Slik planlegger du kommende doble og blanke fantasy-runder

Det å navigere doble og blanke GWs er noe av det som kan skille klinten fra hveten i en fpl-sesong. Vi skal se på hvordan disse rundene kommer til å bli basert på cupkampene som er spilt denne helgen, og ikke minst presentere noen fornuftige løsninger (og kanskje noen mindre fornuftige) på kabalen.

Først og fremst vil jeg rette en stor takk til Ben Crellin, den velkjente fpl-analytikeren som alltid gjør denne typen artikler lettere å skrive.  Følger du ikke Ben på Twitter allerede kan det anbefales.

Allerede runde 23 venter en dobbel for ligaens to beste lag for øyeblikket – Arsenal og Manchester City. Mange managere vil gjøre sitt ytterste for å ha minst 2, kanskje 3 spillere fra hvert av disse lagene. Det betyr nok at f eks en formsvak Mo Salah står på gyngende grunn mtp eierandel (som om han ikke gjorde det allerede).

Crellin mener for øvrig at det er en viss sjanse for at Salah og Liverpool kan få en dobbel allerede i runde 25 eller 26. Den neste runden vi  imidlertid vet at det blir tøft å hanskes med er runde 25. Dette er fordi finalen i ligacupen spilles 26. februar, og antakelig går ut over kampene til Man United, Newcastle, Brighton og Brentford. Dette er utfordrende fordi de to førstnevnte er rikelig representert på de fleste fantasylag, mens Brighton og Brentford har formspillere som Mitoma, March og Toney, som også er inne hos mange.

Slik planlegger du kommende doble og blanke fantasy-runder
NEW – BHA er allerede fjernet fra runde 25, og MUN – BRE forsvinner med 99% sikkerhet.

Matematikken er enkel – dersom du etter GW22 har mer enn 6 utespillere som ikke spiller i runde 25, ja da sliter du med å stille fullt lag den runden uten å ta noen hits.

Som om det ikke var vanskelig nok kommer det dessuten en ny blank runde i form av GW28. Her er det en del PL-lag som allerede er ute av turneringen, noe som gjør denne runden til dels mulig å forutse allerede nå. Slik blir kampene i runde 28 påvirket av FA cupen:

Slik planlegger du kommende doble og blanke fantasy-runder
Det blir neppe noen kamp for verken Brighton eller United i runde 28 heller.

Vi vet altså at kampene til Newcastle, Aston Villa, Chelsea, Arsenal blir stående. Grunnen er rett og slett så enkel at disse 8 lagene er ute av cupen, derfor kan vi smått begynne å planlegge mot denne runden allerede. Det kommer for øvrig også en FA cup-runde som krasjer med GW32, men vi kommer heller tilbake til denne på et senere tidspunkt.

Vi kan også se at begge Manchester-klubbenes kamper antakelig ryker, grunnet at alle klubbene involvert fortsatt er med i FA cupen. Det samme er tilfellet med Southampton mot Spurs. Brentford – Leicester blir bare stående dersom Leicester skulle ryke hjemme mot Blackburn (skjønt rarere ting har skjedd i cupfotball).

Hvordan påvirker så alle disse rundene tankesettet vårt fremover? Skal man ta hits? Er det snart på tide å sprette wildcardet eller free hit? Vel, det er litt av sjarmen med fpl – det finnes ingen fasit før sesongen er ferdig. Likevel skal vi i alle fall prøve å komme med noen forslag til hvordan man kan komme seg helskinnet gjennom disse vanskelige rundene:

Transfer-fokus på runde 25 og 28

Som alle andre sitter du garantert med et solid knippe United og Newcastle-spillere. Trippier og Rashford virker som spillere man bør beholde, men det er vel snart på sin plass at f eks Almirón sier takk for seg? Det blir også vanskelig å beholde både Luke Shaw og Sven Botman selv om de er billige, fordi man da sliter med å stille 3 mann i forsvar i runde 25. En såpass dyr spiller som Bruno virker også litt voldsomt å ha sittende på benken.

Går man for å navigere GW23-28 uten å spille chips bør man bruke overgangene frem mot runde 25 godt, gjerne til å få inn noen som har kamp i GW28. Aston Villa har en fin hjemmekamp mot Bournemouth den runden, så kanskje en Leon Bailey i jojo-form er aktuell? Er du ute etter litt mer stabilitet er det snart på høy tid å få inn Martin Ødegaard. Lenger bakover i banen har Thiago Silva og Chelsea endelig begynt å holde nullen under Graham Potter, og de tar imot Everton hjemme i runde 28.

Tar man sikte på å navigere frem mot runde 25 uten chips kan man også kanskje argumentere for at én eller to hits kan forsvares dersom det er prisen for å slippe å bruke opp chips allerede nå.

Free hit?

Free hit-chipen er en av de mest potente i hele fpl-universet. Hovedgrunnen til det er at du kan bruke den til å stille et annerledes lag i én runde, før du får tilbake dine mest betrodde runden etter. For mange kan free hit virke som en fin løsning på BGW25, siden man da slipper å planlegge så mye i rundene før.

De siste sesongene har imidlertid vist oss at det å bruke free hit i en blank runde kanskje ikke er like fornuftig som man først skulle tro. La oss si at hver spiller har et forventet antall poeng på 4 i gjennomsnitt. Med kapteinsbonuser kan du altså forvente å ta rundt 50 poeng hvis du klarer å stille fullt lag i en blank gameweek. Bruker du derimot free hit i en dobbelrunde vil disse forventede poengene doble seg, altså nærmere 100 poeng. Det er altså potensielt mye å hente på å spare free hit til en stor dobbelrunde, heller enn å bruke den som et verktøy til å håndtere en blank runde.

Wildcard allerede runde 23?

På samme måte som free hit er wildcardet ofte brukt for å rigge seg opp til en dobbelrunde. En mye brukt kombo er å spille wildcard i runden før en dobbelrunde, for så å spille bench boost i dobbelrunden. Hvis man imidlertid sitter med f eks 6 spillere fra United og Newcastle nå, må det være lov å spørre seg om det kan være fornuftig å spille et wildcard for å løse problemet med runde 25. Det virker særlig fristende hvis du får fylt laget ditt med 6 spillere fra City og Arsenal allerede i dobbelrunde 23.

I skrivende stund er det bare 0.17% av alle fpl-managere som eier komboen White, Ødegaard og Nketiah. Tilsvarende er det 3.1% som eier komboen Haaland, De Bruyne og Ederson. Dette er spillere som potensielt kan hente store poeng i en dobbelrunde, og begge lag har dessuten fine kamper etter dobbelen. Tar vi også med i betraktningen at Arsenal ikke blanker i runde 28, så har vi løst mesteparten av kabalen allerede.

Denne planen går selvfølgelig på bekostning av muligheten til å wildcarde på et senere tidspunkt, så tenk deg godt om før du tar denne ruta. Uansett hvilken fremgangsmåte du velger oppfordrer undertegnede til å gjøre det helhjertet. Man er sjeldent tjent med å gjøre ting halvveis i fpl, særlig på dette tidspunktet av sesongen. Det er nå det skal avgjøres om du kjemper for topp 1mill, topp 100k eller topp 10k.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds