Dette tjener de engelske lagene i CL og EL

Liverpool, Manchester City, Chelsea og Arsenal har sørget for “engelske” finaler i Champions League og Europa League.  Suksessen i Europa sørger også for ekstra penger på bok for de fire klubbene.

For andre sesongen på rad har Liverpool tatt seg til finalen i CL, og det etter vanvittige snuoperasjoner. I finalen venter Tottenham på motsatt banehalvdel, og er det eneste som står mellom Liverpool og lagets sjette triumf i Mesterligaen.

Noen dager før møtes Arsenal og Chelsea for å spille Europaliga-finalen i Baku. Finalen har vært svært omdiskutert den siste tiden, etter at Arsenals Henrikh Mkhitaryan har besluttet at han blir hjemme med hensyn til sin egen sikkerhet. Beslutningen ble tatt til tross for at Mkhitaryan fikk dispensasjon til å komme inn i landet. Hans sikkerhet ble garantert “unless he plays the issue”.

Grunnen til at Mkhitaryan blir værende igjen er den politiske krangelen mellom Azerbaijan og Mkhitaryans hjemland, Armenia. Angrepsspilleren var heller ikke med da Arsenal spilte mot Qarabag tidligere i turneringen.

Champions League-potten øker

Den totale premiepotten i Champions League har økt fra €1,269 milliarder til €1,950 milliarder, som tilsvarer rundt 12 milliarder og 19 milliarder kroner.

Deltakelse i gruppespillet alene, gir klubbene inntekter på omkring 150 millioner kroner. I gruppespillet er det også bonuser på 25 millioner kroner for seier, og 10 millioner kroner for uavgjort. Avansement til utslagsrundene er verdsatt til i underkant av 100 mill, og utbetalingene stiger for hver runde lagene tar seg videre. Avansement til kvartfinalene gir €10.5m, semi €12m og finalen €15m. Vinnerne av finalen får ytterligere €4m i bonus (og en liten pokal med på kjøpet).

€4 m  = 39 millioner NOK
€10.5m = 102 millioner NOK
€12m    = 117 millioner NOK
€15m    = 146 millioner NOK

I tillegg til dette utbetales det ytterligere premiepenger fra TV-rettigheter og noe som heter “UEFA coefficient distribution”. Sistnevnte utbetaler premiepenger basert på klubbenes resultater i Champions League det siste tiåret.

Som en konsekvens av dette stikker liverpool av med den største delen av potten, uavhengig av resultatet i finalen. Liverpool skal ha sikret seg inntekter på hele 107 milllioner Euro. Like bak følger naturligvis Tottenham med 101 millioner Euro. Liverpools premiepenger har dermed økt betraktelig fra fjorårets finaletap. Liverpool sikret seg da nærmere 80 millioner Euro.

Manchester-klubbene har også fått godt betalt for sine resultater i Champions League. Begge klubbene har inntekter på rundt 90 millioner euro fra turneringen.

Mindre lønnsomt i Europa League

Det er naturligvis mindre lønnsomt med gode resultater i Europa League sammenlignet med Champions League. Men både Arsenal og Chelsea har også fått en grei porsjon bonuser på veien til finalen i Europa League.

Også premiepotten i EL økte betraktelig fra fjoråret. Premiepotten har økt med 40% for klubbene som deltar europas nest største klubbturnering. Til sammenligning økte premiepotten i Champions League med hele 54%.

Arsenal og Chelsea får under halvparten av Manchester City og Manchester United. London-klubbene får 40m (Chelsea) euro og 36m (Arsenal) for finalespill i Europaligaen. Som i Champions League, stikker vinneren av med 4m euro ekstra.

 

Dette tjener de engelske lagene i CL og EL

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds