Tre nye poeng, men andreomgangen bør være en real “Wake-Up-Call” for Liverpool

Førsteomgangen mot Crystal Palace på Selhurst Park søndag, var perfekt fra Liverpools side. Liverpool med blant andre Diogo Jota og Jordan Henderson (bildet) spilte tidvis ut Crystal Palace og 2-0-ledelsen de hadde kunne vært langt større

Virgil van Dijk og Alex Oxlade-Chamberlain fikk nettkjenning og de lot knapt Crystal Palace få låne ballen.

Så gikk spillerne til pause, gjennom de trange gangene på Selhurst Park og inn i garderobene på Selhurst Park i Croyden i utkanten av den engelske hovedstaden.

Komplett forandring

Et kvarter etter skjedde noe som få eller ingen trodde var mulig. Ikke de som så kampen fra tribunene, ikke spillerne, ikke kommentatorene eller vi som fulgte kampen fra TV-skjermen.

Crystal Palace tok initiativet og kampen endret karakter komplett. De Liverpool spillerne som hadde alt av spill og initiativ i første omgang kom ut i andre omgang og så ut som de var tappet av alt av selvtillit. Og verre, de så nonchalante ut.

I Premier League er det aldri enkelt å bare gå ut på en bane og hente poengene. Det så det ut som Liverpool-spillerne. Alle spillerne så ut som de hadde forflyttet seg til Kings Cross jernbanestasjon og ventet på toget hjem til Liverpool Lime Street i Liverpool.

Det var et hederlig unntak; Alisson Becker. Den brasilianske toppkeeperen var på jobb arbeidsdagen ut og reddet faktisk de tre poengene til Liverpool i dag. 1-2-scoringen kunne han gjøre lite med, da Edouard reduserte ti minutter ut i finaleomgangen. Men The Eagles var ved flere anledninger farlig frampå og bare sikkert keeperspill fra Liverpools brasilianske keeperbauta, hindret nettkjenning.

Crystal Palace sin innlånte midtbanespiller, Conor Gallagher (opprinnelig fra Chelsea) og stortalentet Michael Olise styrte mye av det som skjedde på midtbanen. Liverpool ble løpende mye imellom og måtte ha en håndsrekning fra dommeren for å få med seg alle poengene hjem.

Billig straffespark

Diogo Jota var på vei igjennom og blir hindret av hjemmelagets spanske keeper, Vicente Guaita, som har ruset ut. Portugiseren gikk i bakken, men uten å ha muligheter til å nå igjen ballen. Dommeren dømmer ikke på sammenstøtet først, men VAR griper inn. De er ikke helt sikre, så Friend går av banen for å se situasjonen på storskjerm. Dommeren med det mest vennlige navnet av alle i Premier League kommer fram til at det er straffespark.

Fabinho scorer fra ellevemetersmerket, det er kun ett minutt igjen av den ordinære spilletiden og dermed blir poengene med Liverpool hjem likevel.

Stor jubel, men samtidig et tankekors. Hvordan er det mulig for et topplag å gi fra seg initiativet i en kamp de styrte 100 prosent? Hvordan kan en gruppe spillere (utespillerne, vet å merke) endre seg så mye og være framme i skoene i det ene øyeblikket, før de kommer ut på banen og virker tilbakelente og nonchalante? Vanskelig å si, nærmest litt sjokkerende. Manager Jürgen Klopp og assistentmanager Pep Lijnders og resten av trenerteamet har godt betalt for å finne ut av dette. Nå får nok spillerne noe fri for å bygge overskudd fram til neste kamp mot Leicester City om 17 dagers tid, men Klopp og hans team vil nok bruke en god del tid både fysisk og mentalt og sørge for at dette ikke skjer igjen.

Liverpool er et alt for godt lag til at dette skal skje. Nå slapp de med skrekken mot Crystal Palace, men det er ikke så enkelt mot bedre motstandere. Og dette er noe som toppmanagere som Thomas Tuchel (Chelsea) og Pep Guardiola (Manchester City) ikke godtar. Og det gjør nok ikke Liverpools Klopp heller.

Tabellen viser at Liverpool er på andreplass og har 48 poeng på sine 22 kamper, ni poeng bak ledende Manchester City, som har en kamp mer spilt. Chelsea, som slo Tottenham Hotspur hjemme på Stamford Bridge i kampen etter Liverpool, ligger poenget bak The Reds, med to kamper mer spilt. Manchester United er på fjerdeplass med 38 poeng og West Ham United fem med 37 poeng. Arsenal, Tottenham Hotspur og Wolverhampton Wanderers jager den siste kvalifiseringskampen for Europa med henholdsvis 36, 36 og 34 poeng.

God pause

Nå er det tolv-tretten dager til nye Premier League-kamper. Samtidig er det sju-åtte dager igjen av transfervinduet. Begge deler kan alle lagene i Premier League nyte godt av. Uansett hvor lagene ligger på tabellen, så kan det vært lurt å få inn noen nye spillere, eller febrilsk holde på de spillerne som er attraktive som kan snappes opp. Koronapandemien sliter på spillerne og mange av spillerne har nok slitt med mangelen på rekreasjon mellom kampene.

Avslutningen av sesongen blir nok tøff, all den tid mange kamper er utsatt og må få nye kampdatoer i en allerede trang terminliste. Det skal bli spennende å se om arrangørene i det engelske fotballforbundet greier å holde tidsplanen og om alle kampene er spilt innen siste ligarunde 22. mai.

Våkn opp!

For Liverpools del bør Crystal Palace-kampen igjen være en “Wake-Up-Call” i kampen for å ta igjen Manchester City og komme seg i posisjon til klubbens andre Premier League-gull og 20 ligamesterskap totalt. Det skal kanskje mye til, men City kan også oppleve sine nedturer i det som er igjen av sesongen. Spenningen lever og Liverpool må legge fra seg unotene fra Crystal Palace-kampen i samfulle 16 kamper som er igjen av 2021/22-sesongen.

For Takumi Minamino venter to VM-kvalifiseringskamper for Japan mot Kina og Saudi-Arabia, mens Fabinho og Alisson skal spillte for VM-klare Brasil mot Ecuador og Paraguay. Resten av førstelagstroppen til Liverpool får fri den første uka, før de møtes igjen neste helg.

Liverpool bør få inn en spiller eller to, men sannsynligheten for at dette skjer kanskje ikke så stor. Like viktig for Liverpool-supporterne er kanskje å følge med hvor langt Naby Keitas Guinea (mot Gambia mandag, Keita har karantene for gule kort), Sadio Manes Senegal (Kapp Verde på tirsdag) og Mohamed Salahs Egypt (Elfenbenskysten på onsdag) kommer i Afrikamesterskapet. Alle tre er klare for åttedelsfinaler kommende uke. Finalen der går 6. februar og både Mane og Salah spiller på lag som har gode muligheter for å komme til finalen i mesterskapet, som går i Kamerun.

Kommende Premier League-runde;

Lørdag 5. februar;

Burnley Watford (klokken 19).

Tirsdag 8. februar:

Newcastle-Everton (20:45), West Ham-Watford (20:45) og Burnley-Manchester United (21).

Onsdag 9. februar:

Manchester City-Brentford (20:45), Norwich-Crystal Palace (20:45), Tottenham Hotspur-Southampton (20:45) og Aston Villa-Leeds United (21).

Torsdag 10. februar:

Liverpool-Leicester City (20:45) og Wolverhampton Wanderers-Arsenal (20:45).

Lørdag 12. februar:

Manchester United-Southampton (13:30), Brentford-Crystal Palace (16), Everton-Leeds United (16), Watford-Brighton & Hove Albion (16) og Norwich City-Manchester City (18:30).

Søndag 13. februar:

Burnley-Liverpool (15), Newcastle United-Aston Villa (15), Tottenham Hotspur-Wolverhampton Wanderers (15) og Leicester City-West Ham United (17:30).

Premier League-lagene i FA-cupens fjerde runde

Fredag 4. februar

Manchester United-Middlesbrough (21).

Lørdag 5. februar

Chelsea-Plymouth Argyle (13:30), Kidderminster Harriers-West Ham United (13:30), Crystal Palace-Hartlepool United (16), Southampton-Coventry City (16), Everton-Brentford (16), Manchester City-Fulham (16), Wolverhampton Wanderers-Norwich City (16) og Tottenham Hotspur-Brighton & Hove Albion (21).

Søndag 6. februar

Liverpool-Cardiff City (13) og  Nottingham Forest-Leicester City (17).

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds