Tabelltips – Manchester United

Blir dette året de virkelig kan utfordre om ligagull under Solskjær? Vi tror Manchester United kommer til å være med å kjempe helt i toppen i årets Premier League-sesong. Et hittil knallsterkt overgangsvindu viser i alle fall ambisjonene til Manchester-klubben.

Forrige sesong:

Solskjærs gutter avsluttet forrige sesong med seier borte mot Wolves. Det ble andreplass på tabellen, tolv poeng bak de suverene naboene i lyseblått. De røde fra Manchester endte samtidig fem poeng foran Liverpool på tredjeplass og sju poeng foran Chelsea på fjerdeplass.

Med seieren i siste serierunde opprettholdt laget en strålende borteform, uten et eneste bortetap. Det betyr også at klubben med god margin sikret seg deltakelse i Champions League. Bruno Fernandes må sies å ha vært den viktigste spilleren i ligaen forrige sesong. Portugiseren viste lignende takter som i sin første halve sesong, og noterte seg med 18 mål og 11 assists i ligaen.

Edinson Cavani utmerket seg også sist sesong og i sin debutsesong i Premier League. Den nå 34 år gamle spissen fra Uruguay scoret 10 mål på 26 kamper i ligaen. Løpskraft, rutine og kampånd kombinert med en evne til å score mål viste at Cavani fortsatt har mye å tilføre lag på øverste nivå. En del stilte spørsmål ved signeringen, og spesielt ved lønnen til Cavani selv og agenthonoraret. Dette ble motbevist i løpet av sesongen.

Keeperplassen ble delt mellom David De Gea og Dean Henderson. I ligaen stod spanske De Gea 26 kamper mens Henderson stod de resterende 12 kampene. Det ble likevel tydelig at Solskjær, til tross for både en vilje og evne til rotasjon i troppen, holdt seg til en del av de samme spillerne i startelleveren. I forsvar startet Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Harry Maguire og Luke Shaw nærmere 50 kamper totalt alle sammen. Alex Telles og Eric Bailly var med rundt 20 kamper de som roterte mest inn i forsvaret. På midtbanen var det mer variasjon og rotasjon, grunnet skader og tilnærming til kamper. Likevel var Paul Pogba, Scott McTominay og Fred de klart mest brukte med Nemanja Matic og Donny van de Beek mest brukt i rotering. Bruno Fernandes spilte også noe på midtbanen, men mest i tierrollen bak spiss.

Framover på banen var Marcus Rashford nærmest fast inventar, enten som spiss eller ving. I ligaen endte han på 37 kamper, 11 mål og 11 assists, men engelskmannen bar preg av å være sliten i siste halvdel av sesongen. En skulderskade kan nok ha mye av skylden for dette. Det kan nok også være en grunn til at han ikke spilte en så fremtredende rolle i sommerens EM. Edinson Cavani er allerede nevnt. Han spilte en viktig rolle på spissplass og tilførte noe annet enn man allerede hadde i troppen. Mason Greenwood spilte over 50 kamper totalt, og fikk tidvis vist hva som bor i ham. Anthony Martial hadde ikke en stor sesong, men fikk med seg over 30 kamper. Daniel James endte på 26 kamper, og viste i enkeltkamper at hans ekstremferdigheter kan komme godt med.

Statistikk fra 20/21-sesongen

United tapte ikke på bortebane hele sesongen, men tapte seks kamper på hjemmebane.

De hadde nest best målforskjell i ligaen etter ligamester City, og faktisk like mange tap som sine lyseblå naboer (6 tap).

Laget spilte derimot flest uavgjorte av lagene i topp fire med sine 11 uavgjorte, og man spilte uavgjort mot flere lag som United burde og må slå for å kjempe om ligagull.

 

Kamper mot «Topp 6-lagene»:

Manchester City (uavgjort hjemme, seier borte)

Liverpool (tap hjemme, uavgjort borte)

Chelsea (uavgjort hjemme, uavgjort borte)

Arsenal (tap hjemme, uavgjort borte)

Tottenham (tap hjemme, seier borte)

 

Cupene

FA-cupen: Tap i kvartfinalen mot Leicester

Ligacupen: Tap i semifinalen mot Man City

Europa League: Tapende finalist mot Villarreal.

 

Overganger inn

Jadon Sancho (Borussia Dortmund)

Det er noe godt med overgangssagaer som kommer til en ende. Allerede i starten av juli kom det offisielle meldinger fra både Borussia Dortmund og Manchester United om at man hadde kommet til enighet rundt Jadon Sancho. Det var en etterlengtet nyhet for United-fans, etter over to år med spekulasjoner.

Utover i måneden kom informasjonen om at prislappen for 21-åringen totalt ligger på 73 millioner pund, med mulige tillegg på 5 millioner pund. Den tidligere City-junioren Sancho har skrevet under en femårskontrakt med Manchester-klubben. I Dortmund-drakten har han vakt oppsikt, og de to siste sesongene står engelskmannen med 36 mål og 40 assists på 82 kamper.

Raphael Varane (Real Madrid)

Hvis man kom til enden av en overgangssaga med Sancho, må det sammes sies å gjelde Raphael Varane. Ryktene rundt den franske midtstopperen og Manchester United går tilbake til Sir Alex Ferguson sin tid som manager i klubben. Tirsdag 27. juli kom  bekreftelsen fra både Manchester United og Real Madrid om at man hadde nådd enighet rundt en overgang med en prislapp på rundt 43 millioner pund.

Varane er en stopper av et annet kaliber enn det klubben har fra før. 28-åringen har 236 kamper for Real Madrid, fire CL-titler, tre spanske ligatitler, 79 landskamper for Frankrike og VM-gull fra 2018. Det er en erfaren stopper med massiv erfaring, som kan tilføre laget større trygghet defensivt.

Tom Heaton (Aston Villa)

Med signeringen av 35 år gamle Tom Heaton får man et gjensyn med en «local lad» og en som har kommet opp i Manchester Uniteds akademi. Keeperen huskes nok best for sine beste sesonger i Burnley i Premier League, hvor han hadde noen minneverdige redninger mot nettopp gamleklubben United.

Heaton var en del av klubbens akademi mellom 2002 og 2005, og var fra da på flere utlån fram til 2010. Etter det har han vært innom flere klubber med Burnley som det lengste og mest kjente oppholdet. De to siste sesongene har han vært i Aston Villa, og nå har han signert kontrakt som klubbens tredjekeeper. Selv har han uttalt at han vil kjempe for spilletid med de andre keeperne i klubben, og tiden vil vise hvor mye spilletid han får.

Kommer det flere spillere inn?

Ryktene svirrer som vanlig om mange mulige signeringer til Manchester United. Et av de navnene som har vært mye nevnt og skrevet om, er den 30 år gamle høyrebacken Kieran Trippier. Han er en kjent skikkelse for de som har fulgt med på Premier League, med tre år i Burnley (2012-15) etterfulgt av fire år i Tottenham (2015-19). To sesonger i Spania og Atletico Madrid ble kronet med ligagull i siste sesong og gode opptredener i EM. Et annet navn som har vært mye nevnt, er unggutten Eduardo Camavinga. 18-åringen spiller for tiden i Rennes, og han spilte 35 kamper totalt forrige sesong. Den sentrale midtbanespilleren har tiltrukket seg oppmerksomhet fra flere klubber, og Manchester United er ofte dratt fram som den mest aktuelle destinasjonen. Som et alternativ på midtbanen har også spanske Saúl Ñiguez fra Atletico Madrid blitt nevnt. 

Overganger ut

Sergio Romero

Det endte med 61 kamper i Manchester United for argentineren. I flere sesonger mente mange at han var verdens beste reservekeeper. Med Dean Henderson hjemvendt fra utlån og som en del av stallen forrige sesong, ble det ikke noe spilletid på Romero. Han er nå frigitt fra klubben. Ryktene sier at det både er interesse fra klubber i Premier League, og klubber i flere andre land og ligaer.

Er det andre spillere på vei ut?

I disse tider kan man lese om at andre klubber i Premier League må prioritere salg av spillere for å ha midler til å kjøpe nye spillere. Det helt åpenbare er at dagens totale førstelagstropp teller rundt 30 mann, og det kommer den ikke til å gjøre når sesongen starter. Samtidig som mange spillere ryktes inn til klubben, er det også spillere som ryktes ut portene på Old Trafford.

Midtstopper Eric Bailly skrev under ny kontrakt i april som går ut i 2025. Likevel skal klubben være villige til å lytte til bud på ham. Diogo Dalot tilbrakte forrige sesong på lån i AC Milan. Dette skal være interesse for ham, både fra Milan og andre klubber. Det ligger mest i kortene at han reiser tilbake til San Siro og Serie A før neste sesong tar til. Om det blir et nytt utlån eller en permanent overgang, vil tiden vise. Av andre spørsmålstegn i United-troppen, kan det nevnes navn som Phil Jones og Andreas Pereira. Det spekuleres også i framtiden til spillere som Anthony Martial, Jesse Lingard og Donny van de Beek.

Ryktene rundt utlån av den unge backen Brandon Williams svirret en del forrige sesong, og da som nå virker Southampton som den mest åpenbare destinasjonen. Det ryktes også at klubben og Solskjær vurdere å leie ut midtstopper Axel Tuanzebe. Forrige sesong ble 23-åringen værende i klubben, og blir blant annet husket for en stor opptreden mot PSG i Paris.

Spillere å se opp for

Hva kan vi vente oss fra Jadon Sancho? Endelig skal vi få se ham på øverste nivå i England. De siste sesongenes statistikker fra Bundesliga, bør være en pekepinn på hva vi kan vente oss. Sancho er en målfarlig og sjanseskapende kantspiller som skal inn i en angrepsrekke med spillere som Rashford, Cavani, Martial og Greenwood. 30.juli kom nyheten om at Marcus Rashford skal opereres for skulderskaden sin uka etterpå. Det estimeres at han er ute til minst oktober, så det vil bli gode sjanser for de andre å vise seg fram i mellomtiden. Kan det åpne for Jesse Lingard, hvis han blir værende? Han fikk vist at det fortsatt bor mye i ham under vårens utlån i West Ham.

Fortsetter Edinson Cavani på samme nivå? Det ble 17 mål på 39 kamper forrige sesong og han virker lite preget av å være en veteran i gamet. Vil Mason Greenwood bli mer stabil i sine prestasjoner? Han er fortsatt en unggutt på 19 år som har levert gode opptredener, og har kvaliteter som kan gjøre ham til en viktig spiller for klubben både i årets sesong og i framtiden. Hvilken rolle får ungguttene Amad Diallo og Facundo Pellistri?

Hvordan blir sesongen for Anthony Martial? Franskmannen har vært ute siden mars med kneskade, og siste oppdatering fra Solskjær var at framgangen ser bra selv om Martial ikke trener med laget enda. Det har vært spekulasjoner om at den franske angriperen har vært på vei bort fra klubben, men foreløpig er det ingen tegn til det. Hva skjer med Paul Pogba? Nok et vindu og nye spekulasjoner. Hans mye omtalte kontrakt går ut sommeren 2022, og det ryktes at både PSG og Juventus er interessert, og at Pogba selv skal være interessert i en overgang. Det virker som at både Solskjær og lagkameratene i United er tydelige på at de vil han skal bli værende.  

Konklusjon

Det er en hel del spørsmål rundt laget før sesongen starter. Er det Henderson eller De Gea som er førstekeeper? Blir Raphael Varane den viktige defensive brikken man har ventet på? Hvordan komponeres midtbanen og angrepet? Får endelig Donny van de Beek vist hva som bor i ham? Hvordan passer Jadon Sancho inn? Årets overgangsvindu har så langt vært meget bra. Stallen er bred, og man har en sterkere tropp enn på mange år.

Det som uansett er hevet over enhver tvil, er at med signeringer som Sancho og Varane kan man ikke ta feil av ambisjonene til klubben og Solskjær. Det skal kjempes om ligagull, på en annen måte enn i senere år. Intet mindre kan godtas med en slik satsing.

Oddsen

Det virker som at spillselskapene vurderer Manchester United som en solid kandidat til ligaens topp fire, men at Manchester City, Liverpool og Chelsea alle vurderes som en mer sannsynlig ligavinner.

Tabelltips – Manchester United

3.plass

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds