Hvorfor er det så vanskelig?

Liverpools Jürgen Klopp har gjort det. Manchester Citys Pep Guardiola, Arsenals Mikel Arteta og Chelseas Thomas Tuchel har gjort det. Og i dag gjorde Leicester Citys Brendan Rodgers det samme. Og flere enn disse med.

Hva da?

Jo, klaget over det tette kampprogrammet, terminlisten og mangelen på forståelse blant styremedlemmene i Premier League.

Kampprogrammet, mangelen på vinterpause og det at spillerne ikke får den restitusjonen mellom kampene som er nødvendig, er en gammel sak som managerne i Premier League har tatt opp i sesong etter sesong.

Og det er ikke så vanskelig å si seg enig i innvendingene.

Korona

Nå, med en koronapandemi som herjer og som også virkelig har slått rot i Premier League-lagene, så kan man spørre seg, hvorfor er det så vanskelig å innføre en ordning med fem reserver?

Ordningen ble innført da koronaen kom i mars 2020 og da den engelske fotballen ble stengt ned og åpnet igjen og spilte fotball i sommermånedene.

Nå er det på tide at Premier League innfører det igjen.

Én stemme hver

Problemet, mener toppklubbene, er at alle lagene – uansett størrelse – har én stemme hver når dette skal avgjøres gjennom avstemning. De mindre lagene stemmer gjerne i mot, fordi de mener at en slik ordning vil favorisere de største klubbene med de bredeste stallene. Lag som Burnley, Norwich, Crystal Palace og Newcastle United har ikke like mange landslagsspillere som Liverpool, Chelsea, Tottenham og Manchester-lagene.

Terminlisten er tett og det ser allerede ut som at alle utsattkampene vil føre til at sesongen vil måtte bli forlenget med flere uker etter den oppsatte siste ligarunden 22. mai. Det vil kollidere med noen landskamper, men siden det ikke er noe mesterskap til sommeren bør noen uker med ligafotball være mulig å godta for alle anglofile fotballelskere.

Med koronaen og omikron som herjer i England og også blant lagene, så hadde nok det mest rettferdige vært om ligafotballen hadde tatt den vinterpausen som for eksempel den tyske Bundesligaen gjør.

Pengene rår

Men pengekreftene rår i den engelske fotballen. Et opphold vil koste og spesielt er fotballen i den stille uke, i romjula, innbringende for alle som teller penger og ikke har ansvaret for spillernes helse. Det som ligaledelsen har gjort, er å komme med et krav om at dersom lagene har ni spillere og keeper tilgjengelig (og da regnes unge spillere som har vært innom førstelagsfotball) så plikter laget å møte til kamp.

Dette har gjort at mange av de kampene som har gått så langt gjerne har gått mellom lag som har hatt mange av sine beste spillere tilgjengelig, mot noen som har slitt med mange spillere ute.

Rettferdig? Neppe.

Nå blir det stadig sterkere press mot Premier Leagues styre. Vi legger snart 2021 bak oss og tabellene i England viser et ganske ulikt kampantall, der noen så langt ikke har fått noen kamper utsatt, mens andre har hatt så mange som fire utsettelser. Dette blir også urettferdig, i og med at noen lag kan hvile sine spillere og møter lag som har spilt de oppsatte kamper i henhold til terminlisten.

Fem reserver

Etter hvert som kampene går og managerne holder sine pressekonferanser før og etter kampene, blir dette med fem reserver nevnt stadig hyppigere. En nedstenging av ligaen, skjer neppe, men det enkleste er at dette blir innført snarest mulig. Så langt har de høye herrer vendt sine døve ører til, vært i overkant konservative og holdt fast på ordningen med “bare” tre reserver per lag.

Det kan de ikke gjøre stort lenger.

Når skal Premier Leagues styre begynne å ta hensyn til lagene og spillerne og ikke kun den ufattelig store pengestrømmen de genererer? TV-inntektene i Premier League er enorme og TV-selskapene – og kundene (altså vi TV-seere) forlanger underholdning hver eneste dag om mulig. Og de enorme inntektene klubbene i Premier League får, fører til enorme inntekter for de som skaper underholdningen, nemlig spillerne.

Men Premier League-styret glemmer noe på veien, nemlig at spillerne er mennesker og ikke maskiner. Mennesker trenger restitusjon og tid mellom kampene, ikke de knappe to døgnene som er i mellom kampene enkelte juledager. Det forlanges at spillerne skal være fysisk på topp i kamp etter kamp, men dette er ikke fysisk mulig. Mange kamper – opptil tre i uka – fører også til mye større risiko for skader. For å motvirke dette, kan det gjøres et enkelt grep, spesielt i disse pandemitider, nemlig å utvide antall reserver som sitter på benkene under kampene rundt omkring i England.

Premier League er en verdensomspennende merkevare i verdensklasse, men vi TV-seere vil forstå det dersom Premier League for en gangs skyld tenker på spillernes beste og ikke på pengene som de samme spillerne genererer.

Halvspilt

Tredje juledag skulle sesongens Premier League vært halvspilt og alle skulle hatt 19 spilte kamper. Men dette er det i spillende stund bare Manchester City, Chelsea, Arsenal og Newcastle United som har. Burnley er nede i 15 og Watford og Tottenham Hotspur har 16. Det skal spilles mange kamper i midtukene framover for å bli a`jour. Andre juledag ble tre nye kamper utsatt. Tirsdag ryker både Arsenal-Wolverhampton Wanderers og Leeds United-Aston Villa

Og etter nyttår kommer lagene i de to øverste divisjonene inn i FA-cupen, ligacupen skal spilles ferdig, det skal spilles landskamper og kamper i Champions League, Europa League og Europa Conference League. Det er ingen fred å få for dagens fotballspillere og restitusjon blir bare mer og mer et fremmedord som lagenes fysiske avdelinger kan drømme om.

Hvor lenge kan dette fortsette uten at Premier Leagues styre gjør disse grepene?

Ikke lenge. Man kan ikke fortsette å drive den rovdriften som det er blitt gjort på spillerne i lagene så alt for lenge. Kanskje kan man si at ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Premier Leagues tyske managere Liverpools Jürgen Klopp, Chelseas Thomas Tuchel og Manchester Uniteds midlertidige manager, Ralf Rangnick har sin bakgrunn fra Bundesliga, som er kjent for å ta vare på sine spillere bedre enn tilfellet er i England. Kanskje blir COVID-19 det som skal til for å snu den litt vonde trenden og få litt fornuft rundt Premier Leagues styrebord. Det er i alle fall lov å håpe.

VM

Om et knapt år så skal det utskjelte verdensmesterskapet i Qatar gjennomføres. Det mesterskapet kommer midt i fotballsesongen i omtrent alle land det spilles fotball i. England er ett av landene som har slitt med å stable gode landslag på beina, mye på grunn av den rovdriften spillerne blir til del. Nå kan det ramme alle.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds