FPL Analyse – Liverpool

Liverpool endte til slutt på en tredjeplass i fjorårssesongen etter en sterk sesonginnspurt. Noe av grunnen for manglende stabilitet var skade på sentrale spillere, da spesielt Virgil van Dijk. I år forventer hvert fall jeg mer stabilitet fra Liverpool. Det er et lag som man bør hente spillere fra helt fra starten av, også på grunn av at det fine kampprogrammet de har til å begynne med: norwich, BURNLEY, CHELSEA, leeds, PALACE, brentford. (Små bokstaver betyr bortekamp, Store bokstaver betyr hjemmekamp red.anm.)

Forsvar og Keeper:

I mål finner vi Alisson Becker (6.0), en av verdens beste keepere. Nå er jeg en av dem som mener at en keeperkombinasjon ikke bør koste mer enn 9.5, slik at man kan oppgradere spillerne fremover på banen. Hvis man ser på hvilke keepere som sanket flest poeng i fjor, så fikk eksempelvis Emilio Martinez som hadde en startpris på 4.5, 186 poeng, 40 poeng mer enn Alisson. Ettersom keepere på noe dårligere lag som får flere skudd i mot også kan hente poeng på antall redninger. En annen grunn for å styre unna Alisson er at flere av Liverpools forsvarsspillere er aktuelle, da de også leverer målpoeng.

Selv så starter jeg sannsynligvis med både Trent Alexander-Arnold (7.5) og Andy Robertson (7.0). De leverte henholdsvis 9 og 10 målpoeng i fjorårssesongen, og i tillegg så er de nummer 1 og 2 i ligaen når det gjelder forsvarsspillere som tar cornere. De er også nr 1 og 2 når det gjelder antall poeng av forsvarsspillere i ligaen (160 og 161 poeng). Her vil jeg si at Van Dijk (6.5) også er aktuell, da han er målfarlig på cornere, og scoret 5 mål i siste skadefrie sesong. Men foreløpig vil jeg si at Alexander-Arnold og Robertson har et høyere tak, og at Alexander-Arnold bør være førsteprioritet da han er noe mer målfarlig. I tillegg så tror jeg personlig at Liverpool vil sanke flere Clean Sheets denne sesongen enn forrige da van Dijk er tilbake, og da de også har hentet Ibrahima Konaté (5.5) fra Leipzig. Ikke forvent for mye målpoeng fra Konaté, men han kan være en billigere vei inn i Liverpools forsvar basert på Clean Sheets-poeng om han spiller fast.

Midtbane:

På Liverpools midtbane vil jeg si at det er to av spillerne som er høyaktuelle, Salah (12.5) og Mané (12.0). Jota (7.5) er også inne i mixen, og kan gi fin verdi for pengene selv om han starter på benken, ettersom Liverpool scorer såpass mange mål.

Salah (49.7%) er den mest populære spilleren på spillet, med god grunn. Han hadde flest avslutninger innenfor 16-meteren av samtlige spillere i ligaen, og tar også straffene, og er i tillegg et kapteinsalternativ i nærmest samtlige kamper. Mané er interessant, da han kun er valgt av 3,1%, og er en stor differential. Klarer man å få plass til han i laget kan man potensielt kapre en del poeng som motspillere ikke får. Mané har i tillegg ikke spilt mesterskap i sommer og bør være uthvilt og klar til dyst som de sier. Mané scorer høyt på mange av de gjeldende underliggende tallene, slik som antall skuddforsøk og xG, hvor han havner på henholdsvis nr 2 og 3 av midtbanespillere, kun bak Salah og Bruno Fernandes.

Angrep:

Her er det egentlig bare en aktuell spiller, Roberto Firmino (9.0). Han går som regel litt under radaren, og er så langt i år kun valgt av 5,1% av spillerne. Selv om han var angrepsspilleren med sjette flest poeng i fjor (141 poeng). Han er svært involvert i banespillet, og er den angrepsspilleren i ligaen med flest ballberøringer, og har også høyest xA av samtlige angrepsspillere.

Se opp for:

Ettersom Liverpool starter med et fint kampprogram, så mener jeg at man kan og bør starte med 3 Liverpool-spillere. Selv har jeg foreløpig gått for Salah, Trent og Robertson. Hadde jeg hatt råd, så skulle jeg gjerne ha gått for Mané fremfor Robertson. Jeg vil også anbefale dokumentaren om Mané, “Sadio Mané: Made in Senegal”, som gjør at man liker fyren enda mer.

Styr Unna:

Jeg synes det er unødvendig å ha Alisson i laget, da Liverpool har så mange offensive alternativer, hvor han da for det første vil oppta en av disse plassene. Og for det andre synes jeg ikke det er nødvendig å bruke 6.0 på en keeper som er penger man heller kan benytte andre steder. Utenom det så vil jeg ikke si at det er så mange Styr Unna-spillere å finne her, og at det heller er vanskelig å velge 3 stykker ut av Trent, Robertson, van Dijk, Salah, Mané, Jota og Firmino.