På tide å bytte ut Trent Arnold på Fantasy?

FPL – Er det på tide å skrote “Big at the back”-taktikken?

Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Reece James, Joao Cancelo… For bare 2 små måneder siden var det ikke måte på hvor mange premium-forsvarere vi skulle har på laget. Så fort kan det altså snu…

“Big at the back” er en velkjent taktikk i fpl, og en mange gode managere har brukt med hell. Det var faktisk denne taktikken fjorårets vinner Jamie Pigott brukte mesteparten av fjorårets sesong. TAA, Robertson, R.James og Cancelo var alle hyppig innom hans førsteellever, og gjerne alle 4 på én gang. Har forsvarsrekka di bestått av disse i år kan man nok dessverre si at du trygt kunne brukt pengene bedre andre steder. Hva er det så som har gått så galt for premium-forsvarerne så langt?

La oss starte med den åpenbare, selve symbolet på premium-forsvarernes fall så langt i år: fantasy-legenden Trent Alexander-Arnold. Høyrebacken har så ekstreme offensive ferdigheter at det svir å utelate ham fra laget uansett hvor dyr han måtte være. Prislappen på 7.5 skremte absolutt ingen før sesongen startet, men det som derimot skremmer nå er xG på 0.33 og xA på 1.20 (iflg. understat). Ett mål og én assist er imidlertid ingen krise etter 7 kamper. Et tilsvarende gjennomsnitt vil  jo bli til 11 målpoeng over en hel sesong, og Trent har en tendens til å overprestere mtp xG og xA. Det som imidlertid ER litt krise er at Liverpool har sluppet inn 9 mål på 7 kamper, en statistikk som ikke ligner noen ting på fjoråret.

Det er nemlig mange som er av den oppfatningen at Trent sine offensive bidrag alene kan forsvare prisen, men det er rett og slett naivt å tro. 36 av poengene hans i fjor kommer som en direkte konsekvens av målpoeng, mens det dobbelte(!), altså 72 poeng kommer fra clean sheets. Vi er altså nødt til å stole på at Liverpool skal levere bedre defensivt, dersom vi skal kunne argumentere for at Trent er verdt prisen.

Det samme gjelder åpenbart lagkompis Andy Robertson. Her har også en nylig skade kjørt kjepper i hjulene for både Liverpool- og fantasyfans, men det er ikke skaden som er hovedgrunnen til at Robbo står med fattige 16 poeng til nå.

Et annet lag som sliter voldsomt defensivt er Chelsea. Savnet av Antonio Rüdiger i midtforsvaret er til å ta og føle på, og det ødelegger selvfølgelig også voldsomt for en spiller som Reece James. Han har fått mye mer defensivt ansvar enn han hadde i fjor, noe som påvirker den offensive outputen. De underliggende statistikkene er likevel litt bedre enn Trent sine, uten at vi på noen måte er fornøyd med poengfangsten til nå.

Det hederlige unntaket er Joao Cancelo. Her ser vi tydelig forskjellen på premium-forsvarerne som holder nullen, og de som ikke gjør det. Cancelo har identiske målpoeng som James og TAA, men har likevel nesten like mange poeng som de to til sammen (43 vs. 24+25)

En annen årsak til at mange nå skroter BATB er mid budget-valgene som leverer målpoeng på løpende bånd, f eks Kieran Trippier og William Saliba. Disse spiller i tillegg i forsvarslag som man per dags dato føler man kan stole minst like mye på defensivt som Chelsea og Liverpool.

Til slutt er det også viktig å poengtere at midtbanespillere og angrepsspillere har levert ekstreme tall til nå. Det er hele 18 offensive spillere som har passert 40 poeng, mens bare tre forsvarere har gjort det samme. Det gjør ikke saken noe lettere at mye tyder på at du bør få plass til minst 1 premium angriper eller midtbane i tillegg til det åpenbare valget Haaland. Per nå har ca. 40% av elitespillerne både Haaland, Cancelo og De Bruyne på laget. Bare 5% har fått plass til Trent og James i tillegg, og da begynner budsjettet mildt sagt å bli tynt andre steder.

Kort oppsummert kan vi konkludere med at “Big at the back” ikke nødvendigvis er død, men taktikken ligger definitivt i dvale tidlig denne sesongen. Det er imidlertid ikke mer enn en liten formsving hos et par topplag som skal til for at taktikken igjen er den eneste rette.

I midtuka leverte for eksempel TAA et frisparkmål og en clean sheet i CL, noe som fort ville gitt 15 poeng i fpl. Reece James på sin side, fikk et mål, en assist og en clean sheet hjemme mot Milan, mens Cancelo sto igjen med assist og clean sheet (ble riktignok tatt av før 60 minutter). Tilsvarende oppvisninger i Premier League til helga vil optimalt sett gi litt over 40 poeng på 3 spillere. Dette viser at det fremdeles bor eksplosive poeng i disse gutta, selv om mange har mistet tålmodigheten underveis. Tipset er dermed å være fleksibel, og holde et halvt øye med både kampprogram og defensiv form hos toppklubbene – her kan toget gå fryktelig fort når det først forlater perrongen.

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds