Hva er galt med Liverpool?

Etter en svak start på det nye året og tap 1-3 mot Brentford i London sist mandag, overgår fotballekspertene hverandre i å prøve å forklare hva som er galt med Liverpool.

Fjoråret ble avsluttet med en litt heldig seier over Leicester City, der midtstopperen Faes fra The Foxes kom i fokus med to selvmål i favør Liverpool.

Nå må det sies at Liverpool hadde sjanser nok til at kampen kunne vippet deres vei også, men det ble tap og måten baklengsmålene kom på, uroer både klubb og fans.

Alarmklokker

Alarmklokkene har nok ljomet på Anfield og Kirkby de siste dagene. Det er mange ting å utsette på måten Liverpool har framstått.

Laget har virket tungt og slitent en god stund og det både før og etter VM-pausen. Det har vært pekt på et gammelt problem Liverpool har hatt i flere perioder, nemlig et aldrende lag som ikke har vært fornyet på en stund.

van Dijk

Forsvarsproblemene var noe som den gamle midtstopperkjempen Jamie Carragher har pekt på. Alexander-Arnold, van Dijk, Konatè og Tsimikas/Robertson er alle gode forsvarsspillere som har spilt lenge på et høyt nivå. Men mot Brentford – og i flere andre kamper – så er de i perioder ute og kjøre. Det største problemet – ifølge Carragher – er at forsvaret mangler en sjef.

Virgil van Dijk har jo i mange sesonger framstått som den store forsvarssjefen og endog blitt kalt verdens beste midtstopper. Det kan man med hånden på hjertet si at ikke er tilfelle lenger. Nederlenderen har hatt en grusom sesong så langt, langt under det nivået vi er vant med fra den kanten. I perioder har han virket keitete og litt usikker. Liverpool har også operert med svært mange forskjellige midtstopperkonstellasjoner og det er mulig at dette har påvirket noe i negativ retning.

Midtbanen

Maskinrommet – midtbanen – er også noe som er påpekt. Liverpool lider av manglende fornyelse på midten. Igjen – Fabinho, Thiago og Harvey Eliott er alle gode spillere, bevares. Men her MÅ det handles og forsterkes i januar.

Transfervinduet er åpent og mange spillere er linket til Liverpool. Manager Jürgen Klopp har ved flere anledninger sagt at den rette spilleren må være tilgjengelig dersom de skal handle. Han vil ikke handle bare for å handle.

Utfordrende vindu

Januarvinduet er utfordrende. Lagene som har de største handlingsobjektene har en tendens til å være lite villige til å gi slipp på sine spillere. Men Money Talks i internasjonal fotball i dag og uansett om det er en Bellingham, en Fernandez eller andre som det snakkes om på managerkontoret i disse dager, så er det tvingende nødvendig.

Det er en topp fire-plassering det handler om og den kampen kan bli tøffere enn de ønsker dersom ikke noe gjøres og troppen forsterkes nå i januar. Slik laget fremsto mot Brentford, så kan vi i beste fall håpe på Europa League neste sesong. Det er i hvert fall noe. Havner du utenfor Europa er det intet mindre enn en katastrofe eller skandale, hvis en kan bruke slike ord i disse tider. Skjer det, kan det nok også hende at Klopps æra på Anfield begynner å nærme seg slutten og Liverpool har best av å finne seg en annen manager.

Gakpo

Enn så lenge er det den nederlandske angrepsspilleren Cody Gakpo som er den eneste forsterkningen de røde har fått. Med Diogo Jota og Luis Diaz langtidsskader, var det viktig med et kjøp i fremste rekke også. Dette er en meget god og rask spiller som hadde et veldig godt VM. Det blir spennende å se hvor raskt han kan være på laget. Han spiller nok kommende helgs cupoppgjør mot Wolverhampton Wanderers.

Det er ingen tvil; skal Liverpool holde følge med lagene foran på tabellen, må laget framstå mye bedre, skaffe seg overskudd og flere spillere handles inn denne måneden. Hvis ikke kan denne sesongen ende helt miserabelt.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds