Ikke vanskelig å være enig med Carragher – ut med pengene, Liverpool

Så nærmer vi oss oppløpssiden på et nytt transfervindu og historien gjentar seg; Liverpools kjøp sitter litt lenger inne en visse andre lag.

Arsenal cashet ut 105 millioner pund for Declan Rice. Chelsea har kjøpt mye og vurderer nå om de skal gi over 100 millioner pund for Moisés Caicedo fra Brighton & Hove Albion. Manchester United har handlet stort, Manchester City er sikkert ikke ferdighandlet og i nyrike Newcastle United sitter pundsedlene løst.

Midtbanekrise

Det var ingen tvil etter fjorårssesongen. Liverpool slet gjennom hele sesongen med en midtbane som ikke fungerte, med flere spillere på feil side av 30 års-streken. Det var nærliggende å kalle det for en midtbanekrise.

Så kom sommeren og Jordan Henderson og Fabinho forsvant etter hvert til Saudi-Arabia, i tillegg til Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og James Milner. Fabio Carvalho ble sendt ut på lån. Alle var midtbanespillere. Seks spillere som alle har satt sitt preg på Liverpools midterste lagdel de siste sesongene.

Det betyr bare en ting; spillerne må erstattes. Det begynte så bra Alexis Mac Allister kom fra Brighton & Hove Albion og Dominik Szoboszlai fra RB Leipzig. Begge spillerne kommer til å gå rett inn i Liverpools førsteellever kommende sesong.

Men etter at de kom har det blitt mer stille. Liverpool har vært i Tyskland og Singapore og spilt gode oppvarmingskamper for den nye sesongen, der de offensive spillerne har vist store ting og gode prov på hva man kan forvente; et Liverpool som vil score mange mål også i 2023/24-sesongen.

Forsvaret

Men.

Ja, for det er et stort men her. Alle som har sett Liverpool denne sommeren har sett det som tidvis har vært problemet de siste årene også. Det defensive spillet har ikke fungert optimalt.

I sommer ble den belgiske landslagsspilleren Roméo Lavia fra Southampton tidlig pekt ut som en spiller Liverpool var interesserte i. Han er 19 år, kom fra Anderlecht sitt ungdomsakademi, før han dro til Manchester City i 2021 og videre til Southampton i 2022. Nå har han 29 kamper og ett mål for sørkystklubben.

Etter rundt en måned med interesse og bud, er han fortsatt Southampton-spiller. Southampton rykket ned i fjor og har vært klare på at de ønsker 50 millioner pund for stortalentet sitt. Lavia er bare en av flere spillere som andre klubber har vist interesse for og Soton har vært tøffe i forhandlingene. Liverpool har ikke latt seg avskrekke av prissettingen og har kommet med tre bud som ikke har vært gode nok for helgenlaget fra St Mary`s. Ifølge ryktene skal et fjerde bud være på vei.

Kjøp eller gå videre

Southampton spilte sin første ligakamp mot Sheffield Wednesday sist fredag. Da ble Lavia sittende på benken. I kveldens ligacupkamp mot Gillingham, er ikke Lavia en gang i troppen. Sannsynligvis er dette for å risikere en skade på juvelen som de kan få så mange pund for.

Men taktikken til Liverpool har vært gjenstand for kritikk, blant annet fra Skys ekspert, Liverpool-legende Jamie Carragher (508 kamper). Han mener at Liverpool enten burde gi Southampton det de vil ha, eller gå videre til andre aktuelle spillere.

Det er ikke vanskelig å gi Carragher rett i sin kritikk av sin tidligere klubb. Og dette har av og til vært problemet i transfervinduene og som gjør at klubbens amerikanske eiere har fått kritikk. De har ikke vært villige til å jakte spillere som klubben så sårt hadde trengt.

Lykkes

Liverpool kommer vel sannsynligvis til å lykkes med sitt fjerde bud på Lavia, da det umulig da kan være så langt unna kravet på spillerens eier på 50 millioner pund. Men da har de altså brukt så lang tid på å få “sin” spiller.

Man vet aldri om en spiller som fyller 20 år i januar, vil være den perfekte matchen. Det er uomtvistelig at belgieren er et stort talent som kan gjøre jobben som defensivt midtbaneanker.

For det viste sommerens preseason også. Liverpool scorer mye, men lekker som en sil. Forsvaret, med Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk og Robertson, skulle man tro dekket bra opp foran verdens beste keeper, Becker. Men her har det vært mye rart.

Trent midt på?

I flere sesonger har det vært helt tydelig at Alexander-Arnold, som i gullsesongen 2019/20 ble kåret til verdens beste høyreback. Det er ingen tvil om at scouseren er en god fotballspiller, men han har klare defensive utfordringer. På slutten av fjorårssesongen ble han flyttet opp til midtbanen og det med god suksess.

Kanskje er det den formelen manager Jürgen Klopp tenker nå også. Men da må klubben kanskje ut på markedet og kjøpe inn en høyreback også. Eller må de i tilfelle sette Joe Gomez inn på den plassen? For det spørs om eierne vil gi Klopp mer penger, dersom Lavia kommer en av de nærmeste dagene. Og det i grevens tid i forbindelse med at ligaåpningen mot Chelsea er bare fem dager unna.

Klopp tenker nok sitt

Søndag begynner kampen om poengene for Liverpools del og det er viktig å ikke havne bakpå fra start, bare fordi de ikke har fått fingeren ut på overgangsmarkedet.

Jürgen Klopp kom til Liverpool i oktober 2015 og begynte straks arbeidet med å bygge opp klubben med nye spillere. Nå er mange av spillerne fra den gang borte og Klopp har begynt på et nytt byggverk.

Tyskeren har nok mange ganger tenkt at han godt kunne fått nyte godt av eieren John Henry sine økonomiske muskler i en helt annen grad enn hva tilfellet har vært. Liverpool har ligget langt etter de andre klubbene når det gjelder store overganger og derfor hadde det passet så bra om Henry hadde gitt klarsignal for kjøp av yndlingen Jude Bellingham fra Borussia Dortmund denne sommeren. Sommeren er snart gått og Bellingham havnet i Real Madrid.

Det er ikke til å stikke under en stol at Klopp har gjort en utrolig jobb forutsetningene tatt i betraktning og sett i lys av den økonomiske støtten han har fått – eller kanskje heller den manglende økonomiske støtten han ikke har fått i sin tid som Liverpool-manager. Da er det godt gjort å konkurrere med lag som Manchester City, Manchester United, Chelsea og Newcastle United, som alle har helt andre forutsetninger når det gjelder spillerkjøp og anvendte millioner av pund.

Så får FIFA komme med klargjøring når det gjelder Financial Fair Play. Reglene for den slags virker litt vage. Og når anklagene går om så og så mange brudd på FFP-reglene går i retning av de rikeste klubbene, så brukes det alt for lang tid til å komme med en straff som nytter og som gagner fotballen.

Kan skje mye

Det er tre og en halv uke igjen av overgangsvinduet, så mye kan fortsatt skje. Kanskje kommer det et overraskende kjøp fra Liverpools side. Men sannsynligvis ikke. De amerikanske eierne lukker pengeboka og får mer kjeft fra fotballeksperter som Jamie Carragher.

Statistikken viser sitt tydelige språk. På transferfronten, så er det andre lag som fører an; som Manchester United og City, Arsenal, Chelsea og Newcastle United, tilfeldigvis Liverpools argeste konkurrenter til de øverste plasseringene i Premier League.

Men så får man prøve å slå dem på gresset i stedet. For snart er vi i gang igjen, med verdens beste liga, Premier League. Til tross for alle pengene, lagene som har saudiarabiske eiere og alle spillerne som forsvinner til den saudiarabiske ligaen.

Tips

Det er ikke så enkelt å spå hvem som vinner ligaen og hvem som rykker ned, men hvis vi skal våge oss ut på et tips, så er Premier League-vinnerne blant følgende lag;

Manchester City, Manchester United, Arsenal og Liverpool.

Utfordrerne er i Newcastle United, Tottenham Hotspur og Chelsea.

Bak disse finner vi Brighton & Hove Albion og Aston Villa.

Lagene som blir “middelhavsfarere” er Brentford, West Ham United, Everton og Burnley.

Og de tre nedrykkslagene finner vi sannsynligvis blant Nottingham Forest, Fulham, Crystal Palace, Wolverhampton Wanderers, Bournemouth, Sheffield United og Luton Town.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds