Liverpool kan stake ut framtiden med et godt resultat i dag

I kampen mot Manchester City i ettermiddag spiller laget med trøyer som det står “Futuremakers” på. Etter kampen skal alle trøyene ut på auksjon og pengene gå til et veldedig formål.

Det er hakket viktigere enn selve kampen i dag, det sosiale aspektet og det at overdådig rike spillere og foballklubber faktisk minnes på at det finnes noen som sitter nederst ved bordet og bare kan drømme om lønninger forbildene deres har.

Høye lønninger

Når Gini Wijnaldum ikke får det som han vil og forlater Liverpool, men likevel får en dobling av lønna si i Paris Saint Germain. Eller når Mohamed Salah og Jordan Henderson og klubben må gå en runde eller tre for å bli enige om en ny kontrakt. Om spillerne har 10.000 pund, 100.000 pund eller 360.000 pund, som Kevin de Bruyne nå fikk i Manchester City – eller 600.000 pund som Lionel Messi i PSG. Da er avstanden mellom fattig og rik så stor at det blir veldig lett for spillerne å miste fotfestet og i hvert fall oversikten. Det paradoksale er at klubbene må hente disse spillerlønningene inn fra et sted og da er det ofte supporterne som må blø i form av dyrere kampbilletter.

Det var vel en viss pave – Johannes Paul den annen om jeg husker riktig – som sa at av alle uviktige ting så er fotball det viktigste. Polakken spilte fotball som ung og visste hva han snakket om.

Millioner og milliarder

Da passer det å gå tilbake til det denne artikkelen startet opp med, om Liverpools Premier League-kamp mot Manchester City på Anfield, med kampstart 17:30.

Tre poeng står på spill, tre viktige poeng, men ikke avgjørende i kampen for ligamesterskapet. Det som i tidligere tider har hindret de røde fra å ta ligagullene var det at de ofte greide å mobilisere til de store kampene og fikk med seg gode resultater derfra, før de slapp seg nedpå og tapte mot dårligere motstand.

To av verdens beste fotballag skal barke sammen til ligaoppgjør, en kamp som er verd millioner og milliarder, utført av spillere som tjener millioner og milliarder på å gjøre det de liker aller best i livet, nemlig å spille fotball.

Ja, det er viktig å ta flest mulig poeng i denne kampen, score flere mål enn motstanderen, men like viktig – eller rettere sagt mer viktig – er det som står på brystet på de røde draktene i dagens kamp. Å skape en best mulig framtid for verdens befolkning. Det er og blir det viktigste av alt nå til dags, med tunge klimaendringer og fattigdom som herjer verden.

Drømme seg bort

Ja, i 90 minutter skal man kunne drømme seg bort og juble for hvert et mål som blir scoret, men etterpå, når draktene er tatt av, aksjonen tatt av for alvor og TV2 takket for seg og de ønsker alle en god kveld, så er det tid for å gå tilbake til alvoret igjen.

Da gjelder mantraet til en annen klok mann, som nylig fylte 80 år, Nils Arne Eggen; “Det er ingenting som blir så fort historie som en fotballkamp”

God fornøyelse, god kamp og god auksjon. Forhåpentligvis er det sånn at klubbene og spillerne ikke glemmer hvor de kommer fra og hvilket samfunn de bor i, selv med ukelønninger man skal jobbe hardt og mye for å komme opp i på et helt arbeidsliv. Og der selv de yngste spillerne straks gis millionlønninger med muligheter til å kjøpe bilene alle andre kan drømme om og sikle langt etter.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds