Klopp under sterkt press – kan det bli avgang med ny dårlig kamp mot bynaboene?

Bookmakerne tar imot store penger for at Liverpools Jürgen Klopp og Manchester Citys Pep Guardiola vil trekke seg før denne sesongen er omme. Dette er altså managerne for de to lagene som av mange ble tippet til å kjempe om ligagullet denne sesongen.

Katastrofal halvdel

Liverpool har hatt en katastrofal første halvdel av sesongen og for noen dager siden ble det kjent at Manchester City er tiltalt for over 100 regelbrudd, blant annet på Financial Fair Play. Dette har altså gjort at Klopp og Guardiola er vurdert som to av Premier League-managerne som forlater sine jobber først.

Det er ingen tvil, Klopp er under et sterkt press i Liverpool. Laget leverer ikke, spilte i perioder forferdelig før VM og har vært helt katastrofal etter. Laget skrek etter forsterkninger i januar, spesielt på midtbanen. Den eneste som kom var angriperen Cody Gakpo, som knapt har truffet mellom stengene siden han tok på seg Liverpool-drakten.

Angrep journalist

På pressekonferansen etter Wolverhampton-kampen sist helg fant tyske Klopp grunn til å angripe en av journalistene som i en årrekke har fulgt Liverpool tettest, James Pearce fra The Athletic. Årsaken var ting som Pearce har skrevet i den vanskelige perioden klubben er inne i. Angrepet var veldig uvant måte å opptre på fra 55-åringen og viste et hardt presset mann.

Dette kommer altså fra en manager som ved flere anledninger har hevdet at han ikke leser hva som blir skrevet om klubben og også holder seg langt borte fra alle sosiale medier. Pressekonferansen var flau å følge med på og viser en manager under et fryktelig press. Det kan man forstå. Men likevel skal man forlange en viss folkeskikk, også overfor journalister som er der for å gjøre jobben sin.

Viktig uke

Det er ikke til å legge skjul på at dette er en av de viktigste ukene i Jürgen Klopps lange trenerkarriere. Han leder en klubb med spillere helt blottet for selvtillit og uansett hvilke grep som gjøres, så responderer ikke spillerne. I neste kamp om seks dager venter bynabo Everton, en klubb med ny giv etter at Sean Dyche tok over for Frank Lampard for noen dager siden.

Mye av det som blir sagt og gjort kommer nok aldri ut i offentligheten, men det må være en enorm frustrasjon for Klopp at januar gikk over i februar uten at en midtbanespiller kom inn dørene på Anfield. Dette er en lagdel som lenge har skreket etter forsterkninger. Det har også skjedd mye på leder- og eiersiden i klubben. Michael Edwards ga seg som sportsdirektør etter forrige sesong. Julian Ward tok over og nå er det klart at han gir seg etter denne sesongen. Disse to har hatt mye av ansvaret for spillerkjøp de siste sesongene. Gir seg gjør også research-direktør Ian Graham.

Lagdelene

Det man kan se av dagens Liverpool er at lagdelene ikke henger sammen. Det er kvalitet i alle ledd, men når spillerne ikke jobber sammen og virker rådville på hva de skal gjøre når de får ballen, så kan kvaliteten være så god den bare vil.

Framme har det på papiret sett bedre ut. Sadio Manés salg til Bayern München har nok også vært mer skadelidende for laget enn hva Klopp vil gi uttrykk for. Darwin Nunez og nevnte Gakpo er kommet inn, men ingen av de to har slått til å full blomst ennå. Og samtidig har Mohamed Salah slitt med å omsette sjansene han får i mål.

På midtbanen har Fabinho og Jordan Henderson (spesielt etter VM) skuffet stort. Thiago Alcantara har hatt enkelte bra kamper, men har vært ujevn. Harvey Elliott har hatt flere gode kamper og det samme har Fabio Carvalho, men begge er unge. Når det nå ikke fungerer, går tiden tilbake til da Liverpool hadde Georginio Wijnaldum på midten og Mané framme.

I forsvaret har Virgil van Dijk ikke vært den sjefen han har vært de siste sesongene og har slitt med skade den siste måneden. Joël Matip, Joe Gomez og Ibrahime Konaté har kjempet om å være van Dijks midtstopperkollega, men har også vært ujevne og tidvis usikre kort. Trent Alexander-Arnold var for noen sesonger siden verdens beste høyreback. Det er han ikke lenger. Unggutten gjør fortsatt brukbare offensive bidrag innimellom, men er tidvis fryktelig usikker defensivt. Andy Robertson (og Kostas Tsimikas) på venstre har vært bedre så langt i sesongen.

Og med et så usikkert og vaklevorent forsvar og med lagdeler som på ingen måte henger sammen, så har det vært dårlige arbeidsforhold for Alisson Becker bakerst. Men den brasilianske keeperen er vel den spilleren som har grunn til å gå med rakest rygg etter første halvdel av Premier League-sesongen.

Må trylle

Dette er det altså Jürgen Klopp har å jobbe med denne uka. Han hadde god tid mens det var VM også og fram mot andre del av Premier League startet. Men nå må han nærmest trylle for å redde sesongen og for å kunne fortsette i jobben som Liverpool-manager.

Idrett er litt rar sånn. Det er ikke slik at Liverpool-spillerne plutselig er blitt så mye dårligere enn de har vært. Men selvtillit er en undervurdert del av prestasjonsidretter. Og Liverpools spillere er helt på bunnen av skalaen når det gjelder selvtillit. Den er helt borte, rett og slett.

Da Klopp kom til Liverpool så var Gegenpressung et tysk nyord på den røde delen av Merseyside. Måten å spille på skaffet klubben en etterlengtet Premier League-tittel. Det er ikke mye Gegenpressung i spillet som serveres nå for tiden. Spillerne ser ikke ut som de orker og har overskudd til det. Nå må Klopp få inn en fandenivolskhet i spillerne sine igjen. De må få tilbake noe av den sulten som har preget laget i de gode periodene de siste årene.

Tøffe kamper i vente

Hva hvis han ikke lykkes? Byderby mot Everton (H) mandag 13. februar, Newcastle United (B) lørdag 18. februar, første åttedelsfinale i Champions League mot Real Madrid (H) tirsdag 21. februar og Crystal Palace (B) lørdag 25. februar  er på spilleplanen resten av denne måneden.

Dette er fire tøffe kamper, som vil kreve sitt av spillerne. Spiller de som mot Wolverhampton Wanderers i disse kampene og det ikke gir uttelling verken på poeng eller resultat, så er det nok overveiende sannsynlig at Jürgen Klopp sier takk for seg (eller blir sparket?) på et tidspunkt i løpet av denne måneden.

Nå vil det bli så mye “hype” rundt derbyet mot Everton på Merseyside, at oppkjøringen og tenningen nærmest vil gå av seg selv. Kommer et nytt forsmedelig tap her, så kan det hende at Liverpool må finne Klopps etterfølger allerede tirsdag om en uke.

Usikkert med Pep

Klopp og Guardiola har konkurrert med hverandre helt siden de var i Borussia Dortmund og Bayern München, før de flyttet til England og tok over Liverpool og Manchester City.

Når det gjelder Guardiola og hans framtid i Manchester City, så er det usikkert hva som skjer for øyeblikket. Blir klubben dømt for noe av det de er tiltalte for, så kan det bli alt fra poengstraff til eksklusjon fra Premier League som kan bli resultatet. Det har vært tydelig at ikke alt er helt som det skal i den sportslige ledelsen blant Manchesters lyseblå og ryktene vil ha det til at årsaken til at Cancelo ble lånt bort til Bayern München var at Pep visste hva som var i emning.

Spenningen er til å ta å føle på i to av Premier Leagues største (og vanligvis beste) lag.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds