Fantasy-dilemma: Må man ha Mohamed Salah på laget?

En ny fpl-sesong nærmer seg, og en såkalt template har allerede begynt å sette seg. Selv om lagene tilsynelatende ligner mer enn noen gang, er det likevel særlig ett dilemma som utmerker seg mer enn tidligere – Salah eller ingen Salah?

Egypteren har i skrivende stund bare 25% eierandel. Hvis det skulle stå seg til sesongstart vil han aldri ha hatt lavere eierandel ved sesongstart. (bortsett fra tiden i Chelsea, såklart, som igrunn ikke teller) En stor del av skylden for dette må legges på vår landsmann Erling Braut Haaland. Nordmannen har nemlig overtatt Salah sin spot som permanent fpl-kaptein, og flertallet ser tydelig ikke nytten av å ha både Haaland og Salah på laget.

La oss så se på de vanligste argumentene for å droppe Salah fra start denne sesongen:

“12.5 er for dyrt. Rashford koster 9.0 og kan hente like mye poeng på kort sikt”
“Haaland er god nok til å være kaptein hver eneste runde uansett”
“Det finnes mye billigere ruter inn i Liverpool-angrepet”
“Hvis jeg skal ha Salah får jeg ikke råd til Trent”

Og ja, det er lett å forstå de som mener Salah er i dyreste laget. Dropper man Salah får man ekstremt mye penger å spre rundt i alle lagdelene ellers. Det finnes også enkeltspillere som er like eksplosive på kort sikt, noe spillere som Saka og Rashford overbeviste oss om i fjor. Her er et eksempel på hvordan et template-lag uten Salah ser ut per nå: Fantasy-dilemma: Må man ha Mohamed Salah på laget?

Når det kommer til Haaland som perma-kaptein må vi også ta hensyn til hvor mange kamper det er realistisk at jærbuen kommer til å starte. I fjor startet han 33 ligakamper (riktignok 11 på rad i starten av sesongen), noe som er ny rekord i hans klubbkarriere. Det er urealistisk å tro at han starter enda flere i år, dermed trenger vi et kapteinsemne vi kan stole på de kampene Haaland ikke spiller.

Om Salah lenger er den trygge plan B er en annen sak. Det var mange som fikk seg en kraftig reality check i runde 4 i fjor, da de cappet Salah for 3 usle poeng Vs Haaland sine 17. Undertegnede trenger ingen påminnelse, men for for de som elsker å rive opp gamle sår var dette altså runden der Liverpool vant 9-0 og Salah var involvert i 0 mål på 90 minutter.

På mange måter symboliserer denne kampen slutten på Salah sin æra som den mest populære fpl-kapteinen, og det er også med på å nøre oppunder argumentet om at det finnes billigere veier inn i Liverpool-angrepet. Diogo Jota, Luiz Diaz, Darwin og Coady Gakpo er alle fantastiske fotballspillere, men de har en vei å gå opp til Mo Salah, både når det gjelder spilletid og målpoeng.

Det beste argumentet for å droppe Salah mener undertegnede likevel er at det blir vanskelig å få råd til Trent Alexander-Arnold i tillegg. Nå har ikke akkurat Trent heller fått noen Ullared-prislapp i år, faktisk har han aldri vært dyrere. Prisen på 8.0 blekner likevel ved siden av Salah, og skal du ha begge disse i tillegg til Haaland blir det vanskelig å få plass til spillere som Rashford, Saka etc.

All den tid det finnes uendelig mange argumenter for hvorfor man ikke skal ha Salah på laget, så finnes det ett argument for hvorfor man ikke kan gå uten – Salah skuffer aldri i det lange løp, der er statistikken klokkeklar. 230 poeng eller mer. Det er fasiten for SAMTLIGE 6(!) sesonger i rødt for egypteren. Harry Kane har passert denne magiske grensen bare to ganger. KDB, Bruno og Son har klart det én gang hver, Rashford og Saka har aldri gjort det.

Når det er sagt blir det urettferdig å sette en 12.5-mann opp mot midtbanespillere som koster både 2, 3 og 4 millioner mindre. Alt koker ned til om man mener Salah er et reelt kapteinsvalg på starten av denne sesongen, og selvfølgelig om man mener Haaland kan cappes hver runde.

Jeg vet et jeg er litt annerledes skrudd sammen, men for min del er runde 4 den første runden der det er helt åpenbart at Haaland er den beste kapteinen på papiret (men tør nok neppe å cappe noen andre i runde 1). Det er fullt forsvarlig å cappe Haaland borte mot Burnley, hjemme mot Newcastle og borte mot Sheffield United, men Arsenal hjemme mot Forest, Liverpool hjemme mot Bournemouth og United hjemme mot Forest fremstår som finere kamper i runde 1-3 for min del.

Hvis man tør å se bort fra at Salah fikk 0 målpoeng hjemme mot Bournemouth i fjor, og tenker at Salah ER den beste kapteinen i runde 2, ja da er det alene god nok grunn til å ha ham på laget. Hvis du imidlertid tenker Haaland hjemme mot Newcastle er en bedre kaptein, skal du bruke Salah-pengene på noe annet.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds