Slik fungerer pris-systemet i fpl

Har noen fortalt deg at du ikke burde ha DEN spilleren fordi han har høy eierandel og derfor kan synke i pris? Da kan det hende at du har blitt feilinformert. Pris-systemet i fpl er nemlig langt mer intrikat enn som så…

Hva ER prisøkning i fpl?

En prisøkning er en endring i hvor mye spillerne i fpl koster å kjøpe. Dette endrer seg basert på betydelig økning i spillerens eierandel. Sorterer du spillerlista di etter transfers in(round) får du en god indikasjon på hvilke spillere som er på vei opp i pris. Men det er ikke bare transfers in som påvirker prisen, det er også transfers outEn spiller som blir solgt like mye som han blir kjøpt, blir naturlig nok stående på stedet hvil.

Når skjer prisendringene?

En prisendring skjer som regel rundt klokka 02:15 på natta, og alltid et sted mellom 02-04. Er du ikke riktig vel bevart kan du altså sitte oppe midt på natta og få med deg om Callum Wilson får den prisøkningen du sårt trenger, eller være den første som sender plagsomme meldinger i kompis-chatten når Luiz Diaz får årets første price drop.

En prisendring kan for øvrig ikke skje mer enn 3 ganger i løpet av en gameweek, og en spiller vil heller ikke øke/minke med mer enn 0.1m per natt.

Hvordan påvirker prisendringer spillere jeg allerede har kjøpt?

Du kan selge en spiller for profitt, men bare for halvparten av den faktiske økningen.
Eksempel: Riyad Mahrez har økt fra 8.0 til 8.2. Har du hatt ham helt siden starten får du 8.1m tilbake ved salg. Det gjelder også dersom økningen er på +0.3m, du får fortsatt bare en profitt på +0.1m, siden profitten rundes NED til nærmeste 0.1m.

Dersom du derimot selger en spiller som har sunket i verdi vil du få hele “straffen”. Hvis du f eks er av dem som håper at James Milner (4.5) skal herje vilt i serieåpningen kan du fort ryke på et 4.4-salg etter kun noen få runder.

Under transfers og liste-visning kan du også se hvor mye spilleren koster nå (CP=current price), hvor mye du får igjen ved å selge (SP=selling price) og hva du kjøpte spilleren for (PP=purchase price).
Slik fungerer pris-systemet i fpl

Kan skadde spillere øke/synke i pris?

Ja, men det skal mer til for at det skjer. Dette er for å forhindre at en spiller som har et “rødt flagg” på seg synker drastisk i pris umiddelbart. Prisen vil også være låst i 3 døgn etter at “flagget” er fjernet.

Noe av det samme gjelder for øvrig spillere som nettopp har byttet klubb. Ronaldo fikk for eksempel nye eiere fryktelig fort i fjor, men begynte ikke å stige i pris før en gameweek senere. Dette var antakelig et bevisst valg fra admin for å unngå at prisen hans gikk rett opp i skyene fordi eierandelen var kunstig lav til å begynne med.

Slik fungerer pris-systemet i fpl
Richarlison er rød frem til GW2 starter. Prisen hans blir da låst i noen dager for at eierandelen skal “normalisere” seg uten at prisen endres.

Kan jeg finne ut hvilke spillere som snart endrer pris?

Ja, sider som livefpl.net og fantasyfootballfix.com har knekt algoritmen med ca 90% nøyaktighet og treffer dermed som regel på sine beregninger, men ikke stol blindt på dem.

Er du i tvil om en spiller du akkurat har råd til vil gå opp i pris eller ikke, go for it. Det er jo bedre å angre på noe du HAR gjort enn noe du IKKE har gjort. (Med mindre du investerte hele formuen din i bitcoin istedenfor bolig da, det skulle du kanskje ikke ha gjort.)

Hvilke spillere har størst risiko for å synke i pris?

Akkurat dette strides de lærde om, men det er i alle fall ingen tvil om at fpl-managere kvitter seg først med de som ikke får spilletid. Vær derfor svært varsom med å velge noen som du tror får spille, men som kanskje ender opp med å ikke gjøre det likevel. Disse kan være ekstra skumle dersom de har høy eierandel, ettersom sauementaliteten på fpl gjør at mange selger de samme spillerne samtidig. Lyle Taylor, Ivan Perisic og Darwin Nunez er hyppig nevnt som potensielle “prisfeller” fordi det er usikkert om de får mye spilletid i starten av sesongen, på tross av den høye eierandelen.

Denne teorien kan du også bruke til å tjene grovt på noen tidlige “bandwagons” dersom de gjør det bra. Dette er spillere med LAVE eierandeler som kan øke drastisk i starten.  Benrahma er et godt eksempel fra i fjor, mens f eks Leandro Trossard har utgangspunktet til å gjøre noe av det samme i år dersom han finner formen.

En vanlig misoppfatning er også at spillere med høy eierandel automatisk har større risiko for å synke i pris. Det er i beste en sannhet med modifikasjoner. En spiller er som oftest mye valgt fordi folk har troen på spilleren, men man skal passe seg for å velge “populære” valg som er usikre på spilletid (f eks Kulusevski f.o.m runde 2, eller Phil Foden). Det er i hovedsak mangelen på spilletid (og dermed poeng) som er grunnen til at spiller faller i verdi, ikke eierandelen i seg selv.

Hvorfor synker spillere i pris selv om nesten ingen har solgt dem?

Det er fort gjort å se seg blind på antall salg når man egentlig burde se på relativ endring i eierandel. Det at 5000 managere selger Salah har nærmest ingenting å si, men dersom 5000 selger Harvey Elliot betyr det at eierandelen hans omtrent blir halvert.

Derfor skal du være ekstra varsom med å velge “diffevalg” fra store klubber. Dette fordi andre managere  raskt vil hive dem over bord så snart de innser hvem de egentlig burde hatt. Et skrekkeksempel fra i fjor er Ilkay Gündogan som gikk ned hele 0.4m ganske kjapt. Et annet eksempel er Kostas Tsimikas, som riktignok var et kjempevalg på starten av sesongen, men så snart Robertson var tilbake fra skade var det bare å selge fort som fy. Sluttprisen til grekeren ble nemlig så lav som 3.7m.

Man skulle kanskje tro at en prislapp på 3.7 ville friste mange, men problemet her er jo at du bruker opp en ekstra Liverpool-plass som du kanskje burde gitt til Luiz Diaz, Darwin eller lignende. Styr derfor laaangt unna benkespillere fra storklubber med mindre det er helt opplagt at de skal spille og kan gjøre det bra.

Burde jeg fokusere mye på prisendringer i fpl?

Ikke nødvendigvis. Det er fort gjort å bli for opphengt i det, og kjøpe spillere bare fordi de går opp i pris, eller selge bare fordi de er på vei ned. Når alt kommer til alt er det manageren med mest poeng, ikke det dyreste laget, som vinner fpl. En annen ting som er dumt med “prisjakt” er at man ofte blir fanget i et mønster der man gjør tidlige overganger som potensielt kan ødelegge en GW. Isteden bør man ofte heller “kjøpe” seg tid og mer informasjon tettere på deadline.

Er du uansett glad i å spekulere i prismarkedet kan du ta med deg følgende tips: Bruk wildcardet ditt aktivt!
Det er altfor mange managere som lener seg tilbake og venter med å gjøre overganger fordi de “uansett skal kjøre wildcard denne uka”. Det er helt feil tankegang! Et wildcard bør brukes til å generere så mye lagverdi som overhodet mulig, uansett om du skal ha den mest populære spilleren på overgangsmarkedet eller ikke. Ligger Jorginho an til å gå opp +0.2 den uka du kjører wildcard? Ja, så kjøp ham da vel, og selg for profitt før runden starter.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds