Jurgen klopp FA

Sesongstarten var ikke ille, men igjen er Liverpool på bakbeina

Å få med seg ett poeng mot Chelsea på Stamford Bridge er godt gjort, spesielt når vi kampen ble som den ble og Liverpool hang i tauene det meste av kampen.

Liverpool startet kampen bra, tok ledelsen og styrte kampen de første 20 minutter, men ble presset stadig lenger tilbake på banen,

Balanse

Går man bak 2-2-resultatet søndag ettermiddag, så er det mye som må sies om den jobben som Liverpool har gjort siden forrige sesong ble avsluttet.

Sommeren 2023 har vært sommeren da Jürgen Klopp igjen har måttet bygge et nytt Liverpool. Det trengtes etter at man forrige sesong i flere kamper viste et lag som skrek etter et generasjonsskifte. Mange av spillerne på laget var alt for ujevne. Noe måtte gjøres og Jürgen Klopp (bildet) var klar for å ta de nødvendige skrittene.

Sett i etterkant av tiden etter sesongslutt, så har Klopp bare delvis blitt støttet av sine eierne til generasjonsskiftet. Man kan godt si at man knapt er kommet halvveis.

Balanse

Det var ingen tvil om at noe måtte gjøres på midtbanen før denne sesongen. James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain og Naby Keita ble vist døra, med alder og skadehistorikk som årsak. Fabio Carvalho har ikke fått så mange sjanser i rødt, men også han forsvant, til RB Leipzig på lån. Så ble det mer snakk om penger og menneskerettigheter, da Jordan Henderson og Fabinho (og Firmino) også forsvant, med Saudi-Arabia som nytt bosted.

Dette er fem midtbanespillere, der i hvert fall to av dem aspirerte for sentrale plasser på laget. Fabinho har hatt varierende sesonger for de røde, men stort sett har han vært bankers på den defensive midtbaneplassen. Når en spiller av et slikt kaliber fikk lov til å dra, så skulle man tro at Liverpool hadde planen for en erstatning klar. Og med han borte, så kan alle se hvilken ubalanse han etterlater.

Men, nei. Og dette har dessverre vært problemet med de røde. Mangelen på planer og spillere inn, skulle man tro var på plass i en profesjonell klubb som Liverpool. Vinduet er åpnet og kampen om poengene er i full gang, men igjen har Liverpool-eierne brukt alt for lang tid på å reagere.

To inn

Alexis Mac Allister kom inn fra Brighton & Hove Albion og Dominik Szoboszlai fra RB Salzburg. To gode kjøp og midtbanespillere som kommer inn i førsteelleveren.

Men en defensiv midtbanemann er avgjørende for balansen i laget. Liverpool var villige til å sette ny britisk overgangsrekord ved å by 110 millioner pund for Moises Caicedo. Brighton & Hove Albion satte en frist for budrunden og sa ja og dermed hadde Klopp fått sin mann, trodde man.

Men den ecuadorianske landslagsmann sa nei, etter å ha konfrontert med agenter og rådgivere. Han hadde gitt sitt ord til Chelsea og ville gå dit. Så da var det bare for Chelsea å overby Liverpools bud og slik det ser ut nå så blir Caicedo Chelsea-spiller.

Mac Allister er en glimrende fotballspiller, men defensiv midtbanespiller – som han spilte mot Chelsea – er ikke hans styrke. Den argentinske verdensmesteren fra sist desember er en offensiv midtbanemann, som kan bekle indreløperrollen og være en spiller som kan true Premier League-forsvarene, slik han har gjort i flere sesonger i Brighton. Nå må Klopp få støtten som skal til for å få inn en solid spiller på denne plassen, så laget hans igjen kan være et lag som kan kjempe om de gjeveste titlene.

Pokerspill

Nå vet jeg lite om Jürgen Klopps kvaliteter som pokerspiller. Ikke eieren John Henry. Men det som har skjedd etter budkampen med Caicedo, er at Liverpool har vist hånda si. Det er sjelden lurt i poker. Ikke når du byr på fotballspillere heller. Og når lag som har ettertraktede spillere vet hva Liverpool har å rutte med, så skrus gjerne prisen opp.

Overgangsvinduet stenger ved midnatt natt til fredag 1. september. Før dette er det to kamper, hjemmekampen mot Bournemouth kommende lørdag og bortemøtet med høytflyvende Newcastle United søndag 27. august.

Det jobbes nok hardt på styrerommene i Liverpool nå. Manager Klopp ga på et tidlig tidspunkt denne sommeren beskjed om at han kunne tenke seg raske avgjørelser på transferfronten. Det ønsket fikk han bare delvis oppfylt. Preseason, oppvarmingskampene og første ligakamp gikk uten at en defensiv midtbanemann var på plass.

Flere?

Forhåpentligvis kommer den defensive midtbanemannen inn dørene på Anfield tidlig i neste uke. Kanskje blir det Southamptons Lavia, for en pris på det som er sørkystklubbens ønske, rundt 50 millioner pund eller kanskje dras det et annet navn opp fra hatten.

Det er mange spørsmålstegn før de drøye to ukene som er igjen av sommerens overgangsvindu. Liverpools oppvarmingskamper og søndagens oppgjør mot Chelsea viste at forsvaret har klare utfordringer i pressede situasjoner. Kanskje trengs det en høyreback for å få Trent Alexander-Arnold lenger opp på banen. Kanskje er det en midtstopper laget trenger. Og i tillegg en midtbanespiller til, i en lagdel som fortsatt virker litt tynn.

Spennende vindu

Sesongen er i full gang og Liverpool virker på nåværende tidspunkt ikke som noen opplagt tittelkandidat. I hvert fall ikke før overgangsvinduet lukkes. Til det er det alt for mange spørsmålstegn. For å få disse spørsmålstegn til å bli utropstegn, trengs det flere kjøp. Da må de 110 millioner pundene som var tilgjengelige for Caicedo anvendes.

Og det lurt.

Det var lovende det manager Jürgen Klopp sa i intervjuet med Viaplays Jan Åge Fjørtoft etter kampen på Stamford Bridge. Der mer enn antydet han at det kom til å bli flere kjøp før sommerens transfervindu er over.

PS! Klopp er en av flere managere som har antydet en viss urettferdighet i at transfervinduet i Saudi-Arabia har åpent i en uke etter at England har lukket sitt. Kanskje noe å gjøre noe med for senere sesonger?

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds