Liverpool har fortsatt bare en tilvekst: – Vi kan ikke bruke penger vi ikke har

Alle Premier League-kamper i disse tider er nærmest for eksamen å regne for både spillere, managere, styrer og eiere.

I et system der man har åpne transfervinduer i den drøye måneden det er ligastart i juli og og ved halvspilt sesong i januar, så dømmes mye av lagene for hva de greier å hente inn av spillere. Og forventningene til titler og trepoengere skrus opp i takt av bruk av pund og euro og tilsvarende press på managerne som får inn sine transfermål eller glipper på de som de ønsker å få inn.

En spiller

Manchester City har hentet Grealish, Manchester United Sancho og Varane og Chelsea Lukaku. I Liverpool er det kun Ibrahima Konate som er kommet inn. Den høyreiste midtstopperen kom fra Leipzig. I den første ligarunden mot Norwich City på Carrow Road ble franskmannen sittende på benken. Midtstopperparet for de helrøde lørdag ettermiddag var Virgil van Dijk og Joël Matip.

Manager Jürgen Klopp har gjennom hele transfervinduet blitt spurt; “når kommer det spillere inn?”. Spørsmålet er for så vidt godt. I en fotballverden, der man konkurrerer med klubber med storkapital i ryggen, så blir man målt med mye av det som blir stående på motsatt banehalvdel. Paris Saint Germain har ryddet i pengebingen for å få Lionel Messi på lønningslista. I klubbens førsteellever vil han ta plass sammen med en gammel Liverpool-stjerne, nederlandske Gini Wijnaldum.

Der er litt av hovedpoenget; Liverpool har styrket europeiske konkurrenters stall, samtidig som de har svekket sin egen.

Eller, har de det?

Pressekonferanse

Klopp ble igjen spurt om dette på en pressekonferanse før Norwich-kampen. Han sa det ikke var aktuelt for å kjøpe bare for å kjøpe. Spillere som ble hentet, måtte inn og styrke stallen. Liverpools norske nettside fulgte pressekonferansen.

  • Hendo og Thiago har ikke vært involvert under preseason, sett bort fra den siste uken. Vi har spilt ganske mange kamper med James Milner, Naby Keita og Harvey Elliott. Vi har spilt med en annen midtbanetrio i Alex Oxlade-Chamberlain, Fabinho og Curtis Jones. Curtis er en spiller som vil ta neste steg. Han er et eksepsjonelt talent. Dere kan fortelle meg hvilken spiller vi trenger. Hvilke egenskaper skal den spilleren besitte? Skal han score flere mål enn Gini? Skal han forsvare seg bedre enn Fabinho? Skal han være mer kreativ enn Naby, Curtis, Ox og Harvey? Hva ønsker dere?

En journalist fulgte opp med et spørsmål om at det kommer litt lite mål fra Liverpools midtbanespillere.

  • Så han skal score flere mål? Okay. Det høres fornuftig ut. Jeg vet imidlertid ikke hvilken midtbanespiller som scorer flere mål fra den posisjonen enn de spillerne vi har. Vi har aldri sagt at vi ikke må forbedre oss. Det må vi. Men for å score flere mål fra midtbanen må du skape situasjoner for dette. Du kan ikke bare si at vi trenger en midtbanespiller som scorer flere mål. Dersom en midtbanespiller spiller for oss, så er det ikke så enkelt som at de alltid befinner seg i situasjoner der de kan score mål. De har ulike oppgaver. Vi har en spesifikk måte å spille på. Jeg skjønner dette nå. Jeg er inne i mitt sjette år her, og bortsett fra det året hvor vi signerte Ali og Virg, så har det alltid vært den samme visa. Dere får det alltid til å se ut som vi ikke kjøper nok spillere, og ikke gjør nok på transfermarkedet. Men faktum er at vi jobber konstant med å forbedre laget, og å kjøpe spillere er bare en del av dette. Det viktigste er faktisk, og det tror jeg supporterne skjønner også, at vi har en gruppe som fungerer sammen og som det er artig å se spille, spennende å se spille, og som kjemper sammen. En gruppe som ofrer seg 100 prosent for klubben, og verdiene vi har. Vi har dette nå. La oss kjempe med alt vi har, og så får vi se hva som skjer frem til transfervinduet stenger.
  • Dersom andre lag ønsket å signere disse spillerne ville de ha måttet betalt masse penger, og vi har dem allerede, noe som er bra! Vi har en veldig god tropp. Vi er i en bedre situasjon enn i fjor, så la oss bygge videre på dette og se hvor vi ender. Vi kan ikke sammenligne oss med andre klubber. De har tydeligvis ingen begrensninger. Vi har begrensninger. Men vi har vært ganske suksessfulle de siste årene selv om vi har hatt begrensninger, og det skal vi forsøke å bli igjen, og vi skal ikke benytte begrensingene som en unnskyldning. Dersom vi ikke vinner en kamp, vil dere aldri høre meg si at det var fordi vi ikke signerte ham eller ham. Det kommer ikke til å skje, sa Klopp på pressekonferansen, overført av Liverpools norske supporterklubbs nettside.

Spillere tilgjengelig

Klopp har kommet med ulike signaler. Den ene dagen har han sagt at klubben kom til å handle, den andre dagen har han sagt at han er godt fornøyd med spillertroppen og at det ikke ville komme inn noen nye.

Under pressekonferansene over, så har han gode poeng.

Han vil ikke bruke penger klubben ikke har. Samtidig har han flere spillere tilgjengelig, som han ikke hadde i brorparten av kampene i fjorårets sesong; Virgil van Dijk, Joe Gomez, Jordan Henderson, Naby Keita, Trent Alexander-Arnold og Thiago Alcantara var alle borte i større eller mindre deler av sesongen i fjor. Årets sesong begynte i den samme gata, da venstreback Andy Robertson ble skadet. Her har greske Kostas Tsimikas kommet inn. Han gjorde en god jobb i flere av preseason-kampene og hadde etterhvert en brukbar ligastart i Norwich.

Undertegnede tror fortsatt det kommer minst en ny spiller inn. Marko Grujić, Liam Millar, Kamil Grabara, Taiwo Awoniyi og Harry Wilson har alle forlatt Anfield og totalt 36 millioner pund har kommet inn. Oppryddingen i troppen er sannsynligvis ikke ferdig og sveitsiske Xherdan Shaqiri (Lyon) og belgiske Divock Origi (flere Premier League-klubber har meldt sin interesse) er også på vei ut dørene. Og med penger inn, så er det mye som tyder på at det går penger ut også. Selv om koronapandemien har rammet Liverpool, som andre klubber.

Man kan mene hva man vil om at Silly Season – også kalt overgangsvinduet – fortsetter også etter at kampen om poengene har startet. Faktum er at det fortsatt er godt og vel to uker igjen av transfervinduet. Her kan det fortsatt skje store ting. På Anfield og andre steder.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds