Var tabbe arsenal - Mason ferdig som dommer

Beklager VAR, jeg kan ikke forsvare deg mer

En ny fotballsesong er startet. Igjen er det fullt opp av tette kamper, der situasjonene skjer fort.

Og ikke før var vi i gang, så kommer de omstridte situasjonene.

Wolverhampton Wanderers kjempet som ulver på Old Trafford, lå under 1-0 da Manchester United-keeper Onana rett og skett løp ned to av motstandernes spillere i sin kamp for å bokse bort ballen. Østerrikske Sasa Kalajdzic gikk i gresset.

Alle så at det var straffespark, men ikke hoveddommer Simon Hooper, videodommer Michael Salisbury eller assisterende videodommer Richard West. Onana-utboksingen var på grensen til rødt kort, men det eneste kortet som ble servert, var til Wolves-manager Gary O`Neill.

Ingen av de tre får dommeroppdrag kommende helg. De er satt i karantene, fortjent nok.

Flere situasjoner

Det var flere episoder denne Premier League-runden. Liverpool skulle hatt et straffespark da en Chelsea-spiller regelrett slår ballen like utenfor. Det ble corner og ikke straffespark etter at VAR hadde sett på den.

Det er flere slike episoder denne runden og forrige sesong, episoder som er med på å avgjøre kamper.

Også i Norge har flere supportergrupper stått fram for å demonstrere mot VAR. Med rette. De vil rett og slett ikke ha det mer. Det er for tilfeldig og det er for urettferdig, slik det praktiseres i dag.

Jeg har vært på tvilernes side lenge og har nikket anerkjennende hver gang det faktisk har vist seg at VAR har gjort det riktige, fått et straffespark riktig, fått dømt på en hands som skulle vært. Slike ting.

Men jeg har gått over til Nei-folket. VAR tar bort en av styrkene i fotballen. Spontaniteten. Det var veldig uvant i starten, der vi liksom måtte holde jublingen litt inne, vente litt før straffesparket alle så var rett, faktisk ble vurdert av VAR-bussen.

Men det er for tilfeldig og for mange tabber, uansett om det gjelder toppkamper for kvinner og menn eller landskamper.

Fire dommere

Da kan man likeså la det være og bruke ressursene på å kurse dommerne som er på banen i stedet. Ja, det går fort og stadig fortere for hver sesong, men det er tross alt tre dommere på banen i dag, i tillegg til en fjerdedommer. Jeg tror ikke at en skroting av VAR vil ha så mye å si for riktigheten av avgjørelsene.

Da skal det også være mulig å få situasjonene rett, like mange som gjøres i dag, med et VAR-panel i sving.

Siste ord er nok ikke sagt om VAR og om det skal bli eller bør sendes til de evige jaktmarker. Inntil da må vi leve med at det blir noen omstridte situasjoner.

Lee Mason

Bildet er av Lee Mason som i februar i år forlot sin rolle som dommer for organisasjonen Professional Game Match Offisials Limited (PGMOL) etter en kontroversiell situasjon med VAR under en kamp mellom Arsenal og Brentford, der Brentford scoret et mål de ikke skulle hatt. Mason trakk seg etter samtaler med dommersjef Howard Webb. Mason var Premier League-dommer i 15 år og dømte 287 toppkamper i løpet av den perioden. Totalt dømte han over 500 kamper i The Football League siden han slo gjennom som dommer i 1998.

 

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds