Akkurat som Premier League-fotballen selv; det skjedde mye og raskt i diskusjonen rundt VAR siste helg.
Først ble en soleklar Liverpool-scoring ved Luis Diaz (bildet) annullert på grunn av offside.
Alle de millionene som fulgte kampen var sikre på at Diaz og Liverpool hadde tatt ledelsen, men ikke dommerne på banen og i VAR-rommet disse kveldstimene i London. Offside ble dømt, Tottenham Hotspur tok avspark og tok få minutter etter ledelsen i en meget god Premier League-kamp fra hovedstaden. Men her var det de på VAR-rommet som bidro til å ødelegge opplevelsen.
Menneskelig feil
Så kom de første meldingene fra Premier League om at det var en betydelig menneskelig feil som lå til grunn for annulleringen av Liverpools ledermål.
Litt senere kom den litt mer utfyllende meldingen – som knapt var til å forstå – om at VAR-rommet unnlot å sjekke offsiden, fordi de trodde at dommer Simon Hooper allerede hadde godkjent målet.
Var det virkelig slik? Drømte vi som fulgte dramaet før og etter denne Premier League-kampen?
Det var nok bra kok på dette rommet da de så at Tottenham Hotspur tok avspark.
«Dette var en tydelig og åpenbar feil, og burde ha ført til at målet burde blitt godkjent av VAR, som ikke griper inn. PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) vil gjennomføre en grundig gjennomgang av omstendighetene som førte til feilen. PGMOL vil umiddelbart ta kontakt med Liverpool etter kampslutt for å erkjenne feilen».
Solgt til Saudi Arabia
Så kom meldingen om at Darren England, som satt med fingeren på spakene på VAR-rommet lørdag kveld, to dager tidligere hadde vært i Saudi-Arabia og dømt en seriekamp i Pro-League. Kjøpt og betalt av et totalitært regime, godkjent av dommersjef Howard Webb.
Hvordan kan de gjøre det og så plutselig være tilbake i et VAR-studio i en Premier League-kamp? Er hvitvaskingen kommet også til VAR-studio og til dommerne som lever av å være uavhengige og “Untouchable”?
Liverpool svarte
Og så endelig – søndag kveld – da Liverpool kom med sitt svar etter det som med rette er kalt VAR-skandalen;
«Vi aksepterer fullt ut at dommerne arbeider under et høyt press, men dette skal dempes av VAR, ikke forverres. Det er derfor utilfredsstillende at tilstrekkelig tid ikke ble gitt for å tillate at den korrekte avgjørelsen ble tatt, og at det ikke var en påfølgende inngripen».
«At slike feil allerede er blitt kategorisert som «betydelige menneskelige feil» er også uakseptabelt. Alle utfall skal kun fastsettes etter en gjennomgang med full åpenhet. Dette er avgjørende for påliteligheten til fremtidig beslutningstaking, og hendelsen skal brukes for å forbedre prosessene for å sikre at en slik situasjon ikke oppstår igjen», skriver Liverpool FC, gjengitt av deres norske supporterklubb.
Klubben ser nå på hvilke muligheter de har. Kunngjørelsen spesifiserer ikke nøyaktig hva disse mulighetene kan være, men det kan kanskje i ytterste konsekvens være å se på mulighetene for at kampen spilles på nytt?.
«I mellomtiden vil vi utforske det utvalget vi har av tilgjengelige alternativer, med tanke på det tydelige behovet for en løsning», skriver klubben.
Siste ord er garantert ikke sagt om det som skjedde i kampen som Tottenham Hotspur til slutt vant 2-1 etter et dramatisk selvmål av Joël Matip godt ut i overtiden, der resultatet av kampen kom litt i bakgrunnen for alt det utrolige som skjedde på VAR-rommet.
Det er skrevet spaltekilometere om konseptet VAR, som skulle komme for å berike fotballen, gjøre ting mer rettferdig og framfor alt riktig. Uke etter uke opplever vi nå at videodømmingen ikke er etter hensiktene. Det blir både uriktige avgjørelser og heller ikke rettferdig.
Kan vi da fortsette med det?
Kritisk
En av de største kritikerne til VAR, fotballekspert Lars Tjernås i Viaplay, fikk vann på mølla etter helgens skandalescener fra Tottenham Hotspur Stadium.
- Nå er det alvor. Vi risikerer å ødelegge verdens vakreste spill. Er det blitt mer rettferdig som det ble solgt inn som, nei, det har ikke det. Hvorfor har det ikke det? Fotball kan heldigvis aldri bli matematikk. Fotball er ikke objektivitet på en rekke kontroversielle situasjoner . Nå skal de avgjørelsene som tidligere ble tatt av folk med fløyte, tas av folk med den samme kompetansen sittende foran en skjerm. Samme feilene, samme riktige, men vi ruinerer det som fotballen består aller mest av, øyeblikkets eufori. Det er vi i ferd med å ta vekk og tar vi vekk det, så ødelegger vi fotball. Liverpools tidligere manager, Bill Shankly, sa en gang at fotball er “Peoples Game”, “folkets spill”. VAR er ikke for dommere, trenere eller managere. VAR er for de samme som fotballen er til for, for folk, av folk og med folk. Hvis vi ikke tar hensyn til det, men ødelegger for øyeblikkets eufori, så ødelegger vi også opplevelsen og det har vi ikke råd til. Min kritikk mot VAR kom ikke etter denne hendelsen, men dette er en erkjennelse jeg har kommet til for lenge siden. VAR må kjøres rett på skrothaugen. Det ødelegger mer enn det gagner. Minus-lista er for lang og pluss-lista er alt for kort, sa Lars Tjernås i Viaplay-studioet lørdag.
Det er ikke vanskelig å være enig med fotballekspert Tjærnås.
Kan vi fortsette?
Kan vi fortsette med et opplegg som ikke har beriket fotballen, men snarere er en trussel mot den?
Ingen tvil. Alle vi som er glade i engelsk fotball opplevde at fotballen døde litt siste helg. Dette må tas på alvor for alle som er glade i fotballen, uansett hvor den utøves i verden. Det er ingen tvil om at fotballen fortsatt er folkets spill, selv om alle pengene i fotballen i dag har ført til at utøvelse av spillet er blitt for dyr å følge for mange.
Er det for sent med en gjenoppleving?