Manchester City så langt

Så langt i år har Manchester City levert på et merkverdig lavt nivå. Klubben som tidligere har hatt for vane å gjøre kort prosess av hvem som helst har møtt på turbulens i oppstarten av årets sesong. Før helgen var fasit 15 seriescoringer i løpet av de første ni kampene for sesongen, som faktisk er de dårligste tallene siden 2010.

For å gi litt mer kontekst var Burnley-kampen første gang siden åpningsrunden hvor de scoret tre mål eller fler, men kanskje enda viktigere så var det første kamp på de siste syv hvor de klarte å score mer enn ett mål.

Var returen til Benjamin Mendy på venstrebekken alt som skulle til for at det skulle snu?

Skaper ikke sjansene

Isolert sett forteller tallene en fortelling om et lag av betydelig dårligere kvalitet enn Manchester City, men nå er det altså den realiteten de lever i. Noen vil kanskje skylde på skadeproblemer i Sergio Agüero, men hva gjelder skadeliste slutter den der.

For øyeblikket finnes det to hypoteser. Den ene går ut på at Manchester City ikke lenger er et så bra lag som de i løpet av forrige tiår viste seg å være, mens den andre ser et City-lag som fremover i sesongen vil likne mye mer på slik de så ut mot Burnley denne helgen.

For å vinne de gjeveste trofeene hjelper det ikke å tresifrede skudd på mål om ikke du makter å sette flere av dem i mål. Likevel vil det å se på expected goals (xG) fortelle noe om det matematiske ved spillet. For å nevne noe, vil det å ta for seg store sjanser skapt og antall nøkkelpasninger skapt hjelpe å forstå om lagene er heldige eller uheldige med å stikke av med de poengene de gjør.

Selv om en naturlig forklaring på målunderskuddet og de merkverdige resultatene kunne vært at Manchester City bare har vært uheldige, så har de likevel ikke maktet å lage store sjanser heller. Før helgens kamp mot Burnley lå de på 12. plass i ligaen for xG, bak lag som West Ham, Fulham og Brighton.

Med andre ord har Guardiola sine utvalgte vært dårligere på å skape målsjanser enn tidligere nedrykksaktuelle West Ham og Brighton, og et Fulham-lag som så vidt rykket opp.

Dette er for dårlig for laget som var PL-favoritter til å signere Lionel Messi i sommer. Hadde det vært overflod på sjanseskapning uten tilhørende målpoeng kunne forklaringen ligget i Agüero-reserve Gabriel Jesus’ kvaliteter, men heller ikke der er de oppe og nikker.

Tidligere i klubbhistoriens lignende kriseperioder har pasningsmaestro Kevin De Bruyne ofte vært skadet om de har sett dårlige tall, men han har altså spilt alle 90 minutter i samtlige seriekamper i år – med unntak av to kamper.

Hva mangler?

Ettersom Agüero aldri helt ser ut til å bli kvitt skadeproblemene han har pådratt i senere år, er det ikke lett å bli klok på hvordan City-angrepet ser ut fra kamp til kamp. Denne helgen fikk Mahrez spilletid, men neste helg blir han sikkert benket. Sterling fikk derimot ikke spille et eneste minutt, så FPL-messig fortsetter de lyseblå å være en skikkelig hodepine.

En liten kuriositet mot Burnley var at Benjamin Mendy var tilbake på venstrebekk, og fikk i tillegg notert seg på scoringslista. Mannen som for bare noen år siden av noen ble kalt verdens beste venstrebekk har forsvunnet fra søkelyset de siste årene, og dummet seg for eksempel ordentlig ut i duell mot Traoré da City møtte Wolverhampton forrige sesong.

I og med at Agüero satt på benk mot Spurs, men likevel ikke fikk spilletid er det kanskje ikke så alt for lenge til han får spilletid igjen. Om det er tilfellet er det ikke umulig at vi snart ser et skadefritt City.

Hvem kan du kjøpe på Fantasy?

Det som er klart og tydelig er i alle fall at Manchester City-spillerne har sett en kraftig økning på xG-målingene etter helgens oppgjør mot Burnley. Blant de som har best tall er nå naturligvis tremålscorende Riyad Mahrez (8.2m) med, men kanskje enda mer interessant så har Kevin De Bruyne (11.7m) høyest vurdering til tross for at han bare spilte seg til to målgivende i helgens kamp.

De underliggende tallene skal altså ha det til at Kevin De Bruyne utnyttet mulighetene sine dårlig, og at han gikk fra Etihad med uheldig dårlig målpoengavkastning. Har du tro på at belgieren finner tilbake til målscorende takter kan anledningen være fin for å kjøpe ham nå.

Det er ikke bare offensivt City har godbiter å by på, for bakerst i laget er Kyle Walker (6.2m) og Ederson (6.0m) de sikreste alternativene ut fra tildelt spilletid så langt. Ederson har spilt alle mulige minutter i Premier League så langt, og Kyle Walker har bare mistet 13 minutter – for øvrig på slutten av kampen borte mot West Ham.

Med tidligere gode differential-alternativer som Bernardo Silva (7.4m) ute av bildet er det noe klarere hvem man kan vurdere å kjøpe nå enn før. Hold det enkelt med Kevin De Bruyne og Walker, eller ta en sjanse på Riyad Mahrez eller Phil Foden.

Raheem Sterling er midlertidig ute av diskusjonen etter å ha sittet på benken hele kampen mot Burnley.

 

 

 

Fotball VM 2022

Fantasy Premier League

Odds