Fantasy-valg: Everton, Leeds og Leicester

To av dem skal forhåpentligvis unngå nedrykksstriden de var del av i fjor, mens den tredje skal prøve å blande seg inn i kampen om Europa-spill igjen. Vi tar en titt på de beste fpl-valgene fra Everton, Leeds og Leicester.

Everton

Hadde en meget tøff sesong i fjor, der den beste fantasy-asseten må sies å ha vært Richarlison. Det ble bare 8 clean sheets og 43 mål. Spørsmålet alle stiller seg nå er selvfølgelig hvordan man skal forbedre seg uten fjorårets toppscorer, og ikke minst hvor (om noe i det helle tatt) fpl-verdien er i dette laget.

3. Anthony Gordon (5.5)

Fikk sitt store gjennombrudd på slutten av forrige sesong, og har en høy stjerne hos Lampard. Sitter likevel med en liten følelse av at 5.5 er 0.5 for mye med tanke på hvilke andre alternativer du har i denne prisklassen.

2. Nathan Patterson (4.0)

Litt småtrist at et av de beste valgene på dette laget er en 4.0-forsvarer, men det begrunnes selvsagt med at han er en av de med denne prisen som er mest trygg på å starte i GW1. Fin mann å ha på benk, i det minste frem til Coleman er tilbake fra skade.

1. Vitalii Mykolenko (4.5)

Det er tøft å fylle tomrommet etter en profil som Lucas Digne, men her ser det ut til at Everton har klart det. Har sett bra ut i pre season og er relativt klink i laget. Brukte litt tid på å spille seg varm i våres men vartet opp med et mål og en assist i nedrykkstriden.

Styr unna: Dominic Calvert-Lewin (8.0)

Det hjelper ikke at du har PL’s mest majestetiske manke, Dominic. Her er det mer som skremmer enn som frister – alt fra skadehistorikk til prislapp. At denne mannen er priset høyere enn Trent Alexander-Arnold etter bare 5(!) mål i fjor er et mysterium, og alle som velger 3-4-3 med DCL i førsteelleveren fremfor en ekstra premium forsvarer er det bare å ønske masse lykke til. Er utrolig nok valgt av nesten 2%.

Leeds

Det ble den tøffe andre sesongen for Leeds. Til og med helten Bielsa måtte kaste inn håndkleet, og inn kom Jesse Marsch som så vidt klarte å berge plassen. I fjor skulle “alle” ha Raphinha, men finnes det noen “årets Raphinha”?

Joda, det gjør faktisk det. Mannen alle skal ha er nemlig Sam Greenwood (4.5). Han er selvfølgelig tenkt som en benkespiller hos dem som har ham, men undertegnede tviler på han får særlig mye mer spilletid enn alle andre 4.5-alternativer, og skjønner ikke helt hypen. Likevel er det såpass dårlig med alternativer her at han sikkert er et greit valg som “bench fodder”.

3. Rasmus Kristensen (5.0)

Leeds har kjøpt et beist inni motstanderens boks. Den høyreiste dansken kan skilte med 10 mål og 8 assists på 45 kamper i fjor, men det skal selvfølgelig nevnes at han da spilte for et RB-lag som er fullstendig suverene hjemme i Østerrike. Her blir situasjonen en helt annen, men vi forventer å se Kristensen vise seg frem, og er jo bortskjemt med målfarlige Leeds-backer fra før. Det som for øvrig gir litt avsmak er å betale 5.0 for en forsvarer i et lag som nesten aldri holder nullen.

2. Illan Meslier (4.5)

Ingen keepere hadde flere redninger i fjor. Det handler selvfølgelig mest om at forsvaret ikke henger sammen og at redningene dermed kommer som en konsekvens av det. Men hvis Leeds klarer å holde nullen i LITT flere kamper enn i fjor (5 clean sheets den gang) kan dette være årets kupp i 4.5-klassen.

1. Jack Harrison (6.0)

Har lusket i skyggen av Raphinha i et par år nå, og skal antakelig få en enda mer sentral rolle i dette laget denne sesongen. Scoret 8 mål i fjor også, men assists uteble i mye større grad enn året før. Kan det ha sammenheng med at Bamford var ute nesten hele sesongen, og kommer målpoengene tilbake i år, tro?

I så fall kan Harrison (18 målpoeng i 20/21) være en liten bargain som er oversett av de aller, aller fleste.

Styr unna: Patrick Bamford (7.5)

La det være sagt med én gang, her er det først og fremst prislappen som skremmer mest. Når du i praksis kan velge om du skal ha duoen Bamford+N. Williams eller Sam Greenwood+Cancelo, så burde valget være meget enkelt for de aller fleste. JA, Bamford var fantastisk verdi i fpl én sesong, men da var også startprisen 5.5. Jeg håper jeg tar feil, og er åpen for det, men dette lukter overprising lang vei.

Leicester

Det ble “bare” 8. plass i fjor, og det sier jeg fordi de nok hadde håpet på mer. Mye av hovedgrunnen ligger i at de lenge var fullstendig lekk bakover i banen, med bare 2 clean sheets på de første 19 kampene i fjor. Med 5 clean sheets i andre halvdel av sesongen begynte det å se noe bedre ut, men det er vel fortsatt ikke forsvaret som frister mest her?

3. Ricardo Pereira (4.5)

Du hadde blitt latterliggjort dersom du i 2020 spådde at denne mannen kom til å koste 4.5 om et par år. Da kostet han nemlig 6.0, og var brennhet på fantasy. 15 målpoeng og 20 clean sheets på 2 sesonger lar seg høre, men de siste par årene har det vært stille fra denne kanten. Selv om han spilte bare 990 minutter i fjor rakk han likevel å notere seg for 1 mål og 3 assists, og mange håper nok på en liten fantasy-revival for denne mannen. (Mulig du skal vente og se litt hva Rodgers planlegger mtp spilletid)

2. Jamie Vardy (9.5)

“No Vardy, no party” var det noe som het en gang i tiden. Vardy scorer fortsatt mål, men ikke like regelmessig som han gjorde en gang i tiden. Man må liksom treffe på de riktige periodene mellom skadeavbrekkene, og det gjør at han ikke lenger troner på topp blant Leicester-assets. Den fortsatt stive prislappen veier også litt ned.

1. James Maddison(8.0)

Var helt spinnvill på slutten av forrige sesong, med 4 mål og 3 assists på de siste 4 kampene. Er det én mann som kan gjøre prislappen til skamme i år, så er det “Madders”. Fus i alt av dødballer (ikke straffer), og bør få flere minutter i ligaen nå som Europa League-distraksjonen er ute av bildet. Knuste samtlige midtbanespillere i verdi-analysen vår.

Styr unna: Youri Tielemans (6.5)

Joda, det smeller inn noen baller nå og da, men det finnes liksom ikke noe mønster for når det skjer. Fjerde år på rad nå at belgieren har endt på ca 10 målpoeng, og det er liksom akkurat ikke nok når vi snakker spillere i denne prisklassen. Eksplosive formspillere som Rashford, Martinelli m.fl tilbyr en helt annen dimensjon, og liker du Leicester er du farlig nært Harvey Barnes eller Maddison i pris uansett.

Oppsummering

Alt tatt i betraktning er det nok bare Maddison (8.0), Vardy (9.5) og Meslier (4.5) som er realistiske valg fra sesongstart. Alle disse er potensielt gode valg, men er også viktig å understreke at de er “differentials”, altså spillere som er valgt av ganske få. Derfor kan det være lurt å tenke seg om før man velger dem fremfor Luis Diaz, Haaland osv, men det finnes absolutt en mulighet for at det lønner seg.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds