Øyvinds beste tips til VM Fantasy

Øyvinds beste tips for VM-fantasy

Dette blir på mange måter et annerledes VM, og da skulle det vel bare mangle at vi utfordres av en veldig annerledes fantasy-variant. Her er mine beste tips før det hele braker løs:

Regelendringer har MYE å si

Denne fantasy-varianten skiller seg ut ved at den gir ekstrapoeng til midtbanespillere som er mye involvert mtp taklinger og nøkkelpasninger.  I det hele tatt blir midtbanespillerne favorisert voldsomt, etter mitt skjønn. Det gjør f eks at en spiller som Joshua Kimmich (7.0) ikke er et like håpløst valg som han ville vært med “vanlige” fpl-regler.

Reglene favoriserer også skuddglade spisser, ved at hvert skudd på mål i praksis teller 0.5 poeng. Forsvarsspillere som scorer mål belønnes med hele 7(!) poeng, men de straffes også hardt dersom de slipper inn mye mål. Å slippe inn 5 mål i en kamp straffes for eksempel med 4 minuspoeng.

Øyvinds beste tips for VM-fantasy
Midtbanespillerne har mange måter å sanke poeng på i dette spillet

Husk å bytte

I denne fantasy-varianten fungerer ikke innbyttere som i vanlig fantasy. Du kan gjøre manuelle bytter, for eksempel etter at halvparten av kampene er spilt. Du bytter da UT spillerne som har få poeng, og får en ny sjanse. Dersom du velger å gjøre ingen bytter vil innbyttere funke som i fpl, altså at de som ikke spiller vil byttes automatisk.

Sørg for at spillerne som har sen kampdag sitter på benken til å begynne med, slik at du kan bytte dem inn i løpet av runden. Det er nemlig ikke mulig å bytte INN en spiller som allerede har spilt.

Bruk 2 boosters tidlig

En booster er det samme som en “chip” i vanlig fpl – et taktisk valg som gir deg en ekstra fordel i en enkelt gameweek. Det er bare i gruppespillet de halvgode lagene møter dårlig motstand, så personlig ser jeg all grunn til å bruke “12th man”-boosteren i én av de to første rundene. Denne lar deg spille 12 spillere i en enkeltrunde, altså en lightversjon av bench boost, om du vil.

Grunnen til at jeg vil brenne av denne tidlig er at det blir vanskeligere utover i mesterskapet å ha spillende benk, mens i gruppespillet er det enkelt å finne billige spillere som faktisk starter.

Wildcardet bør også brukes tidlig. Man kan argumentere for at det lønner seg å spare wildcardet i tilfelle det kommer store overraskelser i sluttspillet, men hvis mange av spillerne dine ryker ut er nok løpet kjørt uansett, mtp poeng tapt. Dessuten får du ubegrenset antall bytter før 8-delsfinalene begynner uansett, samt flere bytter per runde utover i mesterskapet.

Øyvinds beste tips for VM-fantasy
Timingen på 3 boosters som må brukes over 7 runder vil ha mye å si

Jeg vil faktisk fronte å bruke wildcard i runde 3, siden dette historisk sett er den “rareste” runden i et VM. Noen av lagene er allerede sikret gruppeseier, og ønsker å hvile sine største stjerner. Andre har fortsatt alt å spille om, så her kan man treffe godt med noen velplasserte “punts”.

Den tredje boosteren er power captain, en potensielt veldig kraftig booster. Den innebærer kort fortalt at du automatisk får din beste mulige kaptein når runden er ferdigspilt. Det er litt vanskeligere å konkludere med når denne bør spilles, ettersom flere kamper betyr flere sjanser for STORE poeng.

På den annen side er det mye vanskeligere å velge riktig kaptein når kampene blir tettere, så det å spille power captain mot slutten av turneringen kan også gi deg en fordel sammenlignet med alle andre. (Se for deg f eks å være den eneste i kompisligaen med Umtiti som kaptein da han avgjorde semifinalen i 2018)

Husk å bytte kaptein

Ja, du leste riktig. I denne fantasy-varianten har du nemlig ingen visekaptein, det er isteden lagt opp til at du én gang kan bytte kaptein så lenge spilleren du bytter til fortsatt ikke har startet sin kamp. Jeg presiserer – du kan bytte en låst kaptein bare én gang per runde.

Det gjør at du har råd til å ta noen store sjanser du ikke ville gjort ellers, f eks å cappe Denzel Dumfries i starten av første runde før du hopper over i tryggere territorium (f eks Lionel Messi) senere i runden. Eventuelt kan du ha Messi som kaptein A, og f eks KDB som kaptein B i tilfelle Messi blanker (mot alle odds).

Bruk kampprogrammet

Over en lang fpl-sesong der alle møter alle har kampprogram lite å si. I et VM har det ALT å si. Det er for eksempel enkelt å se at Nederland har en mye mer overkommelig gruppe enn f eks Tyskland (på papiret). Det er ikke dermed sagt at de nederlandske stjernene tar mer poeng enn de tyske, men oddsen tilsier i alle fall at det skjer.

Finn “kuppene” tidlig

Det er ikke uvanlig at det er managerne som klarer å finne billig gull tidlig i mesterskapet som gjør det best til slutt. Mot slutten av mesterskapet blir lagene stadig mer like, da det blir færre lag å velge mellom. Å finne de tidlige billigkuppene er en viktig forutsetning for å lykkes, og her er noen hete tips:

Joakim Mæhle (4.5) 
For de som spilte EM-manager i 2021 trenger ikke denne mannen noen introduksjon. På sine siste 20 landskamper har han 7 mål og 5 assists, og dette er altså en forsvarsspiller som koster 4.5!! Kampen mot Frankrike er den eneste som ikke er kjempefristende på papiret, men vingbacken kan score mot hvem som helst. At eierandelen er på under 20% er hårreisende, for her har fantasygudene rett og slett skutt skivebom.

Morteza Pouraliganji (3.0)
Det er i hovedsak prisen som gjør ham til en perfekt mann å sette på benken. Iran er i gruppe med tre defensivt orienterte motstandere (England, Wales, USA), og 30-åringen med 46 landskamper er nok den 3.0-spilleren som er nærmest startelleveren. Ta også en titt på Boualem Khouki (QAT) til samme pris, midtstopperen med 21(!) landslagsmål. Vertsnasjonene skal aldri undervurderes i et mesterskap, uansett tidligere prestasjoner.

Steven Bergwijn (7.0)
Spiller gjerne spiss i tospann med Memphis Depay, men med sistnevnte tvilsom med skade får Bergwijn antakelig en enda større rolle enn vanlig. Det at han er definert som midtbanespiller er en gave vi ikke skal overse.  6 mål og 1 assist på sine siste 10 landskamper.

Kieran Trippier (5.0)
Englands antatt målfattige gruppe er allerede nevnt. Ikke la deg lure av at det finnes dyrere forsvarsspillere i dette England-laget. Trippier er en av Southgates mest tiltrodde, og kommer til å være fus på nesten alt av dødballer. Prislappen er til å le hele veien til banken av (hvis han klarer å opprettholde poengformen fra fpl). Det eneste ankepunktet er at engelskmennenes form i Nations League har vært urovekkende dårlig.

Sergio Rochet (4.0)
Har spilt 90 minutter i 7 av Uruguays siste 10 kamper, og det har skjedd rarere ting enn at denne mannen starter mellom stengene fremfor mer rutinerte Muslera. Uansett kan du alltids ha en tryggere starter på banen i starten i tilfelle antakelsen er feil.

Vil også trekke frem Rodrigo de Paul (5.0). Han er definitivt ikke en type jeg ville anbefalt med vanlige fantasyregler, men taklinger og key passes gjør ham til en spennende mulighet.

Ikke ignorer høy eierandel

Selv om det er viktig å tørre å gå aggressivt ut og ta noen tøffe valg tidlig, er det også viktig å ikke diffe så mye at du spiller deg ut av turneringen i runde 1. Å ignorere Lionel Messi mot Saudi-Arabia kan f eks vise seg å være en tabbe du ikke slipper unna med, og resten av turneringen blir et fåfengt forsøk på å ta igjen det tapte. Det samme gjelder f eks City-duoen Kevin De Bruyne og Joao Cancelo, som begge er eid av ca. halvparten av spillet.

Du må tørre å gå mot strømmen

Det er likevel viktig å påpeke at man sjeldent vinner ved utelukkende å følge strømmen. Denne konkurransen foregår i bare 7 runder, så du er nødt til å noen dristige valg for å hevde deg helt i toppen. Når alt kommer til alt er det viktig å følge magefølelsen, for over bare 7 runder vil flaks garantert være en viktig faktor.

Har du genuint troen på at Ronaldo stilner kritikerne? Kjør på! Tror du England snubler allerede i gruppespillet? Ikke gjør noe halvveis i tilfelle du tar feil. Det er den sikreste oppskriften på å havne midt på treet. VM er for kort til å hente inn flauser, så legg gjerne alle eggene i én kurv og la det stå til.

Her er noen spennende differ for deg som liker å gjøre noe litt utenom det vanlige:

David Raum (4.5m, 0.3%)
Spiller antakelig venstreback for et relativt nytt Tyskland-lag. De har kanskje ikke rutine til å gå hele veien, men Raum har prislappen til å hjelpe deg med budsjettproblemene.

Michy Batshuayi (6.5m, 0.4%)
Main man Lukaku har slitt litt med skader i forkant av dette mesterskapet, og Batshuayi har grepet muligheten med begge hender. 3 mål og 3 assists på 6 kamper i Nations League.

Rasmus Kristensen (4.0m, 1%)
I likhet med Mæhle en målfarlig back, skjønt med helt annen output på landslaget enn kollegaen på venstresiden. Likevel spennende å doble på Danmark i forsvar, da de har et lag som virkelig kan slå fra seg i denne turneringen.

Antoine Griezmann (8.5m, 1.1%)
Mye støy rundt Griezmann det siste året, men har med seg fin klubbform inn mot mesterskapet. Blir oversett blant de store franske stjernene, men la oss ikke glemme at han endte med 3 mål og 3 assists i forrige VM, og ble toppscorer i Euro 2016. Har en tendens til å heve seg i mesterskapene.

Lovro Majer (5.0m, 0.1%)
Sistemann på lista er en mann du kanskje ikke engang har hørt om. Det er kanskje ikke så rart, mtp at han har bare 11 landskamper for Kroatia. Den unge kroaten omtales som “den nye Modric”, og kan få sitt store gjennombrudd dette mesterskapet. Det er imidlertid mange gode mitbanespillere i Kroatias tropp, så kanskje er det et par år for tidlig for Majer. Uansett et spennende valg som så godt som ingen har, og som tross alt kan benkes dersom det ikke går veien.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds