Fantasy 101 – En introduksjon til spillet

Dette er en introduksjon til spillet for nybegynnere – eller om du bare trenger en oppfriskning. Det bør være en motivasjon for “nye” spillere at fjorårets vinner, Jamie Piggot, kun spilte for tredje gang da han vant 2021/2022-sesongen. Han brukte de to første sesongene på å lære spillet som mange av oss både elsker og hater.

Målet med spillet er enkelt: Du skal få mer poeng enn de andre spillerne. I fjor var det 9 millioner spillere, så sjansen for å vinne hele greia er mikroskopisk, men om du kan gjøre det bra i diverse mini-ligaer sammen med venner eller kollegaer, så er det gjevt nok. Alle starter likt når sesongen sparkes igang. Altså med null poeng. Og alle har de samme ressursene.

Budsjett:

Du har 100 millioner tilgjengelig på å hente 15 spillere, så du kan ikke hente alle fra øverste hylle og må prioritere hvilke av de dyreste spillerne du henter. I år står det egentlig om å velge to ut av Salah, Son, Kane, Haaland og De Bruyne – Og deretter spe på med andre valg.

Fantasytips for nybegynnere

Det kan også være lurt å fokusere på å ha en god ellever, og ikke ha så mye fokus på benken. Om mulig, så bør fokuset være å ha billige benkespillere som starter. Disse kommer inn på banen om en i elleveren ikke starter.

Ha folk som får poeng:

Og av de som spiller så bør du selvfølgelig velge de som scorer deg poeng.

Fantasyguide for nybegynnere

Ikke kjøp Kanté, Xhaka, McTominay eller andre spillere, selv om du liker de eller synes de er gode fotballspillere. Disse vil score minimalt antall poeng i løpet av en sesong. Ettersom spillet premierer de som er offensivt anlagt og som scorer mål eller gir den målgivende pasningen. Spillerne får 4-6 poeng for mål, og 3 poeng for målgivende, samt at keepere og forsvarsspillere får 4 poeng for å ikke slippe inn mål.

Man kan i hovedsak komme på årets lag i Premier League, og allikevel gjøre det ræva i Fantasy. Så cluet er å fokusere på spillere som scorer mål, eller leverer assists. Blant forsvarere og keepere, så er det selvfølgelig et stort pluss at de holder nullen.

Du skal også velge en Kaptein hver uke (og en visekaptein, i tilfelle kapteinen ikke spiller). Spilleren du velger som kaptein dobler poengene sine, så her setter man bindet på den man tror scorer flest poeng. Eksempelvis Salah, Kane eller Haaland mot en overkommelig motstander.

Dette er nytt på Fantasy i år

 

Wildcard, Free Hit, Bench Boost og Trippel Kaptein

Sesongen består av 38 Runder. I løpet av sesongen kan man bruke 4 ulike chips: Triple Captain, Bench Boost, Free Hit og Wildcard. Triple Captain tredobler poengene på kapteinen. Ved Bench Boost så får man også poeng for samtlige av spillerne på benken. Og ved Free Hit så kan man bytte hele laget en runde.

Som regel får man utdelt 2 Wildcard i spillet, men unntaket denne sesongen er at man får et tredje Wildcard som kan benyttes i løpet av fotball-VM, mellom Runde 16 og 17.

I tillegg har man et Wildcard tilgjengelig før nyttår, og et etter. Det første kan du egentlig benytte når som helst, ettersom man allerede får et gratis Wildcard til å bruke når VM begynner i November.

Så om du har hatt en dårlig start, så er det ingen fare å brenne av det første wildcardet etter et par runder. Resten av chipsene bør spares.

Det er viktig å huske på at du kun kan bruke en chip per runde. Så du kan ikke benytte Wildcard og Bench Boost samme runde. Du må legge opp til en god Bench Boost ved å benytte Wildcardet runden i forveien.

Et annet tips er å benytte de andre chipsene på slutten av sesongen, da mange kamper har blitt utsatt, og at mange spillere da har to kamper på en runde. Dette kan doble antall poeng på Triple Cap eller Bench Boost.

Husk å gjøre byttene!

Hovedfeil nummer 1 for mange fantasy-spillere, er at de glemmer å bytte. Ha en reminder på telefonen at du skal gjøre et bytte, eksempelvis fredag klokken 17.00.

Du trenger ikke å bruke mer enn 10 minutter på å hente informasjon og gjøre et bytte. Da får du hvertfall sjansen til å bytte ut en skadet spiller, eller bytte kaptein som kan utgjøre 15+ poeng i løpet av en runde. Det at du husker å bytte er også en del av spillet.

Spillerne kan gå opp 0.3 i pris i løpet av en uke. Derfor velger mange å benytte byttet tidlig i uka. Men ulempen med dette er at en spiller kan bli skadet i løpet av uka, og du må svi av 4 minuspoeng for å stille elleveren du ønsker. Derfor er det like greit å vente med å gjøre byttet på fredag kveld/lørdag morgen, etter at du har fått info fra de ulike troppene.

Øyvind har allerede lagt ut en artikkel om hvilken keeper som har best verdi:

Lykke til! Og følg oss gjerne for flere artikler og tips om mot sesongstart!

Er fpl-keeperne riktig priset?

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds