Flere spørsmål enn svar på Liverpools sesongstart

Liverpool har så langt spilt ni kamper denne sesongen, sju i Premier League og to i gruppespillet i Champions League.

Det er ikke til å legge skjul på at det er atskillig flere spørsmål enn svar når man skal søke årsaken til de rødes høyst variable høst så langt.

Laget startet med poengdelinger mot London-lagene Fulham og Crystal Palace, tapte så 1-2 mot Manchester United på Old Trafford, før Bournemouth fikk unngjelde med 9-0. Så 2-1 mot Newcastle United og 0-0 i lokalderby mot Everton i Goodison Park. Gruppespillet i Champions League startet på verst tenkelige måte med 1-4 mot Napoli i Italia, før det ble 2-1 over Ajax på hjemmebane med en sen scoring fra Matip.

Dårlige tegn

Allerede da Liverpool sesongåpnet med 2-2 mot Fulham i London, var det tegn som tydet på at klubben var langt unna formen og kvaliteten man forventer fra en tittelutfordrer.

For mens Manchester City stort sett har styrt trygt på trepoenger etter trepoenger, har det klabbet atskillig mer under skiene til Jürgen Klopps spillere.

I andre kamp, da det ble poengdeling mot Crystal Palace hjemme på Anfield, ble sommerens storkjøp, Darwin Nunez, utvist og Liverpool måtte greie seg uten spissen i tre kamper.

Årsakene

For det første, alle skadene.

Ja, sommeren var kortere enn vanlig og Preseason mer tendens enn den pleier å være. Det er en årsak som er nevnt til alle skadene som Liverpool igjen er plaget med. Keita, Konate, Jones, Jota, Oxlade-Chamberlain, Thiago, Kelleher, Ramsey. Skadelisten har vært lang.

For det andre, en alt for tynn tropp.

Og med alle skadene, så blir det en større påkjenning for resten av stallen. Det er ingen tvil om at stallen er alt for liten i forhold til den påkjenningen en tøff sesong er, med spill i alle turneringer. Liverpool måtte ha inn en spiss da Sadio Mane forlot klubben. Men at Liverpool ikke hentet inn ytterligere en midtbanespiller da alle skadene kom, er smått utrolig.

Utad sa Klopp at Liverpool ville handle dersom rette mann ble tilgjengelig. Klubben var interessert i Monacos Aurelien Tchouameni, men han gikk til Real Madrid. Men så ble det stille. Klubben slet sportslig, overgangsvinduet var åpent, men ingen skjedde. Ikke før helt mot slutten da brasilianske Arthur Melo kom inn på lån fra Juventus. Et forholdsvis ubeskrevet blad, men mannen har to landskamper for Brasil, noe som tyder på kvalitet.

De siste dagene er det kommet meldinger fra Liverpool og Klopp om at han ikke på noen måte er fornøyd med den fysiske formen til Melo. Ryktene vil ha det til at Liverpool kan være interessert i å å kansellere det sesonglange lånet ved halvgått tid i januar.

For det tredje, formen til sentrale spillere.

Virgil van Dijk har de siste sesongene vært verdens beste midtstopper. Det har han ikke vært så langt denne sesongen. Alle husker hvor passiv nederlenderen var ved Bruno Fernandes sitt mål mot Manchester United. Van Dijk sto som en Sven Kramer med armene på ryggen, når han i stedet burde støte.

Mohamed Salah har vært en notorisk målscorer de siste sesongene. Så langt denne sesongen har det blitt alt for mye nesten for egypteren. Kanskje Premier League-forsvarerne har løst koden og vet hvordan de skal “avvæpne” han?

Trent Alexander-Arnold er en fantastisk høyreback på sitt beste. Men hans opptreden mot Napoli i Champions League er under enhver kritikk. Sammen med Joe Gomez må han iallefall ta ansvaret for to av baklengsmålene, der de lar angrepsspillerne omtrent få fritt leide til 16-meterfeltet, som igjen førte til mål. Alexander-Arnold har fått mye kritikk for de defensive egenskapene sine, men han har i alle fall levert nok til at nå er tatt ut i Gareth Southgates landslagstropp for England i kommende landslagspause.

Og med Thiago Alcantara ute i flere kamper, så savner Liverpool mye kreativitet på midten. Dette blir det forhåpentligvis nå en ordning på. Mange av de skadede spillerne er på vei tilbake og med det vil også resultatene komme.

James Milner er en fantastisk spiller og blant de best trente spillerne i Premier League, i en alder av 36 år. Men det spørs nå om han er på hell på dette nivået, dessverre. Når Klopp flere ganger har måttet starte med Milner, så har det gått noe ut over kvaliteten på laget.

Tid til fundering

Helgens kamp mot Chelsea ble utsatt på grunn av Dronning Elisabeths begravelse på mandag. Dette betyr at Liverpool ikke spiller før Brighton & Hove Albion kommer til Anfield lørdag 1. oktober. Mange av førstelagsspillerne er på landslagsoppdrag, men tiden fram til neste ligaoppgjør vil nok Klopp bruke godt til å fundere på hva som skal og må gjøres for å skape et konkurransedyktig Liverpool-lag etter hvert.

Liverpool ligger på en åttendeplass på Premier League-tabellen, åtte poeng bak ledende Manchester City (en kamp mindre spilt). Laget har også kommet noe skjevt ut i Champions League, selv om det ble seier sist.

Flere inn

Det er mye som tyder på at Klopp må ut på spillermarkedet ved neste mulighet i januar, rett og slett for å få mer kvalitet og bredde i kroppen. Dette er ikke et ukjent Liverpool-problem. Klubben har av og til sovet litt i timen og ikke vært flinke nok til å ta generasjonsskiftet som er tvingende nødvendig.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds