Frykter skrekkfilm-scenario

På torsdag skal styremedlemmer fra samtlige Premier League-klubber diskutere potensielle endringer i ligastrukturen. Noen av endringene som skal diskuteres har vært snakket høyt om siden oktober i fjor, og omtales som «Project Big Picture». Sky Sports’ Kaveh Solhekol hadde dette å si om forslagene i oktober.

– Det kalles kanskje Project Big Picture, men det kan vise seg å bli en skrekkfilm, sånn det står nå.

Selv om det er gammelt nytt at UEFA jobber med å utvide Champions League på diverse, økonomisk orientere måter, kan det altså også i Premier League være en «Onkel Skrue»-mentalitet som fremprovoseres.

De største klubbene ønsker angivelig for eksempel selv å kunne distribuere lisenser for kampene de spiller, og ser for seg at dette er enklere å gjennomføre om det er færre klubber i ligaen.

Forslagene grunner også i et ønske om å gi klubbene som konkurrerer i internasjonale turneringer mindre kamptrykk i hjemlig liga.

Her er noen av forslagene som opprinnelig var en del av Project Big Picture:

Premier League reduseres fra 20 til 18 klubber,

Community Shield og ligacupen avvikles,

Maktforholdet i styremøtene skjevdeles til fordel for klubbene som har vært lengst i ligaen; Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Man Utd, Man City, Southampton, Tottenham og West ham.

Listen fortsetter, men det er lite som tyder på at noe radikalt blir vedtatt kommende torsdag. De mindre klubbene går neppe med på endringene som er skreddersydd for å gjøre klubbdriften deres vanskeligere.

Forminskningen av ligaen vil gjøre det enklere for toppklubbene å få gjennomslag for endringsforslagene sine i fremtiden. De mindre klubbene føler seg av den grunn noe truet, men en insider fra «topp seks»-eliten mener dog mener de har lite å frykte, i alle fall i første omgang.

– Vi hadde jo håpet at påvirkningen til Project Big Picture ville skapt ordentlig momentum i favør betydelige endringer, fortalte den hemmelige kilden til The Sun.

– Det ser likevel mer sannsynlig ut at ingenting som de nedre seksten lagene ville blitt frustrerte over blir vedtatt.

– Alle detaljene er ikke på plass ennå, og de kommer nok ikke før om noen måneder, fortsetter han.

– Vi har i alle fall blitt ledet til å tro at vi ikke kommer til å ha så mye å smile for på torsdag, avslutter han.

Premier League-konsernsjef Richard Masters gikk allerede i oktober med på å utgreie situasjonen, og hyret i den anledning inn amerikanske Boston Consulting for å få oversikt.

Dette skjedde i kjølvannet av at Liverpool og Manchester United hadde gitt sin støtte til de radikale forslagene, som de senere, etter massiv negativ respons, måtte trekke tilbake.

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds