Hva er annerledes i UCL Fantasy?

Er du en av dem som ikke får nok av fantasy? Da kan det godt hende at du allerede har slagplanen klar for UCL fantasy sesongen 21/22.

Hvis du derimot aldri har spilt det før, eller trenger en liten oppfriskning etter et langt avbrekk, oppsummerer vi de viktigste forskjellene fra fpl her:

De 5 viktigste forskjellene på UCL Fantasy og FPL

1.Substitution window:

Dette er antakelig den viktigste forskjellen. Der man i fpl utelukkende har automatiske bytter og gjerne «skroter» 2 plasser på benken, har man her manuelle bytter, noe som gjør at du simpelthen kan bytte ut de spillerne som gjorde det dårlig tirsdag kveld, og erstatte dem med spillere som skal i aksjon på onsdag.

Det betyr med andre ord at det er store sjanser for at alle spillerne på laget ditt skal spille en rolle hver GW. Du kan også bytte kaptein underveis, men det finnes ingen visekaptein. Det betyr at du har muligheten til å endre kaptein fra f eks Ronaldo (dag 1) til Haaland (dag 2) dersom førstnevnte ikke sto helt til forventningene.

Dette er en stor forskjell fordi du kan ta en råsjangs på dag 1 og heller bytte til en «tryggere» kaptein dagen etterpå. Vær obs på at du ikke kan bytte inn spillere som allerede har fått poeng, så sørg for at alle spillerne du har på banen spiller FØR de du har på benk.

Alle spillerne du har på benk før GW1 bør altså spille 15. september, ikke 14.

2. Annen struktur for bonuspoeng:

Du er kanskje vant til at det deles ut 3, 2 og 1 bonuspoeng basert på en statistikk-algoritme? Vel, ikke i dette spillet – det er nemlig kun man of the match som alene sikrer seg 3 poeng, og den prisen deles ut av en jury fra UEFA.

Alle andre må sanke ekstrapoeng vha 3 balls recovered. Det betyr altså at ved å gjenvinne 9 baller i løpet av en kamp kan Jorginho skaffe seg 3 ekstrapoeng i en kamp, noe som gjør ham til en helt annen spiller enn han er på fpl.

3. Flere free transfers:

I gruppespillet har man 2 free transfers mellom hver runde (bare ett av disse kan spares til neste transfervindu).

Mellom hvert oppgjør i sluttspillet har man 3 free transfers, og før hver runde i sluttspillet har man 5. Overganger ut over dette, altså et hit koster deg -4 poeng, akkurat som i fpl.

4. Deadline ved kampstart:

I motsetning til de fleste andre fantasy-varianter kan du endre på laget helt frem til første kampstart den dagen. Det betyr at du for eksempel vet helt sikkert om Ronaldo starter borte mot Young Boys eller ikke.

5. Andre chips:

Ingen bench boost eller triple captain, men free hit er erstattet med limitless, en chip som lar deg gjøre ubegrenset med bytter med ubegrenset budsjett for én enkelt runde.

Akkurat som med free hit får du tilbake ditt forrige lag etter at denne chipen er brukt. I tillegg har du ett wildcard du kan bruke når som helst, og et gratis «wildcard» som MÅ brukes mellom runde 6 og 7, altså ubegrensede transfers mellom gruppespill og sluttspill.

I tillegg er det småjusteringer på andre ting. En felling som fører til straffe medfører ett minuspoeng, men hands som fører til straffe gir av en eller annen merkelig grunn ingen minuspoeng. Det samme gjelder den positive belønningen ved å skaffe et straffespark.

Spilleren som blir felt belønnes med 2 poeng (istedenfor vanlig assist), men disse poengene deles ikke ut dersom straffen kommer som følge av en hands. Det deles også ut ett ekstrapoeng for mål dersom det scores utenfor 16-meteren.

Økonomien i spillet er også litt annerledes. Spillere øker i pris utelukkende på grunn av poengfangst i forhold til pris, så dyre angripere har en lavere tendens til å øke i pris enn billige forsvarere (ingen økninger før GW3).

Til sist kan det også nevnes at budsjettet økes til 105 mill istedenfor 100 når sluttspillet starter.

Oppsummert: Du kan tenke mye på samme måte som i fpl, men husk å gjøre bytter mellom tirsdag og onsdag – det kan være forskjellen på fest og fadese. Vær også obs på at forsvarsspillere og defensive midtbanespillere som har en tendens til å gjenvinne mange baller kan være gull verdt.

Som et eksempel sanket for eksempel Jorginho 57 poeng i fjor, hele 23 av dem ved å gjenvinne totalt 80 baller.

Der de fleste bruker bare én spillende keeper i fpl er det lurt å ha to i UCL fantasy. Sørg for at de spiller på forskjellig dag, og bytt til den andre dersom den første gjør det dårlig.

Det kan også være lurt å tidlig ha en plan for hvordan du skal bruke chips. Wildcardet kan være greit å ha med inn i sluttspillrundene i tilfelle mange av spillerne dine ryker ut av turneringen. En annen (om noe mer risikabel) taktikk er å bruke wildcardet før de meget fristende  “midtveis”-rundene i gruppespillet der for eksempel Chelsea møter Malmö to ganger på rad, City gjør det samme med Club Brugge og Inter med Sheriff Tiraspol.

Limitless-chipen brukes av mange i siste gruppespill-runde, da mange lag allerede er kvalifisert til sluttspill, og kamptroppene kan se litt rare ut.

Det tilrådes likevel å være litt obs på at selv om budsjettet heves til 105 millioner i sluttspillet kan det ofte være trangt med penger når det nærmer seg kvart- og semifinaler, og limitless kan være en gamechanger her, hvis du klarer å spare den helt til da.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds