Liverpool flyr høyt – United stadig lavere

Mens Manchester United og deres norske manager, Ole Gunnar Solskjær, sjokklandet etter søndagens lokalderby på Old Trafford, så flyr Liverpool høyt videre.

Sjokkbølger

Liverpools 5-0-seier over Manchester United på Old Trafford sendte sjokkbølger gjennom fotball-Europa. Ikke bare i England, men også i Norge, der sosiale medier et drøyt døgn etter sjokket flommer over av meldinger fra både Liverpool- og Manchester United. For United-supporterne er kampene mot Liverpool som er de viktigste.

Det samme gjelder for Liverpool-supporterne. Kampene mot Manchester United på Old Trafford og Anfield er de første kampene som sjekkes når terminlistene foreligger i juni. For taperne smerter et tap ekstra, mens det for seierherrene ikke kan bli bedre. Det samme gjelder oppgjørene mellom Arsenal og Tottenham, Barcelona og Real Madrid, Aston Villa og Birmingham, Inter og AC Milan og så videre.

Smerter

Da er det helt klart at det smerter, både å tape med 5-0 på hjemmebane og at det nettopp er mot Liverpool. Og at dett var en kamp der Liverpool var nærmere sju og åtte mål, der lite eller ingenting fungerte for hjemmelaget, hjelper ikke for fansen av The Red Devils. Mange tusen United-fans reiste seg og gikk da Salah scoret 5-0-målet og en gang for alle slukket alt håp, at Ferguson satt på Old Trafford og sukket og at fansen på vei ut pep og svor, hjelper på ingen måte den norske managerens vei videre i klubben, der han er legende.

Mandagen kom også nyheten brakt videre av The Guardian, som hadde kilder på at Solskjær hadde mistet – eller var i ferd med å miste – garderoben.

Med supporterne i mot seg, med spillerne som begynner å tvile på Solskjærs prosjekt og med aviser som konkurrerer om å skrive nedsettende og kritisk mot Solskjærs framtid i klubben.

Er det da noen vei utenom å løse Solskjær fra kontrakten?

Blåmandagen på Old Trafford preges ifølge ryktene av styremøter og slikking av noen av de største sårene som de røde djevlene har fått i klubbens historie.

Statistikk

Det spekuleres i om det er noen sjanse for at Solskjær kan overleve dette, eller om styret og eierne nå blir enige om at nok er nok og at det er tid for et skifte. Solskjær har ledet United i 164 kamper. Søndagens tap var det 39. tapet. 91 kamper er vunnet og 34 kamper har endt uavgjort. Målforskjellen er 300-246, skriver Manchester Uniteds nettside, united.no.

United leder fortsatt i antallet seire i lokalderbyene mot Liverpool; 89-68-79. De leder også i antall Premier League-pokaler, 1 mot 13. Og i ligatitler totalt, 20 mot 19. Liverpool leder i Serievinner-/mesterliga-titler, 6 mot 3.

Det har vært store tall i disse oppgjørene tidligere også (seirene med fire mål eller flere);

 • 12. oktober 1895: Liverpool-Newton Heath 7-1.
 • 22. april 1904: Liverpool- Manchester United 4-0.
 • 7. september 1907: Manchester United-Liverpool 4-0.
 • 22. april 1916: Liverpool-Manchester United 7-1.
 • 19. januar 1918: Liverpool-Manchester United 5-1.
 • 19. september 1925: Liverpool-Manchester United 5-0.
 • 5. mai 1928: Manchester United-Liverpool 6-1.
 • 16. februar 1946: Liverpool-Manchester United 0-5.
 • 11. september 1946: Manchester United- Liverpool 5-0.
 • 12. april 1952: Manchester United-Liverpool 4-0.
 • 19. desember 1953: Manchester United-Liverpool 5-1.
 • 16. september 1990: Liverpool-Manchester United 4-0.
 • 5. april 2003: Manchester United-Liverpool 4-0.
 • 24. oktober 2021: Manchester United-Liverpool 0-5.

Liverpool vant 4-2 på Old Trafford i mai i år og vant 4-1 på samme bane i mars 2009. 25. mars i 1908 var den mest målrike kampen mellom de to lagene. Den hadde ikke mindre enn elleve mål. Kampen gikk på Anfield og endte 7-4 til hjemmelaget.

Conte og Zidane

To navn er nevnt som eventuelle etterfølgere, italienske Bruno Conte og franske Zinedine Zidane.

Og United – og Solskjær dersom konklusjonen er at han får fortsette – har dårlig tid. Klubben er midt i en sesong og med Tottenham (borte kommende søndag), Atalanta (borte tirsdag 2. november), før det er tid for et møte med en annen gullkandidat, Manchester City, hjemme på Old Trafford lørdag 6. november.

Dette er alle tøffe oppgjør, der United må framstår mye bedre og samlet enn hva tilfellet var i skandalekampen mot Liverpool.

Manchester United har vært nevnt som en av utfordrerne til tittelen i år. Etter søndagens stortap er det tid for å sette ned målene noe. Tabellen lyver ikke, er det noe som heter. Klubben ligger på sjuendeplass med 14 poeng, åtte poeng bak ledende Chelsea. Solskjær – eller hvem det blir som leder dem resten av denne sesongen – må snarest finne tilbake til vinnerformelen.

Opta-statistikk

Men det er flere tabeller og parametere som taler mot Solskjærs mannskap. Den offisielle Opta-statistikken sender Manchester United i bunnen eller helt i bunnsjiktet på opptil flere essensielle parametere;

 • De har færrest taklinger av samtlige 20 lag i Premier League.
 • De har flest store feil som gir motstanderen avslutninger mot mål.
 • 17 av 20 lag har holdt nullen oftere.
 • 15 av 20 lag har sluppet inn færre mål.
 • På oversikten over “forventede antall baklengsmål”, er Manchester United på 15. plass.

Liverpool ligger i andre enden av samtlige parametere – og søndag vant de det viktigste, kampen med 5-0.

Gullkandidat

Hva så med Liverpool? De har spilt meget godt denne høsten og er nå en av de største gullkandidatene. Klubben hadde en mareritt-sesong i fjor, der mange av de mest sentrale spillerne var plaget med skader. De endte til slutt på en tredjeplass, en god prestasjon med alle skadene. Da endte Manchester United på andreplass med 74 poeng, tolv poeng bak byrival Manchester City og fem poeng erkerivalene fra Merseyside.

Søndagens 5-0-seier skaffer Jürgen Klopps mannskap en målforskjell på 27-6, klubben har samlet 21 poeng på ni kamper og ligger poenget bak ledende Chelsea, som har ett mål dårligere målforskjell enn de røde. En tredje gullkandidat, Manchester City, ligger på tredjeplass med 20 poeng og 16 plussmål.

Respekt

Liverpool-manager Klopp sa etter kampen på Old Trafford at de av respekt for motstanderen ikke skulle hovere eller juble åpenlyst. Det gjaldt åpenbart ikke fansen, som nektet å forlate Old Trafford, men som sto og sang Liverpool-sanger lenge etter kampslutt.

Om det var i respekt for motstanderen at Liverpool nærmest sluttet å angripe etter at Mo Salah scoret sitt tredje og Liverpools femte mål etter 50 minutter, skal være uvisst.

Etter timen fikk Paul Pogba marsjordre, og selv ikke med elleve spillere mot ti, ville Liverpool angripe og sette ytterligere spikre i kisten til United og Solskjær. Istedet valgte de helrøde å trille ball seg i mellom, mens desillusjonerte motspillere bare ønsket at dommer Anthony Taylor skulle blåse av kampen.

87 poeng

Vi skriver bare oktober og det er bare spilt ni av 38 ligakamper denne sesongen. Det er fortsatt 87 poeng å kjempe om. Slik det ser ut nå, så er det tre lag som kjemper om Premier League-tittelen; Chelsea, Manchester City og Liverpool, som alle har potensial til å passere et tresifret antall poeng i sesongen 2021/22. Det klarer sannsynligvis ikke Manchester United.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds