Da er det på an igjen. Spekulasjonene om hvem som går hvor. Transfervinduet, et himmel eller helvete for alle fotballinteresserte.
Av Tor S
Transfervinduet er himmel for de lagene som får sine transfermål, et helvete for de som mister sine beste spillere og heller ikke har råd til å være med i kampen om de beste spillerne.
Et moment som er viktig å tenke på i dette transfervinduet, er i tillegg koronapandemien, som har gjort at alle lagene må tenke mer på plussene og minusene i regnskapene. Halvannen sesong uten billettinntekter har gjort store innhogg i de 92 engelske klubbenes økonomi og dette har selvfølgelig sitt og si for hvilke spillere som kan havne hvor.
Rike klubber
Unntakene her er rike klubber som Manchester City, Chelsea og Manchester United. Sistnevnte har allerede handlet Sancho fra Borussia Dortmund. Neste store transfermål er norske Erling Braut Haaland. Havner han i London eller Manchester – eller kanskje Real Madrid? Eller greier Dortmund å stå imot og avslå alle tilbud som måtte komme? De har store ambisjoner i hjemlig Bundesliga selv og dersom de skal greie å stå imot Bayern Münchens hegemoni, så kan de ikke fortsette med å selge alle sine beste spillere.
Men Bayern og deres nye manager, Julian Nagelsmann, har heller ikke sluppet unna spekulasjonene runde de beste spillerne. Deres polske storscorer Robert Lewandovski er linket til Real Madrid. Om det blir noe av og om han bytter ut Bundesliga med La Liga, kan virke tvilsomt på nåværende tidspunkt, men kan det likevel skje?
Historien viser at mye – også av det litt utrolige slaget – kan skje i løpet av et transfervindu, det være seg sommer- eller vintervindu.
Det er markedet som bestemmer. Og spillerne selv da, selvfølgelig. Det er mulig at de rike og litt fattigere klubbene har råd til å stå imot de mest utrolige tilbudene som måtte komme, men har de råd til å sitte med en spiller med høye lønninger, som yter litt mindre eller – i verste fall – streiker, dersom han ikke får det som de vil? Svært ofte i moderne fotball så er det spillerne som gjerne får det som de vil.
Hvor står Liverpool oppe i dette?
Høyst usikkert. Det mangler ikke på linkede spillere til Anfield heller, men i skrivende stund er det bare midtstopper Ibrahim Konate fra Leipzig, som er kommet. Gini Wijnaldum er dratt til Paris Saint Germain og de røde skulle gjerne hatt en midtbanespiller inn. Ryktene går om både kjøp og salg, som det pleier å gjøre rundt Liverpool. Er det noe i at Real Madrid er interessert i å kjøpe Mo Salah? Er Liverpool interessert i å kjøpe Grealish fra Aston Villa eller Rice fra Aston Villa. Eller er det Florian Neuhaus fra Borussia Mönchengladbach som er mannen Klopp har pekt seg ut.
Og så er det også rykter om at Liverpool må selge før de kan kjøpe. Salgsobjektene er spillere som Harry Wilson, Divock Origi, Xherdan Shaqiri, Loris Karius og Marko Grujic. Penger som eventuelt kommer inn når disse er ute, skal brukes til å hente inn nye spillere.
Det som er sikkert er at det vil komme en midtbanespiller inn. Sannsynligvis kommer det også inn en ung, talentfull angrepsspiller inn. Her er PSVs Donyell Malen (22) linket.
Liverpool er ikke i en situasjon der de kan kjøpe hvem de måtte ønske. Det har både ledelsen og manager Jürgen Klopp gjort klart. Sesongen 2020/21 går inn i historien som Annus Horribilis når det gjelder skader. Virgil van Dijk, Joe Gomez, Joël Matip og Jordan Henderson var borte store deler av sesongen med skader. Alle disse er tilbake nå og nesten som «nye spillere» å regne. Tilbake er også supertalentet Harvey Elliott, som fortsatt bare er 18 år gammel og som hadde en meget god sesong for Blackburn Rovers i Championship.
Men likevel vil nok Liverpools supportere være misfornøyde dersom det ikke kommer inn en spiller eller to med et «navn».
Liverpool har en sportsdirektør i Michael Edwards som har gjort en god jobb i forhandlinger de siste sesongene. Dette gjelder både gjenkjøpsklausuler og videresalg. Ett eksempel er Southampton-spiller Danny Ings, som Tottenham har vist interesse for. Blir den overgangen noe av, har Liverpool krav på en ikke ubetydelig prosent og andel av overgangssummen.
Troverdige og ikke troverdige kilder
Alle fotballinteresserte saumfarer for tiden spaltene i mer eller mindre troverdige kilder; Sky Sports, The Athletic, BBC, Guardian, Daily Express og andre har journalister som jobber døgnet rundt for å være først med de største overgangene. Og da hender det at det går en kule varmt og at feil overganger eller linker blir publisert.
Samtidig som klubbene nå møtes igjen etter en kort og hektisk ferie, så kjøpes og selges spillere. Det er det samme to ganger i året. De store spørsmålene denne sommeren er om Grealish selges og Villa blir sittende igjen med en stor haug med penger. Får den nye Tottenham-manageren Nuno Espirito Santo å overtale Harry Kane til å bli i London, eller vil han streike gjennom en overgang til en av Manchester-klubbene eller kanskje utenlands? Kommer Martin Ødegaard tilbake til Arsenal fra Real Madrid? Blir Raheem Sterling i Manchester City eller blir han del av en større overgang? Går Varane fra Real Madrid til Manchester United? Og hva med alle de gode italienske EM-vinnerne? Blir det en flom av dem til engelsk fotball?
Klubbene er hardt rammet av Korona
Det er ikke bare engelske klubber som handler, selv om det innimellom kan virke slik. Mektige klubber som italienske Juventus, spanske Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid og tyske Bayern München og Borussia Dortmund, er også med i kampen om de beste spillerne.
Men også disse er hardt rammet av den pågående koronapandemien og halvannet år uten billettinntekter. Nylig ble Barcelona enige med deres gullkalv, Lionel Messi, om en forlengelse av kontrakten, mot at argentineren gikk med på en halvering av lønna. Det sier alt om hvordan den økonomiske situasjonen er på Nou Camp.
Sesongstarten nærmer seg
Korona eller ikke, 7. august er det Community Shield-kamp mellom siste sesongs liga- og cup-vinner, Manchester City mot Leicester. Helgen etter begynner den engelske Premier League-sesongen. I ukene fram til da og i det som er igjen av august måned vil det skje noen store overganger. Og når august er blitt til september, så sitter noen klubber igjen med store og oppfylte kontoer, men kanskje med en stjerne eller to mindre enn de gjorde før transfervinduet åpnet. Noen er blitt linket hele sommeren og blir ikke offentliggjort med bilde i ny drakt like før transfervinduet stenger siste dag i august, andre kommer opp som troll av eske, uten at noen hadde hørt om dette på forhånd, der klubbene har greid å holde det hemmelig og borte fra alle nyhetsjegerne i aviser og nett.
Noen klubber og supportere blir fra seg av glede over at de fikk «deres mann», mens andre er mer misfornøyde av tapet av deres største stjerne.
Og kanskje får de ikke rettet det opp igjen, før et nytt transfervindu åpner samtidig som nyttårsrakettene begynner å svirre rundt hushjørnene om et knapt halvår.
Den som lever får se.
Ha en flott transfersommer!