ut. Det skyldtes selvfølgelig 20 clean sheets og unormalt høye 15 bonuspoeng, men det er likevel skummelt å bare overse Alisson. Mange gjør det nok likevel fordi man ønsker seg 3 utespillere fra Liverpool.

Er du ute etter en hakket billigere keeper ser Wolves-keeper Sá, Ramsdale og Mendy ut som gode valg, der Sá faktisk ligger høyest av disse tre. Lloris og Ederson ligger like bak, mens David De Gea skiller seg ut som en keeper som ifølge fjorårets tall er overpriset sammenlignet med sine kolleger.

En annen ting som er verdt å merke seg med årets prissetting i keeperklassen er at de dyreste keeperne koster bare 5.5. Det er nytt av året, etter mange år der de dyreste keeperne har kostet 6.0 og vært noe de fleste har holdt seg unna. Vi tror dette er et bevisst grep for å få fpl-managere til å velge premium-keepere, noe det synes godt at managerne har tatt hensyn til. Alisson, Ederson og Mendy har til sammen en eierandel på over 50% i de tidlige fasene av spillet.

Hva så med 4.5-keeperne, når de opp i denne sammenlikningen? Ja, de gjør faktisk det. For eksempel legger Sanchez seg på ganske nøyaktig 0,75 og Guaita helt opp sammen med Alisson på 0,89 (Fordi han spilte færre kamper men likevel tok mange CS og bonus). Det er altså fortsatt penger å spare, men det er lettere enn før å argumentere for hvorfor man skal bruke 0,5 eller 1,0 ekstra for å få tak i en keeper fra et topplag.

Et annet argument enn bare pris er selvfølgelig å kunne kjøpe en spiller fra et topplag som er nærmest garantert å starte 38 kamper i løpet av en sesong, en garanti som er vanskelig å finne i andre posisjoner på banen. Det gjelder da kanskje særlig Ederson og Manchester City, der Pep er beryktet for å rotere i stort sett alle posisjoner, men også merkbart de siste årene hos Klopp og Liverpool. Blir dette premium-keepernes år?

*Verdiene i statistikken er beregnet vha følgende formel:

Er fpl-keeperne riktig priset?

Det er med andre ord bare 3 faktorer som spiller inn på spillerens “verdi” i statistikken. Denne verdien blir høyere dersom spilleren har spilt færre minutter (f eks Mendy som var i Afrikamesterskapet i et par kamper) men også høyere dersom prisen er lav (Derfor har Sá høyere verdi enn Ederson, selv om sistnevnte endte på flere poeng).

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds