En vanskelig sesong ble avsluttet på en ikke alt for bra måte

Liverpool var allerede nailet til en femteplass i årets Premier League-sesong. Den siste kampen mot nedrykksklare Southampton på sørkysten var nærmest for en formalitet å regne.

De nest beste

Derfor lot Jürgen Klopp både Alisson Becker, Andy Robertson og Virgil van Dijk få fri. Caoimhin Kelleher, Joe Gomez og Kostas Tsimikas tok deres plasser og viste med all mulig tydelighet at spillerne som kommer bak de beste i Liverpool ikke holder samme nivå. Å slippe inn fire mål mot sesongens desiderte bunnlag holder bare ikke mål. Og scorer man fire, så bør man vinne fotballkampene, så enkelt er dette spillet.

Det gjør alle supporterne og forhåpentligvis også Klopp sikre på at det må handles kvalitet til Liverpools spillerstall i sommer. Dagens stall er for tynn og alt for få av disse holder ikke det nivået man må forvente. Så får man også håpe at Klopp og hans team evaluerer det faktum at de også i år hadde alt for mange sentrale spillere skadet i lange perioder. Noe av dette skyldes nok muligens måten man trener på og hvor hardt man kjører på treningsfeltet.

Forsvaret har vært noe av årsaken til at Liverpool ikke ble med helt inn i tittelkampen. Det nykomponerte forsvaret imponerte ingen og det at Liverpool slipper inn fire mål, er ganske så symptomatisk for en sesong der veldig mye har gått på tverke. Liverpool har tapt ni kamper og ti uavgjorte og sitter igjen med 67 poeng. Dette er fire mindre enn Newcastle United på fjerdeplass, åtte poeng mindre enn Manchester United, 17 poeng mindre enn Arsenal og 22 poeng mindre enn tittelvinnerne Manchester City.

Bra målforskjell

Laget fikk en brukbar målforskjell likevel, med 75 scorede mål (bare Arsenals 88 og Manchester Citys 94 har flere) og 47 innslupne mål. Det er like mange som Chelsea på en tolvteplass og en mer enn Brentford og Aston Villa, som havnet på henholdsvis niende- og sjuendeplass. De store seierne over Bournemouth (9-0) og Manchester United (7-0) hjalp godt for målforskjellen, men Klopp må gjøre en god jobb for å organisere forsvaret annerledes kommende sesong. Manchester City og Newcastle United slapp inn 33 mål, Arsenal og Manchester United 43 mål. 47 er alt for mye og i alt for mange kamper har poeng forsvunnet på grunn av slurvete forsvarsspill.

En spiller som Virgil van Dijk kan ikke være spesielt fornøyd med denne sesongen. I alt for mange kamper har lagets forsvarssjef spilt på et nivå som nederlenderen ikke burde være bekjent av. Ibrahima Konaté har faktisk flere gode kamper denne sesongen og har større grunn til å være fornøyd.

Målscorerne

Målscorerne i årets sesong ble som følger;

Mohamed Salah 19

Roberto Firmino 11

Darwin Nunez 9

Cody Gakpo 7

Diogo Jota 7

Luis Diaz 4

Selvmål 4

Virgil van Dijk 3

Curtis Jones 3

Trent Alexander-Arnold 2

Fabio Carvalho 2

Stefan Bajzetic 1

Alex Oxlade-Chamberlain 1

Joël Matip 1

Trent

Trent Alexander-Arnold var tilbake på forsvarsplass i sesongens siste kamp. Det bør være hans siste på den plassen. Liverpool har vært mye bedre når Trent har vært satt på midtbanen. Han er kreativ, spilleopplegger og god på offensiven. Og så har han skuddfot. Som høyreback er alarmklokkene på hver gang han får defensive oppdrag og et topplag kan ikke ha en høyreforsvarer som ikke kan å forsvare seg. Så enkelt, men så vanskelig. Nå ser det heldigvis ut som den engelske landslagssjefen, Gareth Southgate, har tatt til vettet og tatt Alexander-Arnold i landslagstroppen sin igjen, også det i en midtbanerolle.

Noen kamper igjen

Nå er det meste av fotballen over i England. Dagen før siste ligarunde ble det klart at Luton Town skal spille Premier League kommende sesong, på Kenilworth Road, som tar 10.356. Den hittil minste banen i toppdivisjonen, er Bournemouths Vitality Stadium, som rommer 11.379 mennesker.

Luton Town – eller The Hatters – har så smått begynt å realisere planene om en ny bane, som tar 23.000, men den er ikke klar før 2025.

I dag skal Barnsley og Sheffield Wednesday gjøre opp om den siste opprykksplassen fra League One til Championship. På søndag ble Carlisle klare for opprykk fra League Two til League One på bekostning av Stockport County.

Lørdag 3. juni spiller Manchester United og Manchester City FA-cupfinale og lørdag 10. juni spiller Manchester City og Inter Milano Champions League-finale. Kommende onsdag spiller Sevilla og Roma Europa League-finale og onsdag 7. juni spiller West Ham United og Fiorentina finale i Europa Conference League-finale.

Sommeren

Så er det bare å ta sommerferie med god samvittighet. Torsdag 15. juni klokken 10 kommer terminlistene, så åpner sommerens transfervindu i juli og august, før treningskampene begynner for fullt også litt ut i juli. Premier League sesongen 2023/24 starter lørdag 12. august.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds