FPL´s Premium-spillere – Best av de beste

Denne artikkelen tar for seg de dyreste spillerne på spillet, og hvem av dem du bør satse på i tiden fremover. Tidshorisonten er hovedsaklig satt frem til og med runde 7, da vi regner med at de fleste ender opp med å bruke Wildcard enten før runde 7 eller runde 8.

 

Midtbane:

Salah, 12.6m:

Kampprogram: Leeds (B), Crystal Palace (H), Brentford (B), Man City (H)

Med 30 poeng sålangt har Salah nok engang bevist hvor viktig han er i fantasy-sammenheng. Egypteren har fire målpoeng (2+2) på sesongens tre første kamper, han tar straffer, og ligger skyhøyt i banen mot all type motstand. Når han i tillegg spiller for et av de beste og mest angrepsvillige lagene i PL, er det vanskelig å argumentere for bedre fantasy-spillere enn nettopp Salah.

Bortsett fra en beintøff batalje mot Man City i runde 7, ser kampprogrammet svært innbydende ut for Salah og Liverpool de neste rundene. Planlegger du Wildcard i runde 7 blir det ganske kortsiktig tenkt å kvitte seg med Salah, og du bør derfor ha en klar plan for hvordan han skal inn igjen etter runde 10. Tenker du det er best å vente til landslagspausen mellom runde 7 og 8 med å bruke wildcard, står du tryggere om du ikke ønsker å sitte med Salah mot City, da du kan få han inn igjen enten på wildcardet runden etter, eller legge opp en plan for å få inn Salah etter Man Utd-kampen i runde 10.

Poenget er vel at Salah alltid må være i tankene, og det kommer garantert til å straffe seg om du velger å ta han ut uten en solid plan for når han skal inn i laget igjen.

Mane, 11.9m:

Kampprogram: Leeds (B), Crystal Palace (H), Brentford (B), Man City (H)

Med samme kampprogram som Salah kan også Mane være aktuell fremover. Debatten knyttet til hvem som er den beste fantasyspilleren blant de to Liverpoolvingene naturligvis roet seg ganske kraftig det siste halvannet året, da Salah har vist over tid at han jevnt over plukker flere målpoeng enn sin lagkamerat. Når de også er tilnærmet likt priset, blir valget enkelt, Salah er rett og slett en bedre fantasy-spiller enn Mane. Prisen gjør at det heller ikke frister nevneverdig å gå for begge, spesielt ikke når Jota leverer gnistrende til en mye lavere pris. Styr unna Mane så lange Salah er skadefri.

De Bruyne 11.9m:

Kampprogram: Leicester (B), Southampton (H), Chelsea (B), Liverpool (B)

De Bruyne har bare spilt 11 minutter sålangt denne sesongen på grunn av skader. Likevel leverte han så til de grader! Her kunne det fint blitt både mål og assist på belgieren, men et heldig Tottenham holdt så vidt unna. Likevel er det stor usikkerhet knyttet til skadesituasjonen, og hvor han egentlig skal spille når han først kommer seg på banen. Det blir ikke bedre av at Pep ofte endrer arbeidsbeskrivelsen til De Bruyne i løpet av kamper, men den største frykten ligger nok fremdeles i “Pep-Ruletten”, det vil si Guardiolas uforutsigbare endringer i startoppstillingen. Gitt disse forutsetningene ville jeg styrt unne foreløbig, spesielt siden kampprogrammet på kort sikt ser noe tungt ut for City.

Fernandes 12.0m:

Kampprogram: Newcastle (H), West Ham (B), Aston Villa (H), Everton (H)

Bruno har mistet mange eiere etter at Ronaldo-overgangen ble bekreftet for litt over en uke siden, og ikke uten grunn. Rundt halvparten av målene til Bruno har kommet fra straffemerket, men nå ser det ut til at han må gi fra seg straffeansvaret til landsmannen med gullballene. Det er nok også sannsynlig at Fernandes må belage seg på en litt annen rolle i åpent spill også. Dersom United fortsetter å spille 4-2-3-1, vil Bruno måtte ta på seg et større ansvar i presspillet fra sin 10er-rolle, da Ronaldo beveger seg minst mulig når motstander har ballen. Samtidig vil det se enda verre ut for fantasypotensialet til Fernandes om United går over til en 4-3-3 formasjon, noe Solskjær har snakket mye om i sommer. Da blir han flyttet ned i en indreløperrolle, slik han ofte spiller for Portugal. På landslaget har Bruno skarve 4 scoringer på 33 kamper, noe som tilsier at det ikke kommer like mange mål når han innehar indreløperrollen. Selv om mye av dette bygger på spekulasjon, virker det likevel fornuftig å la Bruno vike plass for Ronaldo fremover. Jeg kommer selv til å ofre Fernandes for å få inn Ronaldo denne runden.

Son 10.1m:

Kampprogram: Crystal Palace (B), Chelsea (H), Arsenal (B), Aston Villa (H)

Son er spennende fremover. Med OK kampprogram og fin form sålangt er det vanskelig på komme utenom Sørkoreaneren. Han er også billigere enn andre sammenlignbare alternativer på midten. Argumentet for Son styrkes ytterligere av at han er blitt brukt som spiss i sesonginnledningen. Likevel er det noen viktige argumenter mot. Først og fremst er det usikkerhet rundt skadesituasjonen, hvor det meldes at Son sliter med en muskelskade i låret. Det er enda ikke oppgitt omfanget av denne skaden, og vi venter derfor spent på pressekonferansen med Nuno fredag ettermiddag. På lengre sikt er det noe problematisk at Son ikke er “main man” i Tottenham, da han etter all sannsynlighet vil ta mindre poeng enn Harry Kane over tid. Son er imidlertid et veldig bra alternativ om du ønsker å gå med tre premium-spillere.

Spisser:

Ronaldo, 12.5m:

Kampprogram: Newcastle (H), West Ham (B), Aston Villa (H), Everton (H)

En av tidenes beste fotballspillere er tilbake i Premier League, og ikke tro at Ronaldo kommer til å sette på bremsen når han nå endelig er “hjemme” i Manchester igjen. Er enormt farlig fra så og si alle offensive aspekter av spillet, og kan fort ende opp som årets toppscorer i ligaen til tross for at han ikke har fått med seg årets tre første matcher. Når han også starter med tre av de fire neste på hjemmebane mot temmelig overkommelig motstand, er det vanskelig å utelate maskinen fra Madeira fra Fantasy-laget.

 

Lukaku 11.6m:

Kampprogram: Aston Villa (H), Tottenham (B), Man City (H), Southampton (H)

Lukaku virker som han endelig fikk ut potensialet sitt i Inter, og har allerede levert to sterke forestillinger i Premier League etter overgangen til Chelsea. Uheldig som ikke står med mer enn ett enkelt målpoeng, men vil garantert produsere i bøtter og spann fremover. På lang sikt virker det altså ikke som det er noen problemer knyttet til Lukaku, men på kort sikt er saken noe annerledes. Han reiste hjem fra landslagssamling med en muskelskade, men virker å være klar til helgen. Verre er det med kampprogrammet, som gjør at han ikke er det mest attraktive valget de neste rundene. Fra runde 7 snur det imidlertid veldig for Lukaku og Chelsea. Det ser ut til at de fleste bruker wildcard før runde 7 eller 8, og Lukaku kommer nok til å øker eierandelen sin ganske betraktelig i løpet av disse rundene. Akkurat nå finnes det dog bedre alternativer enn den gigantiske belgieren

Kane 12.3m:

Kampprogram: Crystal Palace (B), Chelsea (H), Arsenal (B), Aston Villa (H)

Tottenham har imponert i sesongstarten, og det neste uten Kane til stede. Når han prikker inn målformen kan det bli svært så lystig i den liljehvite delen av London. Kan har vist tegn til at formen har vært i anmarsj, men det har enda ikke resultert i målpoeng for den engelske landslagskapteinen. Nå som formen er stigende og overgangsvinduet er stengt kommer Kane til å melde seg på i Premiumdiskusjonen ganske så snart, men han er ikke helt der ennå. Når kampen mot Chelsea i runde 5 er unnagjort ser imidlertid ting noe annerledes ut, da Tottenham får et temmelig fint program helt frem til jul.

Vardy 10.5m:

Kampprogram: Man City (H), Brighton (B), Burnley (H), Crystal Palace (B)

Etter bare to mål siste halvdel av fjorårssesongen var det mange som mer eller mindre avskrev Vardy denne sesongen, meg selv inkludert. Men den evigunge røveren har levert godt i sesonginnledningen, og kan vise seg som et smart alternativ fremover. Etter manndomsprøven mot Man City til helgen har Leicester et svært tiltalende program til langt ut i desember. Klarer Vardy å fortsette sesongen slik han har startet den kan han bli et smart valg for de som enten vil spare litt penger på premiumspillerne sine, eller gå med tre premiums i stedet for to. Likevel er min oppfatning at det er såpass mange gode spisser i mellomprissjiktet i år at Son nok er et enda bedre alternativ gitt de nevnte argumentene. Likevel, Vardy har allerede overrasket sålangt, det kan fort hende han fortsetter med det

Aubameyang, 9.9m:

Kampprogram: Norwich (H), Burnley (B), Tottenham (H), Brighton (B)

Det kan virke rart å ha Aubameyang med på en liste over premium-spillere. Han har tross alt bare 2 poeng på de tre første kampene, og ikke spilt mer enn 87 minutter totalt. Likevel har dette sine grunner. Auba har slitt med ettervirkninger av Covid-19-sykdom, men med plass i startoppstillingen mot Man City sist virker det som at dette har sluppet greit taket. Med en hvileskjær forrige helg ligger alt til rette for at Aubameyang kan lede an i å snu Arsenal-skuta, noe jeg er sikker på at de kommer til å gjøre. I bunn er Arsenal et lag som skal være plantet godt inne på øvre halvdel av tabellen, og den neste tiden vil ganske sikkert løfte dem opp mot en slik posisjon. Hovedgrunnen er at kampprogrammet til Arsenal ser mer eller mindre fantastisk ut fra runde 4 og frem til de møter Liverpool borte 20. november. Dersom du har havnet bakpå fra start, kan Aubameyang være med på å hente inn igjen det tapte de neste månedene.

Oppsummert:

Det tryggeste alternativene er også de dyreste; Salah bør være i samtlige lag med ambisjoner, og der den mest brukte premiumkombinasjonen til nå har vært Salah/Fernandes, ser det ut til å bli et skifte mot Salah/Ronaldo. Om du har mulighet til å få inn Ronaldo uten for mye krøll er nok dette veien å gå. Samtidig er det i år større mulighet enn før til å differensiere på premiumsalternativene, hvor både Kane og Son er gode alternativer. For de ekstra tøffe (les: desperate) kan Vardy eller Aubameyang vurderes, spesielt med en variant med tre premiums. Likevel, min anbefaling er likevel å gå for det trygge, det vil si Salah og Ronaldo frem til og med runde 7.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds