Trepoengere for Liverpool og Manchester City – fortsatt spenning om tittelen, men la ikke dette bli en kamp mot klokka

Manchester City hadde ikke de store problemene med å nedkjempe Watford lørdag. Liverpool slet mer med bynabo Everton søndag, men poengene ble igjen på Anfield.

Dermed er det fortsatt ett poeng mellom de to tittelrivalene, men fortsatt med Manchester City i førersetet.

Både Manchester City og Liverpool har spilt 33 kamper. De blå har 80 poeng, de røde 79. De blå har 59 plussmål, de røde har 65.

I kampen om de to siste Champions League-plassene, er kampen knallhard. Chelsea er på tredje med 65 poeng (32 kamper – 40 plussmål), Arsenal på fjerde med 60 poeng (33 kamper – tolv plussmål), Tottenham Hotspur på femte med 58 poeng (33 poeng – 18 plussmål) og Manchester United på sjetteplass med 54 poeng (34 kamper – to plussmål). Og her har manager Ralf Rangnick gjort det klart at tapet mot Arsenal gjør at United ikke lenger er utfordrer til fjerdeplassen.

Skarpest

Men det er helt klart kampen om Premier League-tittelen som er den skarpeste og den viktigste når vi snart går inn i siste måned med ligafotball, før vi tar fotballferie.

De to neste ukene skal Manchester City og Liverpool spille semifinale i Champions League, begge mot spansk motstand, henholdsvis Real Madrid (kommende tirsdag og onsdag om halvannen uke) og Villareal (kommende onsdag og tirsdag om drøy uke).

Begge de spanske lagene har hatt spillefri denne helgen. Real Madrid slo Osasuna 3-1 sist onsdag, mens Villareal slo Valencia 2-0 sist tirsdag. Real Madrid leder den spanske serien suverent, 15 poeng foran Barcelona. Villareal har slitt i hjemlig serie og er nummer sju. Mellom semifinalene mot engelsk motstand skal Villareal møte Alavés borte på lørdag klokken 14, mens Real Madrid skal ta i mot Espanyol samme dag klokken 16:15.

Kampen mot klokka

Klokkeslettet har – igjen – vært et tema for oppsettet av TV-kampene i Premier League. Jürgen Klopp mener at TV-selskapene – i dette tilfelle BT Sport – motarbeider de lagene som spiller i Europa, når de setter opp kamper klokken 13:30.

Det gjelder nemlig Liverpool. Klokken halv ett (engelsk tid – halv to norsk tid), skal de være kampklare på St James Park i Newcastle til kamp mot Newcastle United. Klopp og Liverpool søkte om å få kampen utsatt noen timer, men fikk avslag.

I dette tilfellet skjønner vi ikke helt innvendingen til Klopp.

Første semifinalekamp mot Villareal spilles onsdag kveld HJEMME på Anfield. De slipper reisebelastningen og kan bruke torsdagen til restitusjon. Og i og med at de spiller tidlig lørdag, kan de allerede fra halv fire lørdag ettermiddag begynne å tenke på returkampen mot Villareal, en liten by nær Castellón de la Plana, i den autonome regionen Valencia. Da er det godt over tre døgn til de skal være ikledd rød drakt på Estadio El Madrigal og laget til den tidligere Arsenal-manageren Unai Emery.

Liverpool er ikke det eneste laget som har klaget på kamp-tidspunktene heller, det har flere lag gjort. Og de tidligere tidspunktene kampene spilles, har nok lite med utfallet å gjøre.

Kommersielt

Kamp-belastningen er stor, bevares, der mange av de beste spillerne har passert 50 kamper i løpet av sesongen. I tillegg til dette kommer landskamper. Det er lite tid til restitusjon. Men det er litt lett for fotballspillere- og trenere å klage på tett kampprogram, men dette er ingenting i mot det som er for håndballspillere i turneringer, ishockeyspillere som spiller opp mot tre seriekamper i løpet av en uke OG må reise på kryss og tvers av USA. Da faller det på sin egen urimelighet å fokusere på kamp-belastningen.

Fokuset blir feil denne gang, Klopp, dersom man hele tiden skal klage på at det er få dagers hvile. I den tette avslutningen på denne sesongen, så må ALT av fokus rettes mot å vinne de fotballkampene de blir bedt om å spille, framfor å klage på de som setter det opp.

Fotball har for lenge siden blitt fanget av det kommersielle og de milliarder av kronene, euroene, pundene eller dollarene fra TV-selskapene er faktisk det som er grunnen til at både Klopp og spillerne han styrer har de astronomiske lønningsposene i de beste klubbene. Da blir det ikke helt troverdig å klage så veldig heller.

Laguttak

Nei, da er det mye heller bedre å fokusere på å stable på beina et best mulig mannskap og innprente hvor viktig disse kampene er, for at Liverpool fortsatt skal være med i den historiske kvadrupelen (seier i ligacupen – som allerede er vunnet – ligaen, FA-cupen og Champions League). Vinner de den, så er garantert alt av kamptidspunkt glemt.

Det som garantert vil skje de kommende to ukene, er at Liverpools tyske manager vil skifte på lagene i de tre kampene.

Hvis man skal tippe på laguttakene, så vil det nok være flere utskiftninger i kampen i Newcastle lørdag, fra det laget som spilte mot Villareal tre dager før og det som skal møte samme lag i returen noen dager etter;

Disse spillerne er det nok han vil velge blant, med forbehold om at alle spillerne kom seg gjennom søndagens byderby uten skader;

Som keeper vil nok Alisson Becker vokte buret i alle tre kampene.

I forsvarsrekken, så vil kanskje Trent Alexander-Arnold, Joël Matip, Ibrahima Konaté, Andy Robertson, Joe Gomez, Kostas Tsimikas og til og med James Milner få muligheten.

På midtbanen, så er Fabinho, Thiago Alcantara, Naby Keita, Jordan Henderson, de mest sannsynlige kampene i Champions League-kampene, men her kan det også være plass til Curtis Jones, Alex Oxlade-Chamberlain og Harvey Elliott kan få sjansen i lørdagens Premier League-kamp.

Og lengst framme vil Mohamed Salah være en spiller som kan spille alle tre, all den tid klubben vil la han få muligheten til å pynte på toppscorer-listen fra de 22 målene han har i dag (Tottenham Hotspurs Heung-min Son er nærmest med 17, Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo har 16 og lagkameratene Diogo Jota har 15 og Sadio Mané har 14). Sadio Mané, Luis Diaz, Diogo Jota og Roberto Firmino (hvis han er frisk og restituert) er andre kandidater. Etter Everton-kampen, så kan det hende at Divock Origi har stilt seg i en posisjon for startplass mot Newcastle United tidlig lørdag ettermiddag.

Formlag

Det er viktig for Liverpool å sende ut på et sterkt lag i en kamp som overhodet ikke blir noen Walk Over. Newcastle United er nemlig i god form med fire seire på rad (Wolverhampton Wanderers hjemme 1-0, Leicester City hjemme 2-1, Crystal Palace hjemme 1-0 og Norwich City borte 3-0), siden 1-5 mot Tottenham Hotspur i London 3. april.

Tre poeng er alt dette dreier seg om, for å holde følge med Manchester City.

Og når det (eventuelt og sannsynligvis) er klart at disse to lagene også vil møtes i Champions League-finalen lørdag 28. mai, så må de fokusere på å hente ligapoeng igjen. Lørdag 7. mai (klokken 20:45 norsk tid) skal de ta i mot Tottenham Hotspur på Anfield, mens Manchester City skal ta i mot det tidligere nevnte formlaget Newcastle United dagen etter klokken 17:30 (norsk tid). Når den helgen er ferdig, så har begge lagene 35 kamper spilt.

Er det da fortsatt ett poeng mellom verdens to beste klubblag?

Og i tillegg til kamp om ligagull og finaleplass i Champions League, er Liverpool allerede klare for FA-cupfinalen mot Chelsea lørdag 14. mai. Den helgen skal Manchester City til London for å møte West Ham United, en mulig snubletråd for manager Pep Guardiolas lag.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds