Jeg er klar over at det sånn cirka er null prosent sjanse for at Steven Gerrard leser dette, men jeg føler at jeg må skrive noen ord, rett og slett for å “skrive” frustrasjonen ut av kroppen.
Steven George Gerrard, Liverpool-legenden, som scoret 120 mål på 520 kamper for de røde gjennom 17 sesonger, som vant en Champions League-tittel og nasjonale cuptitler for Liverpool, har nå gått hen og skal bli trener i Saudi-Arabia.
Man kan like det eller la være å bry seg, men det er en trend i fotballen som nå ikke er bra. Det er mange sesonger siden pengemakta i Saudi-Arabia begynte å engasjere seg på eiersiden i internasjonal fotball. I England er Manchester City og Newcastle United eid av styrtrike arabere. Denne sommeren er den ene etter den andre kjente fotballspilleren blitt klare for lag i landet.
Man kan like det eller la vær. Jeg lar vær.
Firmino
Blant de spillerne som har takket ja til spill i Saudi-Arabia er en annen gammel Anfield-helt. Roberto Firmino takket for seg i Liverpool i mai. Nå er han i ferd med å gjennomføre den medisinske testen i Al Ahli i Saudi-Arabias Pro League. Og nå har altså Steven Gerrard takket ja til å bli ny manager i klubben Ettifaq Club. Her skal han ifølge flere kilder tjene rundt 14 millioner dollar i året, det dobbelte av hva han tjente i Aston Villa.
Spillere – gjerne avdankede spillere, men også trenere lar seg friste til fantasimillioner med penger for å spille og lede lagene i en liga som ligger ganske mange hakk under Premier League og andre høyprofilerte ligaer i Europa.
Den største stjernen, kanskje i historien, Cristiano Ronaldo, tjener rundt 200 millioner dollar i året.
Fra nei til ja
Jeg ble litt lettet da jeg for noen dager siden leste at Gerrard ifølge ryktene skulle være på vei til Saudi-Arabia, men at han selv gikk ut og tilbakeviste ryktene. Litt senere kom bekreftelsen på at det var hold i ryktene.
Steven Gerrard, Liverpool-legenden, gikk altså til Saudi-Arabia. Mannen som mange mener er mannen som skal erstatte Jürgen Klopp når han gir seg som Liverpool-manager sommeren 2026. Man vet ikke om saudi-arabisk fotball er hvitvasket nok i sesongene som er gått fram til da. Men det må være en smule spesielt hvis Liverpools neste manager har gått til det skritt å lede et lag i Saudi-Arabia. Ikke bare sportslig sett, men ikke minst utenomsportslig.
Diktatur
Hva er det så med Saudi-Arabia?
Saudi-Arabia er et monarki og ligger på den arabiske halvøy.
Saudi-Arabia er et eneveldig monarki, styrt av kongehuset al-Saud. Islam er statsreligionen, og landet mangler religionsfrihet, pressefrihet, ytringsfrihet og demokrati. Landet har ingen grunnlov, men rettsvesenet holder seg strengt til islamsk lovgivning (sharia) basert på Koranen.
Kongen er statsoverhode, regjeringssjef, høyeste tolker av loven og den fremste religiøse lederen. Han har både et ministerråd (regjering), og en rådgivende forsamling, Shura-rådet, hvor ulike grupper i samfunnet er representert. Kongen utnevner alle medlemmene.
Saudi-Arabia er spent mellom et moderne levesett og en streng tradisjonell islamsk kultur. Kvinner diskrimineres, og all kritikk mot regimet eller islam er forbudt. De siste årene har kronprins Mohammed bin Salman løsnet litt på deler av den strenge sharialoven, slik at kvinner nå blant annet får kjøre bil – samtidig slår regimet hardt ned på politisk protest, og straffer fredelige demonstranter med tortur. Samtidig mottar saudiere noen av de mest generøse sosiale bidragene i verden. Dette er svært effektivt for å hindre opprør mot diktaturet. Laget har gått til krig mot sitt naboland i sør, Jemen, en fryktelig krig som har krevd mange sivile liv og som pågår med uforminsket styrke.
Hvitvasking
Om Steven skal ta med sine fire barn, Lilly-Ella (19), Lexie (16) og Lourdes (11).og Lio-George (6), til Saudi-Arabia vites ikke. Han må imidlertid passe seg for å kysse sin kone Alex Curran, på offentlig sted. Det er nemlig ikke lov.
Styresmaktene i Saudi-Arabia er blitt beskyldt for å hvitvaske sitt mildt talt dårlige rykte når det gjelder menneskerettigheter til å engasjere seg og bruke av sin bunnløse rikdom i investering i store idretter som fotball og Formel 1 og nå har de altså lyktes så pass at stadig flere sentrale idrettsstjerner takker ja og drar til landet for å tjene sine penger på fotballen der.
Man kan like det eller la vær. Jeg lar vær.
Dyrere å se fotball
Jeg vet ikke om Gerrard og andre tenker tanken. Man kan kanskje forstå at noen lokkes til å tjene gode penger, selv om pengene stinker aldri så mye. Men for meg så har Steven Gerrard, Roberto Firmino og andre som har gått den samme veien og erstattet spill i Europa med spill i Midt-Østen, fått en alvorlig ripe i min holdning overfor han. I en fotball der penger stadig spiller en stadig sterkere rolle, så vannes den gode gamle fotballsjela ut. Det vi foitballsupportere må gjøre er å betale stadig mer for å få sett spillet vi elsker.
Ikke rart at det er stadig færre “vanlige folk” som tar seg råd til å dra for å se kampene live.
Om jeg skal begynne å følge med i saudi-arabisk fotball fra uke til uke? Glem det!