Saudi-Arabia og dansen rundt gullkalvene Salah og Hendo

Mohamed Salah er ikke med på den første av Egypt sine kamper i landslagspausen og benyttet istedet for å dra til Etiopia (kvalifisering til Afrikamesterskapet) onsdagen til å besøke Legoland i Windsor, ifølge engelske medier. Egypt er allerede kvalifisert til mesterskapet og lar sin største stjerne hvile. Han vil senere slutte seg til den egyptiske landslagstroppen og spille deres landskamp mot Tunisia på tirsdag.

Press

Det er ikke vanskelig å tenke seg at Salah trenger hvile nå etter det som har måttet være et enormt press den siste perioden. I tillegg til å levere mål for arbeidsgiver Liverpool, så har det ikke gått en eneste dag i overgangsvinduet uten at han har vært sterkt linket til Saudi-Arabias Pro League. Mo Salah er en troende muslim og som 31 år gammel fotballspiller så kan man bare tenke seg at han har et ønske om å komme seg til et sted som ligger nært muslimenes store helligdom, Mekka.

Men nei. Det engelske overgangsvinduet stengte like etter månedsskiftet, uten at noe skjedde. Og torsdag kveld stenger også det saudi-arabiske transfervinduet, uten at de fikk mannen som ville vært den største signeringen deres ferske proffliga ville sett.

150 millioner pund var ikke nok til å lokke Liverpool til å ville selge sin goalgetter. Og selv om det ble forberedt et bud på 200 millioner pund, godt over to milliarder norske kroner, så gjorde både Liverpool og manager Jürgen Klopp det klart; Salah er ikke til salgs, av den enkle grunn at tiden var alt for knapp til å hente inn en erstatter og målene den egyptiske stjernespissen genererer denne sesongen, er nok mer verdt enn de millionene de ville fått inn i kassa.

Det er ingen grunn til å tro at Al-Ittihad vil gi seg av den grunn. Kanskje allerede i det kommende transfervinduet i januar og senest i neste sommers vindu.

Fotballgud

Salah forholdt seg selv rolig da ryktene svirret. Han har en kontrakt å forholde seg til i Liverpool og ønsket ikke å ødelegge sitt gode navn og rykte på Merseyside ved å presse gjennom en overgang. Hans agent gikk også ut og sa at Salah kom til å bli, men frykten var hele tiden at saudiaraberne ville komme opp med et bud som selv ikke Liverpool kunne si nei til, uansett om det kom til å måtte gå noen måneder før de fikk en erstatter inn.

At 31 år gamle Salah på ett eller annet tidspunkt vil havne i Pro League, er hevet over tvil, men alle eksperter mener at den egyptiske stjernespilleren og som er regnet som muslimenes fotballgud kan ha så mange som seks-sju sesonger til inne. Det er nok ingen dårlig tips at han blir i Liverpool denne sesongen, før han får sin overgang og en tre- eller firedobling av lønnen sin i Saudi-Arabia fra sesongen 2024/25. Symbolsk for muslimene blir denne en fotballovergang av enorme dimensjoner.

Ryktene har allerede begynt å svirre om at Liverpool vil hente PSGs Kylian Mbappe til klubben den dagen Salah drar. I utgangspunktet ikke et dårlig bytte.

Godt og dårlig rykte

På den måten Salah har taklet denne saken, kommer han til å øke sin heltestatus blant Liverpool-supporterne. Han er tro mot klubben som han føler har gitt ham så mye.

I disse tider er ikke dette noen selvfølge. Klubbfølelse virker som et tomt og betydningsløst ord i toppfotballen etter hvert.

I motsatt ende av popularitetsskalaen på Anfield er nok tidligere kaptein, Jordan Henderson, i ferd med å bevege seg. Nylig ga han et intervju for å forklare sin overgang til saudi-arabisk fotball, der han blant annet sa at pengene aldri var en motivasjon for å bytte ut Premier League med Pro League. Intervjuet virket som et strategisk innspill betalt av den saudi-arabiske stat for å hvitvaske fotballen i en stat som sliter med store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter.

Henderson hadde en samtale med Jürgen Klopp om mulighetene for spill i 23/24-sesongen og etter at Klopp var ærlig og fortalte om planlagte innkjøp og sa at han nok ikke kom til å få spille så mye som før, så bestemte Henderson seg for å dra. Greit nok.

Tidligere har Henderson båret kapteinsbind med regnbueflagg med stolthet og vært en alliert for LHBT+. Nå spiller han fotball og tjener sine penger der homofili er forbudt.

Uønsket?

Han forteller i intervjuet med The Athletic at han ikke følte seg ønsket i Liverpool mer, selv om han hadde to år igjen av fireårskontrakten sin. Liverpool trengte fornyelse i midtbanen og det ville komme nye spillere som kom til å utfordre Henderson om plass der. Istedet for å være igjen og kjempe om plassen, slik han tidligere har gjort, valgte 33-åringen nå å dra.

Han sa også i dette intervjuet at pengene og en tredobling (minst) av lønnen aldri var en motivasjon for å dra til saudiarabisk fotball. Hadde han vært ærlig og sagt at han som 33 år gammel ville dra mest mulig penger ut av tampen av en lang karriere, så hadde han nok sluppet unna med det.

I stedet rører han sammen en saus som ikke står til troende. Intervjuet er skrevet “rett av”, slik at leserne selv kan ha sin oppfatning og komme med sine konklusjoner på det som blir sagt.

Arabisk

Liverpools norske supporterklubbs nettside gjenga hans melding på Instagram og Twitter, der han på engelsk skrev “Strålende seier, nå gleder jeg meg til å møte England-gutta” før landslagspausen vi nå er inne i. Før denne kommentaren står det noe på arabisk, som Hendo tydeligvis har lært seg på den korte tiden han har vært der. Teksten er oversatt slik; “Kongeriket Saudi-Arabia, det sjenerøse vertskapet, entusiasmen til fansen, den flotte ligaen og den uerstattelige følelsen av seier”. Noen som snakket om sportsvasking?

Ifølge intervjuet så hadde Hendo reist til Saudi-Arabia for å spre det glade fotballbudskapet og hjelpe landet med å bygge en ny superliga, pengene betydde ingenting. Han sier til og med at det ikke står så ille til for homofile som mange skal ha det til. Som om han som privilegert fotballstjerne kan vite det.

LHBT+-bevegelsen i England planlegger demonstrasjoner mot Henderson på de engelske landskampene de nærmeste dagene. Selv beklager Sunderland-gutten at de føler det på den måten og sier han ikke har forandret seg. Han sier til og med at dersom mulighetene byr seg, så er han ikke redd for å bruke regnbue-lisser der heller, før han understreker viktigheten av å respektere den saudiarabiske kulturen. Kommentatoren i liverpool.no kaller det hyklersk og det er ikke vanskelig å være enig i det.

PR-agent

Saudi-Arabia preger den internasjonale fotballen og stikker av med mange av heltene våre, der de lokker med pengebinger fulle av rijaler. Og sportsvaskingen gjør ikke bare noe med lønnskontoen til fotballspillerne vi ser opp til, de gjør også noe med hodene deres.

Pengene rådde tidligere også i fotballen, i enorme mengder. Saudi-Arabias inntog på den internasjonale fotballhimmelen har brakt dette til nye nivåer.

Intervjuet med Jordan Henderson tyder i hvert fall på at han er blitt en PR-agent for den nye fotballigaen i Saudi-Arabia. Det er sportsvasking på sitt verste.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds