Sjelden har så mye stått på spill i et lokalderby på Merseyside

Når Liverpool tar imot naboen på andre siden av Stanley Park til Merseysidederby, så er det ekstremt mye som står på spill.

Begge lagene har slitt fryktelig i første halvdel av sesongen. Ingen av dem vil tape lokalderbyet – naturlig nok – men et tap vil bety ekstra mye i negativ retning nå.

Managerbytte

Everton har skiftet manager og Sean Dyche har endret mentaliteten til spillerne som i lange perioder slet med å vinne fotballkamper under Frank Lampard. I første kamp mot ligaleder Arsenal på Goodison, så kjempet blåtrøyene Mikel Artetas mannskap i senk og vant kampen og fikk den beste inngangen de kunne fått inn mot Merseysidederbyet.

For Liverpools del har Jürgen Klopp slitt fryktelig, spesielt etter VM-pausen. Spillerne har virket slitne, lagdelene har ikke hengt sammen og Liverpool har vært et lett bytte for mange lag, sist da de ble sendt hjem fra Wolverhampton med 0-3 for Wanderers. Liverpool har ennå til gode å vinne en fotballkamp i 2023, har kun ett poeng på årets fire ligakamper og har ikke scoret på tre kamper. For den røde delen av byen Liverpools del, så håper de at de åtte dagene spillerne har fått etter den grufulle kampen på Molineux har gjort dem godt.

Liverpool har tapt kun to av de siste 25 derbyene som er spilt på Anfield (0-1 i 1999 og 0-2 2021), men er det en kamp der historien betyr lite, så er det disse kampene. De lever ofte sine egne liv, der det kan gå en kule varmt med både gule og røde kort.

Den omvendte kampen 3. september endte 0-0, der Liverpool var en omstridt VAR-avgjørelse (hårfin offside på Conor Coadys mål) fra å tape lokaloppgjøret.

Everton har vunnet kun to av de 27 siste bortekampene i Premier League. Kan de gjøre det denne gangen?

Spillernytt

Diogo Jota er ventet å tre inn i troppen etter en lengre skadeperiode. Roberto Firmino og Arthur er også tilbake i full trening, men er ikke ventet å rekke kampen mandag kveld. Det gjør den sannsynligvis også for Virgil van Dijk og med Ibrahima Konate også ute, så er det ventet at Joe Gomez og Joël Matip danner midtstopperparet, mens Nat Phillips starter på benken. Ute er også Luis Diaz. Thiago Alcantara ble skadet i hofta mot Wolves og er tvilsom. Fabinho var ute sist, men er ventet tilbake i troppen igjen.

For Everton er Dominic Calwert-Lewin ikke ventet å bli klar. Det er heller ikke James Garner, Andros Townsend, Nathan Patterson og Michael Keane. Dyche er ventet å bruke det samme 4-5-1-systemet som mot Arsenal, med Neal Maupay som enslig spiss.

Lagene

Liverpools sannsynlige lag; Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Matip, Robertson – Henderson, Fabinho (muligens Thiago), Bajcetic – Salah, Nunez, Gakpo.

Evertons sannsynlige lag; Pickford – Coleman, Coady, Tarkowski, Mykolenko – Iwobi, Onana, Gueye, Doucoure, McNeil – Maupay.

Historie

Dette er det 208. ligaoppgjøret (242 totalt) mellom Liverpool og Everton. Liverpool står med 97 seire, Everton har 67 og 77 kamper har endt uavgjort.

Historiens første Merseyside-derby eller “The Friendly Derby” som kampene mellom Liverpool-lagene er blitt kalt, ble spilt 13. oktober 1894, da Everton vant 3-1 på Goodison Park. Den største seieren har Liverpool, da de vant 6-0 i 1935. Toppscorer i derbyene er Ian Rush med 25 mål, mens Neville Southall har spilt i flest (41).

Ekstremt mye står på spill og begge lagene har et sterkt ønske om å vinne Merseyside-derbyet, som er den desidert viktigste kampen for mange røde og blå supportere i Liverpool. I og med at tabellsituasjonen er som den er (Liverpool på tiende- og Everton på 18. plass), så er poengene veldig nødvendige for begge lagene. Everton vil nok være fornøyde dersom de kommer fra kampen med ett poeng, for Liverpool er bare seier godt nok.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds