Før vi feller dom over Klopp og eierne så er det verd å tenke seg litt om

Da vi trodde at bunnen var nådd, så var det faktisk mulig å falle lavere. 0-3 for Wolverhampton Wanderers var et nytt bunnivå for Liverpool Football Club.

Liverpool fikk et tidlig mål i mot på Molineux og greide aldri å svare. Dermed ble det tre mål i mot, null poeng og et nytt bunnivå i marerittsesongen 2022/23.

Vanskelig med Europa

Med dette kan man begynne å takke farvel til alle håp om Champions League-fotball neste sesong. Faktisk har de største kritikerne begynt å takke farvel til alle håp om deltakelse i noen av de tre europeiske klubbturneringene fra høsten. Og de som er kritiske på grensen til det useriøse har begynt å snakke om bunnstrid for de røde.

Everton ligger på den øverste av de tre nedrykksplassene, ligger elleve poeng bak Liverpool og med en kamp mer spilt. Og i neste ligarunde er det Merseyside-derby.

Mange har forsøkt å finne svar på hva som er feil med Liverpool og spillerne. Jeg er en av disse.

Forvandlingen

Fotball er et rart spill. Spillere som tidligere ga Liverpool meritter i form av den gjeveste europeiske pokalen og en etterlengtet Premier League-triumf er nå skygger av seg selv. Det har skjedd en forvandling for mange av dem, i denne sesongen i forhold til tidligere.

Noen eksempler;

Fabinho; på sitt beste en defensiv midtbanespiller i verdensklasse. Har vært forferdelig svak det meste av denne sesongen. Han var syk og spilte ikke på Molineux lørdag. Slik han har spilt denne sesongen har han ikke forsterket midtbanetrioen.

Jordan Henderson; kapteinen har i perioder vist gammel storhet denne sesongen, men har vært fryktelig ujevn. Etter VM i Qatar har han vært fryktelig svak.

Mohamed Salah; ga alle Liverpool-supportere det de trodde var den beste sommergaven man kunne tenke seg da han skrev ny og forlenget kontrakt 1. juli. Treffer ikke mål lenger. Spilte ikke VM, men har likevel sett slapp ut etter VM.

Trent Alexander-Arnold; en gang kalt verdens beste høyreback. Fikk knapt spille for England i VM. Scouseren spiller usikkert og har store defensive utfordringer for Liverpool.

Virgil van Dijk; en gang kalt verdens beste midtstopper. Det har han ikke vært denne sesongen, for å si det mildt. Nederlenderen spilte et brukbart VM, vært svak i flere kamper i rødt. For tiden skadet.

Darwin Nunez; uruguayaneren har vel vært blant Liverpools beste i flere kamper, men har ikke vært den åpenbaringen Liverpool-supporterne ønsket seg.

Cody Gapko; ble det eneste kjøpet i transfervinduet i januar. Spilte bra for Nederland i VM. Har knapt truffet innenfor stengene etter.

Spillere som Joël Matip, Joe Gomez, Naby Keita og James Milner har i lange perioder spilt så svakt at de knapt burde fått spille flere kamper for Liverpool. Men på grunn av en tynn stall og langtidsskader på gode spillere som Diogo Jota og Luis Diaz, så har Jürgen Klopp (bildet) vært tvunget til å bruke hele stallen og ikke hatt muligheter til å “straffe” spillere som ikke har spilt godt med plass på innbytterbenken i neste kamp.

Alle hamstringskadene har ført til at mange har stilt store spørsmålstegn ved måten Liverpool trener på.

Oppsummering

En liten oppsummering av sesongen så langt.

Sesongen begynte så bra den kunne før sesongstart (30. juli) med 3-1 over Manchester City i Community Shield og et trofe til å pusse i samlingen.

Liverpool ble slått ut i femte runde i ligacupen mot Manchester City og laget ble slått ut mot Brighton & Hove Albion i fjerde runde i FA-cupen i januar.

I Champions League er laget kommet fram til åttendedelsfinale, der Real Madrid venter, med kamper på Anfield 21. februar og Santiago Bernabeu den 15. mars. Det er heldigvis noen uker til

Og så er det ligaspillet, der Liverpool etter en lang rekke svake kamper nå er i en posisjon der man befinner seg litt i ingenmannsland. Laget har samlet sammen 29 poeng på 20 kamper, vunnet åtte, spilt fem uavgjorte og tapt sju kamper. Dette er på ingen måte godt nok for et lag som var tippet som tittelutfordrere før sesongen startet.

Verdensmesterskapet ble spilt på et uvant tidspunkt for alle lagene. Opplegget var at spillerne skulle være uthvilte når ligaspillet startet opp igjen rett før jul. For Liverpools del var det ikke spesielt oppløftende før VM-sluttspillet startet opp, men helt forferdelig etter at VM-spillerne kom tilbake til sine klubber og kampen om ligapoeng startet opp igjen.

Ansvar

På sosiale medier lørdag kveld er det mange som vil ha Jürgen Klopp sitt hode på et fat. Det er han som sitter med ansvaret, slik det er i all prestasjonsidrett. Leverer ikke laget, så er det trenere og managere som må ta sine hatter og gå. Det vet fansen og det vet Klopp selv.

Ingen skal tvile på at tyskeren jobber hardt for å snu den tunge trenden som Liverpool er havnet i. Han har jobbet hardt lenge, men ingenting synbart peker i riktig retning for tiden. Snarere tvert imot. Liverpools spillere viser en stadig dårligere figur. Lagdelene henger ikke sammen og spillerne ser ut som de totalt mangler overskudd i kampene.

Eierne og styret må også ta sin del av ansvaret. I en tid da andre lag forsterket sine troppet, valgte eierne å låse igjen pengebingen etter det tidlige kjøpet av Cody Gapko. Og det med en tropp som skrek etter forsterkninger, spesielt på en midtbane som ikke er forsterket på seks overgangsvindu.

Klopp vet dette, men han er lojal og jobber med de spillerne han har tilgjengelig. Alle ser at det mangler bredde i troppen, men januar måned gikk, uten at det skjedde noe på Anfield. Dagens Liverpool-tropp er gammel. Alt for mange sentrale spillere er på feil side av 30-tallet. Dette er også noe som tidligere har vært et problem for Liverpool. Laget venter alt for lenge med å fornye troppen. Helt til det er for sent og laget må bruke lang tid på fornyelsen.

Dette er ikke minst urettferdig overfor Jürgen Klopp.

Eierne

Eierne har også fått mye pepper den siste tiden.

John Henry FSG har gjort utrolig mye bra for Liverpool og bygd opp laget sesong for sesong og gjort det sterkt nok til endelig å få en Premier League-pokal i premieskapet. De siste månedene har det foregått mye bak kulissene på Anfield. Eierne har ymtet frampå om et salg og fraværet av handel i januar tyder på at dette er på tide.

Konklusjonen er at det er på høy tid at det kommer inn en ny eier med økonomiske muskler for å møte konkurransen mot pengesterke klubber som Manchester City, Manchester United, Newcastle United og Chelsea.

Tviler på sparken

Kan Jürgen Klopp få sparken?

Ja, det kan han nok, selv om jeg ikke tror at det kommer til å skje. I hvert fall ikke ennå. Klopp har en for høy stjerne i Liverpool til at eierne vil gå til det skritt å sparke han.

Ja, Claudio Ranieri fikk sparken som manager i Leicester City bare måneder etter at han skaffet dem en eventyrlig Premier League-tittel for noen år siden. Dette sitter lengre inne i Liverpool. Tror jeg.

Kan Klopp komme til å trekke seg? Ja, det kan han. Den muligheten er nok større. I en situasjon hvor manageren føler at han ikke får noe ut av sitt mannskap, uansett hva han gjør, så er nok dette et mulig scenario hvis resultatene ikke bedrer seg i ukene som kommer.

De neste kampene fram til midten av mars er Everton (hjemme), Newcastle United (borte), Real Madrid (hjemme), Crystal Palace (borte), Manchester United (hjemme), Bournemouth (borte) og Real Madrid (borte).

Haster

Det haster for trenerstaben å snu trenden. For en Premier League-klubb så kommer det kamper hele tiden og det er lite tid til å stoppe opp. Klopp og hans mannskap må fortsette å jobbe, fortsette å jobbe for å få formen tilbake, lagdelene til å arbeide sammen og selvtilliten tilbake i et lag som ser ut som de er blottet for alt slikt.

Nettopp selvtillit er viktig i en hver idrett, stipulert til å telle rundt 50 prosent av den totale pakken som kalles prestasjon. Liverpools spillere er farlig nære null prosent slik de spiller om dagen.

Det er ingenting som blir så fort historie som en fotballkamp, sa tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen. Det er enda godt. Men Liverpool-spillerne må slutte å sette negative rekorder for hvor lavt et bunnivå er. “The Only Way Is Up”, slik situasjonen er nå og troen og håpet kan ingen ta fra Liverpools supportere.

Elleve poeng

Det er elleve poeng opp til Newcastle United som har fjerdeplassen i dag. Liverpool har en kamp mindre spilt. Det viktigste er imidlertid å få troen tilbake på at det er mulig å vinne fotballkamper igjen. Det begynner å bli en stund siden sist. Liverpool har faktisk 1-9 i målforskjell så langt i 2023. Laget har ikke vunnet siden 3-1-seieren over Aston Villa andre juledag og har tatt et eneste poeng i år, 0-0 mot Chelsea. Det er ikke motivasjonen det skal stå på når bynabo Everton kommer på besøk neste mandag kveld. Et lag som var som har fått en ny manager i Sean Dyche, som slo ligaleder Arsenal i sin første kamp lørdag. Det gir masse selvtillit foran deres kamp noen hundre meter unna, på andre siden av Stanley Park mandag om en drøy uke.

Liverpool har noen gode dager med spillefri nå. Jürgen Klopp har ni dager på seg å snu den forferdelige trenden som de røde har vært inne i en stund. Til Premier League å være så er dette ganske lang tid.

Endringer

Dette er dager som vil bli brukt godt. I intervju etter kampen i Wolverhampton i dag, sa Klopp at det kom til å bli endringer. De nærmeste dagene blir det spennende å se hva disse endringene blir.

Han mente nok spillerne, men det er vel så viktig at han også setter seg selv og trenerstaben under lupen.

Luis Diaz og Diogo Jota er i trening igjen og det er ikke så lenge til de kan spille igjen. Det vil bli gode forsterkninger og kan gi hele laget en boost. Fram til da må de spillerne som er tilgjengelige gå i seg selv.

 

 

 

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds