Fredag og tirsdag møter Mané Salah. En av dem mister VM. Minamino VM-klar

Sadio Mané mot Mohamed Salah. Senegal mot Egypt. Liverpool mot Liverpool.

I morgen spiller Egypt VM-kvalifiseringskamp mot Senegal i Kairo. Tirsdag møtes de i Dakar. Tirsdag kveld vet vi hvilken Liverpool-stjerne som ikke kommer seg til Verdensmesterskapet i Qatar.

I VM skal de største profilene være, men at mange av de største har måttet stå over store mesterskap er langt fra nytt. Spillere som George Best fra Nord-Irland, Ian Rush fra Wales, George Weah fra Liberia og Allan Simonsen fra Danmark fikk ikke med seg mange store mesterskap, rett og slett fordi de spilte på små landslag da de var aktive.

Plass til kun en

Salah mot Mané er to av de beste angrepsspillerne i verden i dag. Det er det ingen tvil om. De har gjennom flere sesonger vist hvilke målfarlige fotballspillere de er. Dessverre så blir det plass til bare den ene i det kommende VM. Synd, men slik er realiteten.

I begynnelsen av februar møttes de i Afrikamesterskapet. Da var det Mané og Senegal som kunne juble og Salah som kunne forlate turneringen med bøyd hode. Mané har vist en stor respekt for sin lagkamerat i tiden etterpå og har ønsket minst mulig oppmerksomhet rundt dette gullet, fordi han ikke har ønsket å så salt i et dypt sår hos Salah og Egypt.

Det er helt klart, at Egypt nå sverger revansje. Et nytt tap for Senegal, denne gang i en kvalifisering til VM, vil være svært smertefull. Oppgjørene dem i mellom pleier ofte å være jevne, men skal man peke på en knapp favoritt, så må det kanskje bli Senegal.

Den første kampen går fredag 25. mars og blåses i gang av dommer Jean-Jacques Nagambo Ndala klokken 20:30 på Cairo International Stadium, Al Nasr. Returen går tirsdag 29. mars klokken 19 på Stade Me Abdoulaye Wade, Diamniado. Begge kampene sendes på Viasport 1.

Mål-statistikk

Mané og Salah har i flere sesonger gjort det meget godt i Liverpool-trøya. De har for lengst gjort seg gjeldende på toppscorerlistene til klubben;

Champions League-statistikken ledes av Salah (34). Gerrard (30) er nummer to, så lenge det varer. Mané er nummer tre med 21 mål.

Toppscorer-statistikken ledes av Ian Rush (346 mål på 660 kamper). Roger Hunt endte på 285 på 492 kamper. Gordon Hodgson er nummer tre med 241 på 377 kamper. 4. Billy Liddell (228 på 584). 5. Steven Gerrard (186 på 710). 6. Robbie Fowler (183 på 369). 7. Kenny Dalglish (172 på 515). 8. Michael Owen (158 på 297). 9. Mohamed Salah (153 på 239). 10. Harry Chambers (151 på 339). 11. Sam Raybould (130 på 226). 12. Jack Parkinson (128 på 219). 13. Dick Forshaw (123 på 288). 14. Ian St. John (118 på 425). 15. Sadio Mané (111 på 254).

Kun ligamål, så ligger Salah nummer tretten (115 mål) og Mané nummer 16 (86 mål). Roger Hunt leder med 244. Salah har ofte blitt hvilt i cupene og har kun fire FA-cup-mål for Liverpool (46. plass). Sadio Mané har to (94. plass) Ian Rush leder med 39. I ligacupen har Ian Rush 48 mål,. Her har verken Salah eller Mané nettkjenninger. I kamper i Europa er Mohamed Salah nummer to med 34 mål, sju bak ledende Steven Gerrard. Sadio Mané er nummer tre med 23 mål (nettopp passert Michael Owens 22.

Mané har nylig passert Jack Balmer og John Barnes og vil nok ikke ha noe problem med topp 10 i sin tid i Liverpool, hvis det blir minst to sesonger til.

Mohamed Salah passerer sannsynligvis Owen på åttendeplass før sesongen er over.

Dersom Salah setter navnetrekket sitt på Liverpools forslag til ny kontrakt ganske snart, så kan han komme enda høyere på statistikkene for scoringer i sesongene som kommer. Gjør han ikke det, så må nok alle Liverpool-supportere forberede seg på et liv uten Salah, enten allerede i sommer eller fram til neste sommer, da han kan gå gratis til en annen klubb.

Landskamper

De andre Play Off-kampene fra Afrika er DR Kongo-Marokko, Kamerun-Algerie, Mali-Tunisia og Ghana-Nigeria.

For Mané og Salahs lagkamerater spilles det også kvalifiseringskamper i landslagspausen. Luis Diaz og Colombia må vinne sin hjemmekamp mot Bolivia natt til fredag (norsk tid) for å ha en mulighet til å nå Verdensmesterskapet. Brasil spiller samtidig mot Chile på hjemmebane. Natt til onsdag (norsk tid) spiller Colombia borte mot Venezuela og Brasil borte mot Bolivia, før de setter kursen tilbake til England og viktige ligakamper.

Takumi Minaminos Japan kvalifiserte seg for VM-sluttspillet torsdag formiddag (norsk tid), da de slo Australia 2-0. Minamino ble byttet ut i det 84. minutt og inn kom Kaoru Mitoma, som scoret de to målene for Japan etter 89 og 90+4 minutter. Japan har 21 poeng og spiller den siste kampen mot jumboplasserte Vietnam tirsdag formiddag (norsk tid) på Saitama Stadion.

Torsdag møter portugisiske Diogo Jota Tyrkia på hjemmebane torsdag (20:45), mens walisiske Neco Williams (utlånt til Fulham) møter Østerrike hjemme i Cardiff (20:45), Vinneren går til finalen der de møter Italia eller Nord-Makedonia i kampen om VM-plass.

For de øvrige landslagsspillerne så er det privatlandskamper som gjelder denne landslagspausen.

Fredag møter Kostas Tsimikas og Hellas Romania (19:15) og Conor Bradley og Nord-Irland reiser til Luxembourg (20:15).

Lørdag møter Caoimhin Kelleher og irland Divock Origi og Belgia (18). England og Jordan Henderson spiller mot Sveits (18:30). Virgil van Dijk tar i mot Danmark (20:45).

Mandag reiser Hellas og Tsimikas til Montenegro (20).

Tirsdag tar Hellas og Kelleher i mot Litauen (20:45), van Dijk og Nederland spiller hjemme mot Tyskland (20:45), Bradley og Nord-Irland møter Ungarn hjemme (20:45), England og Henderson møter Elfenbenskysten (20:45) og Origi og Belgia tar i mot Burkina Faso (20:45).

Curtis Jones og Harvey Elliottt spiller U21-landskamper for England mot Andorra fredag (20:45) og Albania tirsdag (20:45).

Andy Robertsons Skottland møter Polen til oppvisningskamp, der inntektene går til krigsrammede i Ukraina. Robertson avla imidlertid positiv koronatest i helgen og spiller ikke kampen.

Hjemme

På Anfield i landslagspausen er spillere som Adrian, Joël Matip, James Milner, Joe Gomez, Alex Oxlade-Chamberlain, Trent Alexander-Arnold (hamstringskadet), Naby Keita (kneskadet) og Ibrahim Konaté, som foreløpig ikke har fått sin seniordebut for Frankrike og nå vurderer et spill for Mali i stedet.

Roberto Firmino og Thiago Alcantara kom ikke med i troppene til henholdsvis Brasil og Spania og kan i ro og mak forberede seg til den spennende avslutningen på sesongen.

Denne innledes med kamp mot Watford på hjemmebane lørdag 2. april klokken 13:30. To og en halv time senere spillere deres argeste tittelrival, Manchester City, borte mot Burnley. Åtte dager senere møtes de to i det som kan kalles en slags ligafinale (selv om det langt fra blir avgjort da, uansett resultat) på Etihad i Manchester. Men imellom der, på tirsdagen skal begge spille første kvartfinalekamp, Liverpool borte mot Benfica, Manchester City hjemme mot Atletico Madrid.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds