Kan Tottenham vinne Premier League 20/21?

Etter åtte serierunder, ligger Tottenham Hotspur på 2. plass i 2020/2021-utgaven av Premier League. Sesongen startet med en svak opptreden og et 0-1-tap på hjemmebane mot Everton, men etter seriepremieren, er José Mourinhos lag ubeseiret i ligaen og ligger på 2. plass med 17 poeng – et poeng bak Leicester på 1. plass. Kan Tottenham denne sesongen være med hele veien og kjempe om ligatittelen, og til og med kanskje ta sin første Premier League-tittel?

Sesongstarten har i hvert fall vært av det lovende slaget. Spurs har tidvis spilt blendende fotball offensivt og scoret masse mål, faktisk nest-mest i ligaen med et mål mindre enn Chelsea. Det er hovudsaklig to grunner til at Tottenham har vært farlige offensivt: Harry Kane og Heung-Min Son. Sistnevnte er delt toppscorer i Premier League med åtte mål og har også levert to målgivende pasninger. Kane står med elleville syv mål og åtte målgivende pasninger hittil. De to har virkelig funnet tonen denne sesongen, og syv av Kanes åtte assister har vært til Son.

Spurs har også truffet bra på flere av de syv signeringene de gjorde i sommer. Pierre-Emile Højbjerg har gått rett inn i hjertet av laget på midtbanen og etablert seg som en av Mourinhos viktigste spillere allerede. Han er tungt involvert i Spurs sitt oppbyggende spill med 82,4 pasninger per kamp, tredje mest i ligaen, og fungerer også bra som en skjerm foran forsvaret hvor han leser spillet bra og snapper opp mye av det som kommer hans vei.

I de siste kampene har vi sett at det har lugget litt mer for Spurs, men de har klart å få med seg seks poeng i to 1-0-seire på bortebane mot Burnley og West Bromwich. Dette kan man tolke på forskjellige vis. Det å få med seg sliteseire på tunge dager på vanskelige bortebaner kan tolkes som en styrke og et tegn på at Mourinho har klart å installere en vinnermentalitet i dette Spurs-laget – men man kan også argumentere for at de samme kampene viser at Spurs ikke er gode nok til å utfordre om tittelen og at de var heldige som fikk med seg seks av seks poeng. Svaret på hvilket av poengene som var gjeldende, får man i mai.

Om man ser på Understat sine xPoints, altså hvor mange poeng Spurs er forventet å stå med hittil i sesongen, ligger den på 15,56 poeng, noe som betyr at de har overprestert med omtrent 1,5 poeng. Den differansen er ikke så fryktelig stor, spesielt ikke om man sammenligner med Leicester på tabelltopp som har vært forventet å ta 13,95 poeng – 4,05 poeng mindre enn de har tatt hittil. Tottenhams 15,56 poeng er det nest høyeste i ligaen, like bak Liverpool sine 16,17 forventede poeng.

Denne sesongen har vist seg som ekstremt merkelig med flere sinnssyke resultat, og man skal ikke se vekk fra at man får en uforventet Premier League-vinner i mai. Så langt ser Tottenham ut til å være blant de lagene som kan utfordre om ligatittelen, men det er samtidig ekstremt tydelig at de er avhengige av visse enkeltspillere. Blir enten Harry Kane, Heung-Min Son eller Pierre-Emile Højbjerg skadet i en lengre periode, kan Tottenham fort slite med å opprettholde det samme nivået. Men om de holder seg skadefrie, er alt, i hvert fall denne sesongen, mulig…

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds